Di Mana Tempat Beli Minyak Tanah Dengan Mudah?

 Assalamualaikum.
Good Morning.

Di Mana Tempat Beli Minyak Tanah Atau Kerosin Dengan Mudah? - Minyak tanah atau kerosin merupakan bahan bakar yang mudah didapati suatu ketika dulu. Tempat Fiza pun, Cari je di kedai-kedai runcit mesti ada. Tapi sekarang ia sangat susah untuk didapati. Harga pun Mahal.
Minyak tanah in English disebut kerosene
Dulu-dulu, minyak tanah laku keras terutamanya bila menjelang hari raya. Yelah! Dulu, orang suka pasang pelita menjelang raya. Sekarang tak ramai yang guna pelita. Sebaliknya lebih ramai yang memilih lampu elektrik untuk dipasangkan pada malam 7 likur. Betul tak? 

Tapi, alhamdulillah di kampung Fiza still ramai lagi yang suka guna pelita. Tempat korang pulak bagaimana?

Kedai Menjual Minyak Tanah

Kedai Jual Minyak Tanah

Berbalik kepada point utama, baru-baru ni rumah Fiza diserang anai-anai. Ada orang kata, Minyak Tanah bagus untuk bunuh anai-anai. Kebetulan encik suami ke kedai DIY dan ternampak minyak tanah dalam botol. Terus dia beli. Tak sangka pulak, Sebotol dijual dengan harga RM4.50. Murah ke Mahal? Tapi, tak kisahla janji senang nak dapat. Betul tak?

#MinyakTanah
#TempatBeliMinyakTanah
#KedaiJualMinyakTanah


Catat Ulasan

10 Ulasan

  1. Minyak tanah sekarang dah susah dapat dan mahal pula.
    Tukar pakai diesel aje.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu wak. Husband Fiza jumps pun di kedai DIY.

      Padam
  2. wah diy pun ada jual minyak tanah. memang serba lengkap mr diy..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup! Agak terkejut jugak tengok DIY ada menjual minyak tanah. Tapi bagus jugak, dah tahu senangla nak dapat.

      Padam
  3. Maksudnya ada jual di kedai mr.diy yg banyak cawangan tu ke?? Saya sedang mencari ni, berapa banyak kedai jual cat dah saya scan qr dan temperature, satu pun tak jual minyak tanah, semua cuma jual turpentine (thinner), sedih :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya... Saya beli di kedai Mr.Diy haritu. Dorang jual dalam botol kecik.

      Padam
    2. Oh..!! Terima kasih! Info yg memang sangat relevant dan berguna untuk suami saya!
      Sila teruskan blog yg berinformasi dan bermunafaat macam ni, ringkas tapi padat, serta memberi response yg tepat dan cepat!
      9.5/10

      Padam
    3. Sama². Terima kasih atas pujian Dan dorongan. Semoga apa yang dikongsikan memberi manfaat buat kita bersama. Mudah-mudahan hendaknya.

      Padam

Terima Kasih! Kerana sudi memberi komentar di blog Fiza. Komen yang baik-baik aje. 😊😆👏#budibahasabudayakita

fizalinolie@gmail.com