Showing posts with the label PetuaShow all
Cara Paling Mudah Dan Berkesan Halau Kutu Beras Dengan 3 Bahan

Assalamualaikum, hai... Cara Paling Mudah Dan Berkesan Halau Kutu Beras Dengan 3 Bahan | Kutu beras atau dikenali sebagai bubuk dalam kalangan masyarakat memang selalu kita jumpa dalam beras atau tepung. Kebiasaannya, ia menyerang beras atau tepung yang sudah lama…

BACA SETERUSNYA >>
Petua Bagaimana Nak Hilangkan Getah Cempedak

Assalamu'alaikum, hai... Petua Bagaimana Nak Hilangkan Getah Cempedak | Alhamdulillah di atas peluang dan ruang yang ada untuk Fiza terus berkongsi cerita. Walaupun sekarang ni berada di rumah mertua... In Shaa Allah, Fiza akan carik masa jugak untuk update …

BACA SETERUSNYA >>
Kebaikan Serai yang mungkin kita tak tahu!

Assalamu'alaikum, hai... Kebaikan Serai yang mungkin kita tak tahu! | Kita sering menggunakan serai dalam masakan kita setiap hari. Betul tak? Selain untuk menjadi perasa dan menambahkan aroma dalam masakan ... Korang tahu tak, serai juga sangat baik untuk mer…

BACA SETERUSNYA >>
Cara mencuci sinki tersumbat dengan mudah

Assalamu'alaikum, hai...  C ara mencuci sinki tersumbat dengan mudah | Masalah sinki tersumbat? Sememangnya ramai yang sering alami termasuklah Fiza sendiri. Kekadang,  benda mudah pun kita tak boleh nak selesaikan andai kita tidak tahu caranya.  Al-ma…

BACA SETERUSNYA >>
Cara mengupas bawang putih dengan mudah

Assalamu'alaikum, hai...  C ara mengupas bawang putih dengan mudah | Seperti yang kita tahu, bawang putih adalah antara bahan masakan yang sangat penting. Kekadang nak kupas dalam kuantiti yang banyak, tak kena dengan caranya... Akan menyebabkan jari-jemari te…

BACA SETERUSNYA >>
Cara hilangkan bau hanyir pada ikan dengan berkesan

Assalamu'alaikum, hai... Cara hilangkan bau hanyir pada ikan dengan berkesan | Hurmmm... Lamanya Fiza tak updated entri berkaitan petua memasak. Seperti yang kita sedia maklum, ikan adalah sejenis makanan yang berbau hanyir. Seandainya bau hanyir tidak dibuan…

BACA SETERUSNYA >>
Cara cepat ubati luka pada puting bila menyusukan anak

Assalamu'alaikum,  hai...  Cara cepat ubati luka pada puting bila menyusukan anak | Seperti kebiasaan,  selepas Alia dan Ain tidur... Fiza akan check fb kejap. Kot-kot ada mesej yang belum berbalas... Komen yang terlepas pandang atau mana tau ada isu best un…

BACA SETERUSNYA >>
Petua Mudah Atasi Bayi Sembelit

Petua mudah atasi bayi sembelit | Kenalah dicatat. Pagi tadi tengah scroll fb, ternampah kawan share petua untuk mengatasi sembelit di kalangan bayi. Apalagi... Info menarik kenalah diambil sebagai rujukan. Manalah tahu... Kot-kot berguna suatu hari nanti. Ye tak?…

BACA SETERUSNYA >>
Cara Pilih Tembikai Yang Berkualiti Dan Manis

Cara betul pilih tembikai yang berkualiti dan manis | Satu lagi tips untuk membeli buah yang ingin aku kongsikan. Tengah scroll fb, terjumpa satu info cara bagaimana untuk mengetahui buah tembikai elok ke tidak . Apalagi... tips menarik haruslah di screenshoot un…

BACA SETERUSNYA >>
Cara Atasi Masalah Ikan Banyak Tulang

Cara atasi masalah ikan banyak tulang | Satu lagi entri terbaru dari aku. Seperti yang kita tahu... Ikan banyak tulang memang sedap. Contohnya ikan terubuk... Sangat sedap bila dimasak stim, goreng dan jugak bakar. Tapi bila mengenangkan banyak tulang... Rela aku t…

