Showing posts with the label ResepiShow all
Sup Ketam Air Tangan Emak

Assalamualaikum, hai... Sup Ketam Air Tangan Emak | Di tempat Fiza, harga sekilogram ketam segar dijual dengan harga RM25 ke 30. Tempat korang pulak bagaimana? Walaupun agak mahal, tapi dek kerana teringin... Pejam mata sebelah jela bayar untuk dua kilo ketam. …

BACA SETERUSNYA >>
Ulam Pucuk Ubi Penaik Selera Diri

Assalamualaikum, hai... Ulam Pucuk Ubi Penaik Selera Diri | Alhamdulillah, dah lepas waktu makan tengahari bolehlah cerita mengenai makanan. Kan? Hehe.  Tengahari korang makan apa? Kalau Fiza pulak, selain lauk pauk yang lain... Lauk yang paling win memikat se…

BACA SETERUSNYA >>
Siput Sedut Masak Kicap

Assalamualaikum, hai... Siput Sedut Masak Kicap | Alhamdulillah, rezeki jiran bagi... Harini my mom masak siput sedut masak kicap. Kat tempat Fiza ia dipanggil ' Koyong '. Dalam family, Fiza salah seorang yang tak makan siput sedut. Tapi, nak jugak ber…

BACA SETERUSNYA >>
Resepi Telur Dadar Bersayur

Assalamualaikum, hai...  Resepi Telur Dadar Bersayur | Harini, kampung Fiza blackout dari jam 9 pagi sampaila 5 petang. Bertabahlah hendaknya. Walaupun elektrik takde, aktiviti memasak tetap jugak berjalan. Selain kacang panjang tumis dan ayam goreng bertepung, Fi…

BACA SETERUSNYA >>
Resepi Nasi Goreng Udang Kering

Assalamualaikum, hai... Resepi Nasi Goreng Udang Kering | Kisah pagi Rabu kami. Nasi sejuk masih banyak berbaki. Nak buang, membazir pulak. Betul tak?  Kebetulan, Kak Alia request nasi goreng untuk bekalan. So, tanpa buang masa... Takut pulak lewat ke sekolah,…

BACA SETERUSNYA >>
Pencicah Ikan Yang Sedap, Air Tangan Suami

Assalamualaikum, hai... Pencicah Ikan Yang Sedap, Air Tangan Suami | Alhamdulillah, semoga urusan kita hari ini dipermudahkan oleh Allah S.W.T. آمِيْن يَا رَبَّ العَالَمِيْنَ  Pencicah ikan! Tajuk entri pertama Fiza untuk minggu ni. Alhamdulillah, semalam...…

BACA SETERUSNYA >>
Ayam Pabrik Untuk Bento Encik Suami Dan Anak

Assalamualaikum, hai...  Ayam Pabrik Untuk Bento Encik Suami Dan Anak | Alhamdulillah, seawal jam 4 pagi Fiza bangun untuk masak ayam pabrik... Sebagai menu utama bekalan encik suami dan kak Alia ke sekolah. Harini kak Alia ada KAFA. That why, bekalan pun kena ban…

BACA SETERUSNYA >>
Cara Masak Kupang Paling Mudah

Assalamualaikum, hai... Cara Masak Kupang Paling Mudah | Sebenarnya, Fiza tak makan pun kupang. Tapi disebabkan mak dan bapak nak makan. Belilah untuk dorang. Nak dijadikan cerita, bila dah tahu anak tak makan... Mak secara automatik akan masakkan kupang tersebut …

BACA SETERUSNYA >>
Resepi Donut Gebu Dan Lembut Sukatan Cawan

Assalamualaikum, hai...  Resepi Donut Gebu Dan Lembut Sukatan Cawan | Pasti, ramai yang tercari-cari akan resepinya di enjin carian. Fiza pun pernah jugak buat donat. Tapi taklah selembut... Segebu ala big apple seperti resepi yang sis Mariafirdz dan sis rose ko…

BACA SETERUSNYA >>
Sarapan Pagi Dengan Bihun Simple Tapi Sedap

Assalamualaikum, hai... Sarapan Pagi Dengan Bihun Simple Tapi Sedap  | Alhamdulillah, rezeki pagi tadi untuk bento encik suami dan kak Alia... Bihun simple bubuh ayam je pun. Tapi, itulah bihun kegemaran encik suami. Sedap dalam erti kata... Memenuhi citarasa…

