Assalamu'alaikum, hai...
Korang suka tak makan sotong?... Haha... Pepagi lagi dah publish entri pasal makanan yer ^_<.

Kalau aku... Memang menjadi kecintaan hati. Begitu jugak dengan hubby. Wajib ada setiap kali beli barang dapur. Top ten dalam list tau... Haha. Sampai macam tu sekali... 

Paling best... Selain sotong bakar, aku lebih gemar buat tom yam. Boleh habis sepinggan aku belasah. Hebat tak hebat....

Tapi... Satu je yang aku tak suka pasal sotong... Bila part nak bersihkan sotong. Me...mang malas giler. Ambik masa nak buat... Dah tu, kekadang boleh muntah dibuat bau hanyirnya yang kuat.

Ada tak ek! Petua untuk bersihkan sotong dengan cepat?... Terutamanya bahagian kulit hitam. Kalau belah dalam... No problemo.  Senang nak bersihkan. Belah dua je... Dah boleh bersih.

Ada gak orang yang tak buang kulit hitam sotong. Potong terus... Bersihkan dan terus dimasak. Lain orang, lain caranya... Aku hormati hak itu. Tapi... Aku seriously! Memang tak boleh. Kena buang jugak kulit hitam sotong tu. Wajib!!!.

Kalau mak saudara aku, dia guna air beras. Senang je... Di mana sotong akan direndamkan selama lebih kurang 15 minit dalam air beras. Then, kulitnya akan lekang dan senang untuk dibersihkan. Bau hanyir sotong pun kurang.

Setakat ni... Petua tu jelah aku guna untuk bersihkan sotong. Senang je... Tapi... Tak tau lah kot-kot ada lagi petua lagi cepat dan mudah.

Ada ke?