Apakah Perkembangan Terbaru Baby D?

Apakah Perkembangan Terbaru Baby D? | Assalamualaikum, hai... Sejak ada baby baru, Fiza dah jarang update blog. Sorry for those yang selalu singgah sini, tapi takde lansung latest post. Maaf sangat-sangat tau... Komen pun berbulan-bulan lamanye tak dibalas. 

Perkembangan Bayi Berusia 5 Bulan

Pejam celik, pejam celik... Baby D dah 5 bulan dah sekarang ni. Lagi sebulan, In Shaa Allah Baby D dah boleh start makan. Hoyehhh... Fiza pulak yang terlebih excited. Haha... 

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi... Baby D jugak dapat direct feeding secara eksklusif seperti kakak²nye. Mudah²an ada rezeki untuk Baby D teruskan penyusuan sehingga 2 tahun usianye. 

Perkembangan bayi

Now, baby D dah pandai meniarap... Tapi still tak boleh nak telentang. Takpe, slow²... Yang penting perkembangannya positif. Betul tak? 

Baby D jugak semakin banyak akal. Semua benda dia nak capai dan masukkan ke dalam mulut. Tak kira... Kertas ke... Kain ke. Semua main tibai masuk mulut. Nampak kakak² makan... Mulut baby D pun turut mengunyah. Hadehhh... Nampak sungguh dah keinginan dia tu. Huhu... Sampaikan baju baby D lencun dek kerana air liurnye yang meleleh... Sehari, sampaikan duatiga kali bertukar pakaian. Sabar jelah... Kan! 

Selain tu... 

Baby D still tidur siang 3 jam dan 12 jam belah malam. Syukur sangat² urusan Fiza dipermudahkan... Sejak lahir sehingga sekarang Fiza tak pernah lagi berjaga lama. Baby D akan bangun untuk menyusu je... Lepas tu sambung balik tidur. Bila dah masuk 3 bulan, Fiza bagi baby D menyusu secara baring sebelah malam... So, sekarang ni kalau nak nyusu... Baby D dah reti tarik² baju. Apalagi, automatik Fiza akan terbangun... Entah berapa kali terbangun pun Fiza tak tau... Layan je kehendak dia... 

Alhamdulillah, so far berat... Tinggi... BMI semuanye normal on track. 24hb haritu dah pergi checkup 5 bulan... Dapatlah 5 dalam 1 injection di peha kanan. 

Sekarang ni jugak... Mulut dia becok macam murai... Uh... Aaa... Uh... Aaa... Bahasa dia. Bila diagah... Sakan gelak. Apalagi, si kakak baby D suka sangat mengagah... 

Biasanye, untuk first week mula² masa perkenalkan makanan kat baby... Korang bagi apa je dengan baby? 

Fiza pulak... Based on pengalaman bagi bubur kosong je dulu... Dalam bubur pulak masukkan sedikit minyak. Then, nanti dah biasa... Baru kenalkan puree, buah-buahan dan sayur-sayuran. Moga² baby D boleh terima apa yang bakal ibunya bagi. 

Ada idea tak nak masak apa untuk baby yang baru nak start makan? 


Post a Comment

3 Comments

Terima Kasih! Kerana sudi memberi komentar di blog Fiza. Komen yang baik-baik aje. #budibahasabudayakita

fizalinolie@gmail.com