Assalamu'alaikum, hai...
Sajian bawa jangkitan? | Salah satu artikel harian Metro online mencuri mata Fiza untuk membaca artikel tersebut biarpun artikelnya bertarikh 22 April 2018.

Sajian bawa jangkitan

7 BAKTERIA PENYEBAB PENYAKIT BAWAAN MAKANAN

Menurut artikel tersebut, terdapat 7 jenis bakteria penyebab penyakit bawaan makanan dan di antaranya adalah seperti berikut :-

01 | Escherichia coli (E.coli)

Bakteria ini hidup dalam usus manusia dan ternakan ruminan seperti lembu dan kambing. Ia sering ditemui dalam daging yang kurang masak, susu segar dan jus. Antara tanda keracunan akibat bakteria ini ialah cirit-birit, sakit perut dan muntah berpanjangan selama lima hingga 10 hari.

Bagi menghindari bakteria ini, masaklah daging sebaik-baiknya, cuci buah dan sayur dengan air mengalir sebelum dimasak dan elak susu segar yang belum dipasteur.

02 | Campylobacter

Bakteria berbentuk berpilin berkembang pada ayam dan lembu. Penyakit ini boleh merebak tanpa gejala ketara.

Biasanya pesakit menderitai ciri-birit hingga, dalam kes serius, tahap berdarah. Simptom lain ialah kejang, sakit perut dan demam.

Langkah pencegahan ialah masak daging sehingga benar-benar masak, cuci tangan menggunakan sabun selepas menyentuh daging dan pastikan peralatan memasak dikendalikan dengan bersih.

03 | Listeria monocytogenes

Bakteria ini biasa ditemui di tanah dan air di samping makanan mentah, makanan proses dan susu yang tidak dipasteur. Ia juga boleh hidup dan tersebar pada suhu dingin.

Gejala jangkitan termasuk demam dan menggigil, sakit kepala, mual dan sakit perut. Ibu hamil lebih berisiko kerana boleh menyebabkan keguguran.

Elak jangkitan dengan mencuci bersih buah berkulit keras seperti tembikai sebelum dipotong. Peti sejuk dan ruang penyimpanan makanan juga harus kerap dibersihkan, serta pisahkan ruang makanan yang sudah dimasak dengan yang mentah.

04 | Vibrio parahaemolyticus

Merujuk pada bakteria yang sering ditemui dalam makanan laut kerana habitat bakteria ini ialah air masin. Gejala biasanya berlaku dalam tempoh 24 jam iaitu cirit-birit, mual, muntah dan demam yang berlanjutan hingga tiga hari.

05 | Toksoplasma

Gejalanya jarang muncul kerana sistem imun badan melindungi serangan parasit ini. Namun segelintir yang terdedah kepada jangkitan akan mengalami selesema, sakit kepala, badan tidak selesa dan demam.

Risiko lebih tinggi dialami ibu hamil kerana jangkitan menyebabkan kerosakan otak, mata dan organ lain pada janin. Punca biasanya sentuhan langsung dengan najis kucing terjejas, pengambilan daging mentah dan minum air tercemar.

06 | Salmonella

Banyak ditemui dalam telur setengah masak, daging, sayur dan buah yang tidak dicuci bersih. Jangkitan menyebabkan gejala demam, cirit, sakit perut dan kepala. Kebanyakan orang akan pulih tanpa ubat tetapi boleh jadi serius bagi kanak-kanak dan penghidap penyakit kronik.

07 | Norovirus

Virus penyebab gastroenteritis merujuk pada kesakitan pada perut dan usus, dan biasanya ditemui dalam makanan dan minuman rosak. Punca lain ialah sebaran oleh orang yang mengalami jangkitan virus terbabit.

Antara gejalanya ialah mual, sakit perut, muntah, cirit-birit teruk, sakit kepala, demam dan keletihan yang berlanjutan beberapa hari. Untuk mencegah, cuci tangan dengan sabun selain bersihkan permukaan bilik air dan tandas.

PENDAPAT FIZA TENTANG ISU INI

secara keseluruhannya, penting untuk kita mengetahui jenis-jenis bakteria dan menjaga kebersihan terutamanya apabila mencuci sumber makanan dan jugak kena cuci tangan setiap kali makan. 

Sebenarnya Fiza jugak punyai pengalaman di mana Alia dan Ain terkena tonsil pada hari yang sama dan demam selama 5 hari. Kita yang tiada ilmu perubatan mana mungkin terfikir nak check mulut anak bila dah melebihi 3 hari demam. Nak dijadikan cerita... Bila doktor kata maybe terminum air tercemar atau makanan tercemar... Teringat pulak masa tu Alia dan Ain pernah minum air mesin 20 sen. Al-maklumlah... Baru seminggu mesin tu beroperasi di pasar Spaoh... Apalagi terujalah orang kampung nak guna termasuklah kami... Khilaf!!!! Akhirnya membawa padah... 

Start haritu... Kami semua minum air yang totally di masak. Alhamdulillah, tak pernah lagi kena tonsil atau ulser. Pendek kata... Pengalaman mengajar kita... Kalau tak... Kita tak kan beringat... Kan? 

Kredit Sumber :
https://www.hmetro.com.my/sihat/2018/04/332738/sajian-bawa-jangkitan

#MakananTercemar
#MinumanTercemar
#BudayaMencuciTangan