Hola

Alhamdulillah... Sujud syukur ku panjatkan padaMu Ya Allah atas hembusan nafas yang telah Engkau berikan untuk aku meneruskan rutin harianku.

Hehe... Antara salah satu rutin harian aku adalah mengadap belog yang kekadang malas nak update.

Tapi... Kali ni... Tetiba jer tangan aku ni gatal nak ubah wajah belog aku walaupun ciput. So, nak dijadikan cerita kali ni aku nak berkongsi sikit apa perubahan yang telah aku buat dan bagaimana cara aku membuatkannya berubah... Sonang citer. Kiranya kali ni aku nak wat tutorial lah sikit... At least sebagai rujukan aku sendiri nanti andainya tangan ini gatai lagi nak buat tranformation... Oh! my english. Hehe... 

Ok! Perubahan yang aku telah buat adalah pada Arkib Semasa Saya. Yang pada mulanya nampak hodoh.


Aku ubahkan bagi cantik sikit haihhh... dengan meletakkan kuntuman bunga gitu supaya nampak lawo dan hasilnya... Cantik yang tak berapa nak cantik.


Bagaimana aku ubah menjadikan ianya berubah sedemikian rupa? Haha... Ayat orang merapu meraban seawal pagi di kala orang lain senang lena dibuai mimpi.

Tekniknya...

1. Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Templates

2. Tekan Ctrl F serentak dan cari kod yang ini :
    <li><a expr:href='data:i.url'><data:i.title/></a></li> 
 
3. Kemudian, gantikan kod di atas dengan kod ini :
    <li><img src='URL CUTE ICON'/><a expr:href='data:i.url'><data:i.title/></a></li>
 
Ok! Done...
 
Untuk URL CUTE ICON, ada terdapat banyak website yang memberikan peluang untuk ambik icon secara percuma... So nak dapatkan icon tersebut, jom cari di sini.
 
Ok! Done for the second time. Senang kan. 

Nota Kaki : Nak bagi Alia nyusu sat. Terjaga dah dia :)