BACA SETERUSNYA >>
Ayam Masak Merah Mudah dan Sedap

Assalamu'alaikum, hai... Fizacrochet.com - Alhamdulillah, harini encik suami mintak dibuatkan menu ayam masak merah. Seawal jam 8 pagi dia ke market basah untuk belikan bahan. Fiza pulak duduk rumah... Malas nak ajak anak² jalan-jalan. Lately, hfmd stil…

BACA SETERUSNYA >>
Ayam Masak Santan

Assalamu'alaikum, hai... Ayam Masak Santan | Alhamdulillah, settle semua kerja... Fiza sempat jugak buat ayam masak santan untuk menu utama makan malam semalam. Supaya anak-anak boleh makan sama, Fiza just letak kari adabi je untuk rasa pedas... Lagipun enci…

BACA SETERUSNYA >>
Nasi Goreng Dabai Kicap

Assalamu'alaikum, hai... Nasi Goreng Dabai Kicap | Alhamdulillah dapat kembali update blog tanpa gangguan dari anak-anak. Entri kali ni berkisar tentang satu menu kesukaan famili Fiza. Hari Ahad, takde apa nak buat... Apalagi, mulalah misi menternak lemak. …

BACA SETERUSNYA >>
Minum petang dengan cucur 5 bahan

Assalamu'alaikum, hai...  M inum petang dengan cucur 5 bahan | Petang ni seperti orang mengidam... Teringin nak makan cucur campur jagung fresh . Hehe... Nasib baik, sekarang musim jagung fresh . Bolehla kan... Apalagi, encik suamilah jadi mangsa belikan bahan …

BACA SETERUSNYA >>
Menu tengahari yang mengenyangkan

Assalamu'alaikum, hai... M enu tengahari yang mengenyangkan | Alhamdulillah, pagi tadi mak petik tomato di laman rumah. Tetiba bapak request sambal belacan tomato untuk lunch hour . Mana mungkin si isteri nak menolak permintaan suami. So , harini kita makan m…

BACA SETERUSNYA >>
Roti sardin simple dan mudah

Assalamu'alaikum, hai... R oti sardin simple dan mudah | Di luar hujan, tak tahu nak buat menu apa untuk sarapan pagi encik suami dan anak-anak . Biasalah, bila dah buntu memikirkan nak masak apa... Masuk dapur, renung peti ais dan bukak laci dapur... Itulah …

BACA SETERUSNYA >>
Cekodok carrot, Daun seleri

Assalamu'alaikum, hai...  Cekodok carrot, daun seleri | Haha... Pepandai je kan bagi nama kat cekodok. Tapi itulah realiti, cekodok idea encik suami semalam. Bangun je tidur, terus bukak peti ais. Tengok carrot terus dia mintak Fiza buatkan cekodok carrot . …

BACA SETERUSNYA >>
Cekodok kacang panjang?

Assalamu'alaikum, hai...  Cekodok kacang panjang? | Syukur dengan rezeki yang ada. Alhamdulillah, selain siapkan lauk pauk untuk bento encik suami dan anak... Terfikir pulak Fiza nak buat cekodok . Lama rasanya tak breakfast dengan cekodok. Tetiba terbayang m…

BACA SETERUSNYA >>
Ais kepal milo

Assalamu'alaikum,  hai...  Ais kepal milo |  Nak pergi Kuala Kangsar semata-mata nak merasa ais kepal milo tok abah . Jauh bebeno. Haha... Apalagi, seawal jam 7 pagi sementara Ain masih tidur... Fiza mencari resepi ais kepal milo tok abah . Tak jumpa resepi ori…

BACA SETERUSNYA >>
Taugeh tumis 5 minit

Assalamu'alaikum, hai... Taugeh tumis 5 minit | Haha... Tajuk resepi yang sangat mudah. Dah lama tau tak makan taugeh. Semuanya gara-gara bila encik suami disahkan gout ... Dan salah satu makanan yang perlu dielakkan adalah taugeh. Allah... Betapa sedapnya tau…

BACA SETERUSNYA >>