Assala'mualaikum...
Flasback again!
Kali ni berkaitan rambut aku gugur selepas bersalin. Berlaku setahun sebulan yang lepas. Pada mulanya, aku tak kisah sangat pun... Kerana beranggapan mungkin disebabkan jarang bersyampu dalam berpantang, masa mandi kot yang menyebabkan rambut gugur.

Namun... Dah habis pantang pun still lagi gugur malah semakin banyak. Naik risau aku dibuatnya. Sakitkah aku?. Apalagi... Aku pun tanyalah dengan mak before aku carik kat internet. Mak kata... Biasa tu... Rambut gugur lepas bersalin. Mak dulu pun macam tu jugak. 9 kali beranak, 9 kali mengalami keguguran rambut selepas bersalin. Oh! Ye?... Tapi... Hati aku still lagi ragu-ragu dengan jawapan emak.

So, untuk memuaskan hati. Apalagi mulalah cari kat internet dengan hot keyword rambut gugur selepas bersalin. Banyak laman yang menawarkan jawapan kepada persoalan aku. Rata-rata mengatakan ia adalah perkara normal yang dihadapi wanita selepas bersalin. Mungkin disebabkan berlakunya berubahan hormon. Lega hati bila dapat tahu kenapa rambut gugur selepas bersalin. Ada gak yang kata... Rambut akan kembali ke normal bila anak berumur setahun. Lamanya tu. Huhu...

Selain itu, ada jugak laman yang menawarkan produk untuk atasi rambut gugur. Tapi... Aku tidak bertindak melulu untuk terus memilih produk sebagai cara untuk mengatasi rambut gugur yang aku alami. Maklumlah... Aku ni jenis susah makan ubat, sepertimana pernah aku bagitau dalam...


Apa-apa pun... First step aku ambik untuk atasi keguguran rambut yang aku alami before berjumpa dengan doktor adalah dengan memotong rambutku sedikit selain membuat urutan kepala secara tradisional. Itu adalah saranan emak aku untuk atasinya. Alhamdulillah! Tak silap aku... Umur Alia masuk 5 bulan. Rambutaku kembali ke normal. Rambut semakin kurang gugur dan sekarang... Jarang... Jaaaarang sekali rambut nak gugur.

Begitulah cerita basi setahun yang lepas... Yang masih segar dalam ingatan. First baby ler katakan. Haha... Baru sekarang nak kecoh bercerita. Nak buat macammana. First baby takde pengalaman. sudahnya belog dibiarkan berkubur buat sementara. Banyak masa dihabiskan untuk melayan si Alia.

But... Now, aku ada masa. So, boleh ler bercerita balik. Walaupun cerita dah basi. Oklah! Setakat ni jer kot cerita aku. InsyaAllah! Nanti sambung dengan cerita lain pulak. Okeh!

Pada yang sudi singgah, jutaan terima kasih aku ucapkan. Kalau sudi, singgahlah lagi ^_^.

Sekian. Wassalam...