Ada Apa Pada Bulan Disember 2019?

Ada apa pada bulan Disember 2019? | Assalamualaikum, hai... First day Disember dan merupakan bulan terakhir bagi tahun 2019. Ada apa dengan Disember? Disember merupakan cuti panjang untuk encik suami dan anak-anak. Dalam bulan ni jugak, Nur Ain akan menyambut ulangtahun kelahirannya yang ke-5 tahun.

Ada apa di bulan Disember 2019

Perancangan Cuti Panjang Bagi Tahun 2019

Untuk cuti panjang tahun ni, kami takde ke mana-mana. Semuanya dek kerana temujanji pregnancy Fiza. Sekali dalan Setiap minggu, Fiza kena check BP. Kemudian, dua minggu sekali pulak... Kena buat BSP. Hurmmm... Maybe, seminggu sebelum bukak sekolah kot... Kami akan ke Kuching untuk bercuti di rumah mertua. In Shaa Allah...

Sementara tu... Encik suami pulak sibuk mengecat rumah baru kami. Sepatutnya bulan ni dah start pindah... Tapi tula, banyak lagi nak kena setup. Maybe before Fiza bersalin kot... Baru pindah.

Dalam dok busy membersihkan rumah baru, persediaan kelengkapan sekolah anak-anak pun Fiza dah start buat. Yelah! Dengan keadaan Fiza yang semakin sarat... Kenalah uruskan awal-awal. At least, takdelah rushing sangat. Betul tak?

Buku teks tahun 2 2020

Setakat ni... Semua buku teks kak Alia dah siap berbalut. Alatan menulis pun... Semuanya dah lengkap. Tinggal nak labelkan je lagi. Tahun depan seperti tahun lepas jugak... Semua alatan menulis dorang datangnya daripada hadiah anugerah cemerlang yang mereka dapat... Alhamdulillah. If nak beli pun... Maybe pertengahan tahun next year kot... Topup apa yang patut.

Rasanya... Tinggal pakaian sekolah jela, lagi yang belum beli. In Shaa Allah, dapat bonus nanti... Suami dah janji nak ajak shopping barang sekolah dorang.

 Baca Juga  : Kisah cuti sekolah hujung tahun 2018

Next year, kak Alia masuk darjah 2 dah. Ain pulak prasekolah 6 tahun. Alhamdulillah... Kak Alia dah reti sangat berdikari. Baca jadual kelas pun dah expert. Tips nak bagi anak mampu uruskan buku mereka sendiri... Apa yang Fiza praktikkan... Bermula di tahun 1 ye... First, minggu pertama... Ajarkan dorang akan jadual kelas. Singkatan² untuk mata pelajaran kenalah terangkan dengan jelas. If anak masih ragu²... Second weeks, cuba mintak anak² susun buku sendiri dengan pemantauan kita. If ok... Biarkan anak² uruskan sendiri buku² sekolah mereka pada minggu seterusnya. Selepas anak² dah tidur, check buku dan jadual... Adakah betul susunannye. If betul, teruskan dengan step tersebut sehinggalah kita rasa puas hati.

Alhamdulillah, tips tersebut sangat berkesan. Bulan kedua... Kak Alia dah boleh uruskan bukunya sendiri tanpa pemantauan... Sehinggalah ke penghujung tahun. Kalau terlupa pun rasanya duaketiga kalila dalam penggal pertama... Kalau tak silap. Pada Fiza... Itu masalah kecik. Belajar daripada kesilapan... Itu penting jugak, dah kena marah dengan cikgu... Sampai rumah Fiza terangkan pulak kenapa cikgu marah. So far, sampai ke penghujung cuti... Tiada lagi kedengaran Kak Alia terlupa bawak buku.

Kak Alia dah mahir membaca. Cumanya, Ain... Fiza kena bantu dia mantapkan lagi kemahiran membaca. Target, boleh baca dengan lancar before bukak sekolah ni. In Shaa Allah... Doa² kanlah Fiza ye. Semoga istiqomah mengajar anak². Yelah! Kekadang masa cuti ni... Anak² lebih suka bermain daripada bukak buku. Betul tak?

Tu je kot, antara aktiviti yang kami sedang dan bakal kami lakukan sepanjang bulan Disember ni. Korang pulak, bagaimana? Mesti ramai yang ambik peluang pergi bercuti... Kan?

Jomla share...

Post a Comment

1 Comments

  1. Yahhh... dh siap balut buku... kmk lom dtg seru gik... hehehehe

    ReplyDelete

Terima Kasih! Kerana sudi memberi komentar di blog Fiza. Komen yang baik-baik aje. #budibahasabudayakita

fizalinolie@gmail.com