Cara Tukar Background Atau Latar Belakang Blog Paling Mudah

Cara Tukar Background Atau Latar Belakang Blog Paling Mudah | Assalamualaikum, mood edit template blog masih ligat. So, bersabarlah dengan entri Fiza yang banyak menyentuh tutorial blog. Sambil menyelam, minum air. Hehe... Bila ada nilai tambah dalam template blog, kebiasaannya Fiza akan update di blog sendiri. At least, nanti bila nak ubah template pada masa akan datang... Dah tak payah dah google satu-satu... Sebaliknya, cari je tutorial di blog sendiri. In Shaa Allah.

 Baca Juga  : Code HTML untuk adjust gambar di dalam entri blog agar tidak kelihatan lonjong

cara tukar latar belakang blog dengan mudah

Cara Tambah Background Blog Paling Simple

Ok! Kekadang bila kita tukar template... Ada masa, pada template designer kita tak boleh nak add background. Sebaliknya, kita hanya boleh menggunakan default theme color sahaja. So, entri kali ni Fiza nak share bagaimana nak tambah background dengan hanya meletakkan code html di dalam layout. Caranya :-

  • Buka dashboard blog
  • Kemudian, klik pada layout dan Add a gadget
  • Klik pada HTML/Javascript
  • Tambahkan code html di bawah 

<style type="text/css">body {background-image: url("URL GAMBAR KORANG");background-position: center;background-repeat: repeat;background-attachment: fixed; }</style>                                                                  kredit to bicarafarah

  • Kemudian, Save dan Preview.
Sangat mudah bukan. Selamat mencuba. Terima kasih kerana sudi singgah dan baca entri Fiza. Tanpa korang, sunyilah blog Fiza. 👏👏👏

Post a Comment

10 Comments

Terima Kasih! Kerana sudi memberi komentar di blog Fiza. Komen yang baik-baik aje. #budibahasabudayakita

fizalinolie@gmail.com