Assalamu'alaikum, hai...
Suka tak?... Kalau ada sedara atau teman kita bermegah-megah... Cakap besar depan kita. Kalau kat Sarawak... Bercakap besar disebut 'lawa'.Sebagai contohla ek! Si Fulan ni kemain lagi... Bangga yang anak dia belajar di oversea. Hari-hari dok memuji anak dia depan si Bedah. Kata ambik PhD la... Bijak la... Membanggakan mak bapak la. Pendek kata menggunung tinggila pujian dia... Sampai bingit telinga dengar. Tu aku yang cakap... Reaksi si Bedah tak tahu lagi.

Kalau korang... Berdepan dengan orang macam ni. Apa korang buat?

Adakah korang berdiam diri atau marah balik pada si Fulan? Cer jawab sikit... Hehe...

Aku sukala nak share pendapat Ustaz Kasim Elias... Dalam kalau dah Jodoh... Mengenai cara menghadapi orang yang suka bercakap besar. Ni... Aku dapat pagi tadi... Tengok siaran ulangan ustaz Kasim Elias bersama Abby Yus dan Shuib

First... Menurut Ustaz Kasim. Cuba mendiamkan diri... Sebaik mendengar rakan atau sedara bercakap besar.

tu cara pertama bagaimana nak hadap orang yang 'lawa'. Tapi... Kalau aku... Memang tak boleh diam diri. Sapa suka dengar orang asyik bercakap besar... Hari-hari dok ulang perkara yang sama... Macam kita ni pelupa tak ingat... Boring weh!!!

Dan cara kedua... Balas balik dengan cara berhemah... Biaq sedar sikit. Macam mana tu... Cara ni aku suka. Bila si Fulan bercakap besar. Kita balas balik dengan bercakap besar jugak... Lagi besar dari dia. Baru tahu... Siapa besar!!!... Kasi sedar sikitla kan. Tapi... Biarlah dengan cara berhemah... Jangan sampai bergaduh sudah!!! Lain jadinya nanti.

Pada aku. Hidup ini... Biarlah besederhana. Tak perlu nak bermegah. Mungkin... Kita hanya hebat di mata manusia... Tapi... Pada Allah... Takde siapa yang tahu. Wallahu'alam....