BACA SETERUSNYA >>
Petua Hilangkan Kotoran Pada Seterika

Petua hilangkan kotoran pada seterika | satu lagi petua yang aku rasa menarik untuk dicuba. Bila anak dan suami dah tidur... Barulah berpeluang nak update blog. Sebelum tu... Scroll up down fb jugak semalam... Terjumpalah petua menarik mengenai cara membuang koto…

BACA SETERUSNYA >>
6 Tips Sapuan Gincu Lebih Cantik Dan Menarik

Assalamu'alaikum ♥ 6 tips sapuan gincu lebih cantik dan menarik , tip berguna buat wanita yang sentiasa inginkan kelihatan cantik... Lebih-lebih lagi pada yang gemar bergincu, pastinya ingin tahu bagaimana cara menggunakan gincu agar kelihatan lebih cantik.…

BACA SETERUSNYA >>
Apakah Petua Agar Pulut Lebih Lemak?

Assalamu'alaikum ♥ Apakah petua agar pulut lebih lemak?  Satu soalan yang pernah aku ajukan pada arwah nenek aku suatu ketika dulu. Nenek suka masak nasi pulut. Aku cukup suka pulut yang dia buat. Sedap dan lemak. Petua dia mudah saja... Untuk dapatkan pu…

BACA SETERUSNYA >>
Cara Mudah Tanam Bawang Merah Untuk Dapatkan Daun Bawang

Assalamu'alaikum ♥ Cara mudah tanam bawang merah untuk dapatkan daun bawang.  Satu lagi kaedah penanaman mudah yang ingin aku kongsikan... Selain daripada bagaimana menanam sendiri tauge di rumah . Actually, kaedah menanam daun bawang ni... Kawan mak …

BACA SETERUSNYA >>
Cara Penjagaan Tudung Satin

Assalamu'alaikum ♥ Cara Penjagaan tudung satin . Sumber daripada google image Satu info yang ingin aku kongsikan, di mana berikut adalah beberapa tips bagaimana untuk menjaga tudung satin dengan sempurna... Iaitu :- Jemur di tempat yang redup agar…

BACA SETERUSNYA >>
Petua Agar Pokok Berbuah

Assalamu'alaikum, hai... Biasanya kalau dah namanya pokok tak berbuah . Mesti jalan mudah kita akan ambik... Tebang je. Buat apa... Tak mendatang hasil pun... Ye tak? Tapi... Sebenarnya ada petua nak bagi pokok yang tak pernah mengeluarkan buah berbu…

BACA SETERUSNYA >>
Tentang Rambut Wanita Bertudung

Assalamu'alaikum, hai... Rasa lega kerana dapat kembali meneruskan hobi dunia blogging. Alhamdulillah... Kita terus kepada tajuk ek! Actually... Bila bertudung. Perkara utama yang perlu dijaga adalah rambut . Andai diabaikan... Pasti mengundang pelbagai …

BACA SETERUSNYA >>
Memilih Warna Pakaian Mengikut Hari

Assalamu'alaikum, hai... First things, ada ke jenis manusia yang begitu rigit untuk menyesuaikan pakaian mengikut hari ?. First question terlontar di ruang legar fikiranku sebaik sahaja mata terpaku melihat tajuk artikel ' PILIH WARNA PAKAIAN IKUT HARI &…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum, hai... Korang suka tak makan sotong? ... Haha... Pepagi lagi dah publish entri pasal makanan yer ^_<. Kalau aku... Memang menjadi kecintaan hati. Begitu jugak dengan hubby. Wajib ada setiap kali beli barang dapur. Top ten dalam list …

BACA SETERUSNYA >>
Cara Paling Mudah Ajari Anak Berterima Kasih

Assalamu'alaikum ♥, " Didiklah anak seawal mungkin. Even dia tak faham lagi dengan apa yang kita sampaikan "... Aku percaya dengan kata para bijak pandai. Hasilnya... Bila aku lihat sendiri sikap Alia yang dari seawal 4 bulan lagi aku dah didik dia…

BACA SETERUSNYA >>