Cara mudah guna mesin basuh LG Turbo Drum

Cara mudah guna mesin basuh LG Turbo Drum - Assalamualaikum, hai... Dua hari lepas, Fiza dapat email dari pembaca yang bertanyakan soalan tentang cara penggunaan mesin basuh LG Turbo Drum. Terima kasih kepada saudari Fathiah 90. In Shaa Allah, Fiza akan cuba jawab pertanyaan saudari di sini ye. Soalan Dia...

Cara menggunakan mesin basuh lg turbo drum

Salam sis, saya beli mesin basuh auto lg macam sis. Macam mana cara penggunaan sebetulnya ya? Saya beli terpakai punya. Stress pulak guna. Salah tekan ke apa pun tak tau.

Okey, based on pengalaman... Fiza guna cara di bawah je untuk mencuci pakaian menggunakan mesin basuh LG Turbo Drum tu.

cara guna mesin basuh LG turbo drum

  1. Pertama, Tekan butang Auto/OFF
  2. Kemudian, tekan butang Quick Wash
  3. Tekan butang water detergent ( boleh masukkan pencuci terus ). Kat sini Fiza letak XL, dia akan keluar nombor 28 minit. Kalau macam Fiza, Fiza akan biarkan dulu tak payah masukan pencuci, sebab nak buang bau hapak pakaian kononnye. Lepas bilasan pertama lebih kurang 7 minit... Barulah letak pencuci. Tapi, tu stail Fiza la ek. 
  4. Pastikan jugak butang wash, rinse dan spin menyala.
  5. Then, last sekali tekan butang start/pause. Settle... 
  6. Tunggu sampai berbunyi. If dah berbunyi tu... Maknanya dah siap dicuci.

Mudah kan?

 Baca Juga  : Bila mesin basuh Lg turbo drum keluar error dE, apakah yang perlu dibaiki?

Alhamdulillah, selain email dah berjawab. Fiza dah share kat sini jugak cara penggunaannya. Kot² la ye, ada pembaca lain yang punyai masalah sama. Betul tak?

Semoga ia membantu Fathiah 90. If tak boleh jugak, email me back okey. In Shaa Allah as soon as possible... Fiza akan reply.

Semoga bermanfaat hendaknya.


Post a Comment

10 Comments

  1. Replies
    1. In Shaa Allah. Mudah²an ia memberi manfaat buat semua. 😊

      Delete
  2. dalam perancangan nak ganti mesin basuh yang ada.. tengah dok survey apa yang sesuai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau macam lg turbo drum ni. Mak fiza guna dah lebih 10 tahun. Rosak pun 3 kali dah. Semuanya baiki sendiri based on tutorial di youtube. Spare part pun senang nak dapat. Beli kat shopee je.

      Fiza pun cadang nak beli jenis ni bila pindah rumah sendiri nanti.

      Delete
  3. ada juga sebagai rujukan. harap membantulah pada si penanya kan

    ReplyDelete
  4. dulu kan kak ana guna gak mesin basuh manual tapi bila rosak terus tukar ke auto senang kan, hat ni lagi mudah ye fiza :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu... Kalau yang manual, lambat sikit mesti melimpah airnya. Dulu rumah kami pun pernah guna yang manual. Agak leceh jugaklah... Kita yang terpaksa masukkan balik barang ke dalam bahagian spin bila dah selesai mencuci. Walaupun sikit mahal, fiza rasa auto lagi bagus. Jimat masa dan tenaga.

      Fiza suka guna LG turbo ni sebab cara penggunaan dia senang. 😊

      Delete
  5. Bagus ni untuk rujukan pengguna mesin basuh Lg Turbo. mudah faham gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Semoga bermanfaat buat kita bersama. 😊

      Delete

Terima Kasih! Kerana sudi memberi komentar di blog Fiza. Komen yang baik-baik aje. #budibahasabudayakita

fizalinolie@gmail.com