Belajar Tentang Apa Itu SEOAssalamualaikum
Belajar Tentang Apa Itu SEO. Hurmm.. Bukan mudah sebenarnya untuk mempelajari tentang SEO. Tapi dek kerana minat menulis di blog dan ingin menjana income, seandainya diberi peluang dan ruang... Apa salahnya, Memasang angan-angan untuk lebih serius membuat sedikit research mengenainya. Ye tak? Insya Allah...

Berdasarkan sumber hasil carian di internet, kesimpulannya... SEO adalah merupakan singkatan kepada Search Engine Optimization. Pada pemahaman aku, ia merupakan kaedah menulis entri atau artikel yang dipaparkan di internet agar boleh berada pada halaman utama enjin carian seperti Google, Bing dan Yahoo. 


Contohnya, sepanjang aku mula menulis di blog bermula pada tahun 2011 until now... Entri aku yang paling popular pada halaman pertama google adalah Cara Mudah Untuk Menanam Tauge Sendiri. Setiap hari pasti salah satu penyumbang trafik ke blog aku adalah disebabkan entri tersebut. Apakah faktor yang menyebabkan entri tersebut berada pada halaman utama enjin carian? 

Hurmmm... First step untuk memahami apa itu SEO. Hakikatnya... Dalam erti kata yang mudah, kalau kena gaya tajuk artikel yang bagus dan content yang berkualiti... Pastinya akan berada pada halaman utama enjin carian bagi mendapatkan trafik yang banyak sehingga mencecah ribuan.

Semoga aku diberi kekuatan untuk terus mendalami ilmu mengenai SEO. Jangan pulak... Hangat-hangat tahi ayam. Ye tak? Haha...


Post a Comment

0 Comments