Showing posts with the label Idea Aktiviti HomeshoolingShow all
Homework Masa Cuti

Assalamu'alaikum, hai... Homework Masa Cuti | Walaupun bercuti satu minggu... Kerja² sekolah tetap jugak kena buat. Walaupun pergi bercuti di rumah mertua, beg sekolah pun kak Alia nak bawak. Katanya ada kerja sekolah nak kena siapkan. Nanti kalau tak siap, …

BACA SETERUSNYA >>
Buat aktiviti dengan anak berumur 3 tahun sebulan

Assalamu'alaikum, hai...  Buat aktiviti dengan anak berumur 3 tahun sebulan | Hurmmm... Bila dah siap kerja rumah, masak pun dah... Sementara tunggu encik suami dan Alia balik dari sekolah... Fiza selalu buat simple aktiviti di rumah dengan Ain.  Tadi, le…

BACA SETERUSNYA >>
Permainan Tenggelam Timbul

Assalamu'alaikum, hai... Permainan tenggelam timbul | Semalam hujan lebat belah petang dan disertai kilat sabung-menyabung... Di selang-seli pula dengan bunyi guruh berdentam-dentum... Membuatkan Alia dan Ain tak nak berenggang dari aku. Ke hulu, ke hilir...…

BACA SETERUSNYA >>
Padan Dan Sesuaikan Bentuk?

Assalamu'alaikum, hai... Padan dan sesuaikan bentuk | Satu lagi bentuk pembelajaran yang cuba aku dedahkan kepada Alia dan Ain. Dah lama tak update mengenai homeschool dorang. Walaupun sibuk dengan tugasan harian, In Shaa Allah... Akan ada masa aku luangkan…

BACA SETERUSNYA >>
Dot To Dot Activity

Dot to dot activity | Buku terbaru hubby beli untuk Alia. RM3.20 je pun. Walaupun murah, isi kandungannya amat berfaedah untuk mengasah kemahiran motor halus anak-anak untuk lebih mahir. Di area Betong... Nak beli buku latihan untuk budak umur 4-6 tahun... Boleh da…

BACA SETERUSNYA >>
Belajar Mewarna

Belajar mewarna | antara lain aktiviti yang aku sediakan untuk Alia di rumah. Sepanjang minggu ni memang tak bagi Alia ke luar rumah. Hujan memanjang. Nyamuk pun banyak. Risau jugak dengan isu semasa sekarang ni mengenai virus zika. So, banyak masa kami bertiga di…

BACA SETERUSNYA >>
Alia Serius Menulis

Alia serius menulis . Entri terbaru dari aku. Dah lama tak update pasal si kakak. Now, kakak dah tak berapa suka kita ambik gambar dia. Malu kot. Haha... Umur kakak sekarang dah 3 tahun 11 bulan. Tapi, badan dah macam umur budak limaenam tahun. Ramai jugak jira…

BACA SETERUSNYA >>
Origami Dan Kebaikannya

Origami dan kebaikannya ... Tajuk entri terbaru dari aku. Alhamdulillah, membuat origami adalah salah satu aktiviti homeschool aku, Alia dan Ain. Apa itu origami? Actually, origami adalah satu seni lipat yang berasal dari Jepun. Bahan yang digunakan untuk menghas…

BACA SETERUSNYA >>
Aktiviti Homeschool Alia dan Ain

Aktiviti Homeschool Alia Dan Ain . Tercetus apabila ada masa terluang. Malah... Pada aku ia suatu idea yang bagus untuk elak anak-anak daripada gila gajet. Cerita kali ni still aktiviti menggunting... Cumanya menggunakan teknik yang berlainan... Dan untuk aktivit…

BACA SETERUSNYA >>
Ajar Anak Menggunting Dengan Mudah Dan Santai

Ajar anak menggunting dengan mudah dan santai . Tajuk panjang tak ingat dunia. Haha... Bila usia Alia lagi beberapa bulan melangkah 4 tahun, pelbagai idea aktiviti homeschooling aku kumpulkan untuk dijadikan aktiviti bersama kami pada waktu terluang. Insya Allah.…

BACA SETERUSNYA >>