Berapakah Jumlah Air yang sepatutnya di minum semasa mengandung?

Berapakah Jumlah Air yang sepatutnya di minum semasa mengandung? - Wordless Wednesday untuk minggu ni. 

Jumlah air yang sepatutnya di minum semasa hamil
Sumber dari pinterest
Biasa kalau Fiza nak tahu cukup ke tak pengambilan air... Mesti check urin. If color pucat dah tu... Oklah. Lagi² time pregnant... Kalau kurang air, mesti Fiza rasa macam penat. 

Korang pulak, bagaimana? 

Catat Komen

12 Ulasan

  1. PC cuba biasakan tak rasa dahaga pun tetap minum air supaya air dalam tubuh mencukupi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amalan yang baik tu PC. In shaa Allah, if dah terbiasa... Badan tak kan kurang air. Fiza pun sejak umur dah 30 an start disiplinkan diri minum 8 gelas sehari.

      Padam
  2. kalau ikutkan berat badan kena minum sebanyak 3 liter setengah....tapi nak habiskan 2 liter pun payah...sabo jak la...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup! Fiza pun begitu. At least 8 gelas sehari pun dah memadai. Takpe... Kira oklah tu dapat habiskan dua liter.

      Padam
  3. Mula² pregnancy air masak sikit pun tak dapat masuk, kejap² je muntah. Sudahnya air manis je la top up. Sampai dah 2md trimester baru minum rasanya 6 kali tambah 700ml punya botol. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu... First trimester memang tak lalu kan nak minum air kosong. Tapi bila dah masuk 2nd trimester... Memang tak boleh berenggang dengan botol. 😂😂😂

      Padam
  4. kalau kurang air, rasa dahaga yg amat sangat. masa tu memang minum 2 gelas air sekaligus. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu la... Bila dah haus... 2 gelas sekaligus. Fiza pun kadang² macam tu jugak. 😊

      Padam
  5. sy dlu ms ngndung mmg suke minum air masak..
    nsb baik la part tu.. hihi..

    ade jgk sesetgh org air masak pon xleh minum.. kesian.. ='(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu la... Ada jugak terbaca pengalaman ibu mengandung tak boleh minum air kosong. Sian pulak dengar. Tapi, apa kan daya... Kekadang pembawakan baby ni lain²...

      Padam
  6. betul betul..nak check urine okay ke tak, salah satunya daripada warna

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak pun... Bila dah tahu ni senang nak control minum. Yelah kalau terlebih minum, bahaya jugak...

      Padam

Terima Kasih! Kerana sudi memberi komentar di blog Fiza. Komen yang baik-baik aje. 😊😆👏#budibahasabudayakita

fizalinolie@gmail.com