Showing posts with the label kelebihan buah-buahanShow all
Mangga Cicah Cencaluk Pun Sedap

Assalamualaikum, hai...  Mangga Cicah Cencaluk Pun Sedap | Di tempat Fiza sekarang ni musim buah mangga. Fiza pulak hantu mangga. Pantang tengok mangga mesti nak beli.  Alhamdulillah, harini beli RM2... 5 biji, cukuplah untuk buat ulam makan tengahari. Fiza bi…

BACA SETERUSNYA >>
Fakta Menarik Dan Unik Mengenai Limau Jari Yang Ramai Orang Tidak Tahu

Assalamualaikum, hai... Fakta Menarik Dan Unik Mengenai Limau Jari Yang Ramai Orang Tidak Tahu | Alhamdulillah, Ahad seperti kebiasaan tak ke mana-mana. Lagi pulak cuaca sejuk kat luar... Lagilah mengundang rasa malas yang amat. Update blog pun tidak. Rasa sej…

BACA SETERUSNYA >>
Jagung Rebus Untuk Minum Petang

Assalamualaikum, hai... Jagung Rebus Untuk Minum Petang | Alhamdulillah, rezeki minum petang kami untuk semalam adalah jagung rebus. RM5 seikat... Sangat murah, berisi pulak tu. Nak hasilkan jagung rebus yang sedap, kena masukkan sedikit garam dan gula ke…

BACA SETERUSNYA >>
Kebaikan Tomato Yang Wajib Kaum Lelaki Tahu

Assalamualaikum, hai... fizacrochet.com - Siapa suka makan tomato? Korang tahu tak, berdasarkan majalah iSIHAT keluaran November 2011... Tomato sebenarnya amat baik untuk kesihatan kaum lelaki. Kena take noted ok. Al-maklumla, kanser prostat adalah salah satu …

BACA SETERUSNYA >>
Rahsia di sebalik Jus Kranberi kepada manusia

Assalamu`alaikum, hai... Rahsia di sebalik Jus Kranberi kepada manusia | Fiza pernah terbaca dalam majalah iSIHAT 2013, di mana wanita Sepanyol mengamalkan penggunaan   buah kranberi dalam mengatasi masalah rambut dan seterusnya mendapatkan rambut yang sihat. …

BACA SETERUSNYA >>
Menariknya Tentang Buah Avokado

Menariknya tentang buah Avokado | satu lagi entri tentang kelebihan buah-buahan ingin aku kongsikan di sini. Sumber gambar daripada google image KELEBIHAN BUAH AVOKADO Berdasarkan apa yang aku baca daripada majalah iSIHAT, avokado merupakan lemak sihat d…

BACA SETERUSNYA >>
Si Hitam Yang Bermanfaat

Si Hitam yang bermanfaat | Before ni, aku pernah kongsikan tentang kelebihan buah jambu batu right. Kali ni pulak aku nak kongsikan tentang kelebihan lada hitam. Sumber gambar daripada google image Menurut apa yang aku baca di majalah iSIHAT, lada hita…

BACA SETERUSNYA >>
Khasiat Jambu Batu Yang Ramai Orang Tak Tahu

Khasiat jambu batu yang ramai orang tak tahu . Entri terbaru dari aku. Bila Alia dan Ain dah tidur. Mulalah mencari sesuatu bahan untuk dibaca. Tak kisahlah... Buku or majalah lama. Still boleh layan. So, terbaca info tentang kebaikan buah jambu batu dalam majal…

BACA SETERUSNYA >>
Rahsia Peria Katak Pada Penyakit Kulit

Rahsia Peria Katak Pada Penyakit Kulit . Satu info yang pernah aku terbaca di Majalah iSIHAT di mana peria atau nama saintifiknya Momordica Charantia merupakan salah satu herba dalam perubatan traditional Cina yang digunakan untuk merawat asma dan masalah haid. S…

BACA SETERUSNYA >>
Belimbing Telunjuk Atau Belimbing Buluh

Assalamu'alaikum ♥ Belimbing telunjuk atau belimbing buluh  adalah sejenis buah yang sama hanya panggilan yang berbeza mengikut tempat. Sumber dari google Actually, di kampung aku... Belimbing buluh dikenali sebagai belimbing telunjuk . Tak tahu ken…

BACA SETERUSNYA >>
Mudah Tidur Dengan Kiwi

Assalamu'alaikum ♥ Mudah tidur dengan kiwi . Satu lagi info yang ingin aku kongsi. Actually, aku pernah terbaca dalam majalah iSIHAT... Tapi tak ingat keluaran bila dan ke berapa... Di mana menurut penyelidikan dari Taiwan... Dengan mengamalkan makan dua bij…

BACA SETERUSNYA >>
Cara Kurangkan Asma Di Kalangan Kanak-Kanak

Assalamu'alaikum, hai ♥ Kalau entri sebelumnya berkisar tentang situasi di hospital ... Cerita kali ni pulak yang aku nak kongsikan pun berkaitan dengan kesihatan. Mungkin... Info yang sikit ini memberi manfaat kepada yang menghadapinya. Mana tahu kan... Lag…

BACA SETERUSNYA >>
Kolagen Dalam Buah Kiwi?

Assalamu'alaikum... Sapa nak sihat dan cantik mesti makan buah banyak . Tu... Bukan aku yang kata. Tapi nurse yang kata... Time bawak Alia checkup umur setahun. Nurse sarankan bagi Alia makan buah-buahan. Haha... Macam ler kita tak tau ek! Bercakap pasal …

BACA SETERUSNYA >>
Wordless Wednesday | Tak berminat nak makan. Tak tahu kenapa!

Assalamu'alaikum...

BACA SETERUSNYA >>
Nak kata buah Rambutan tak jugak... Tapi macam buah Rambutan.

Hola ♥ , Right now, Fiza berada di Belaga, Bintulu. Bila berada di tempat orang, sudah pasti banyak benda baru yang mencuri perhatian kita. Betul tak? Baru-baru ni, ayah Alia belikan buah. Buahnya macam buah rambutan. Tapi bukan buah rambutan. Penah tengo…

BACA SETERUSNYA >>
Suka sangat makan buah Petai!

Hola   ♥ Semalam... Adik aku empunya blog Prisma Seni  baru balik dari Unimas. Kira-kira jam 2:15 petang baru sampai rumah. Balik cuti study week katanya before mid-term dan telah membeli 2 ikat buah petai sebagai buah tangan. Mak aiii... Buah kesukaan aku .  …

BACA SETERUSNYA >>