11 June 2019

Kisah Raya 2019

Kisah Raya 2019 | Assalamualaikum, selamat hari raya. Alhamdulillah... Harini dah pun masuk hari ke-7 kita berada pada bulan syawal. Pasti banyak kenangan sepanjang Ramadan dan Syawal kan?

Alhamdulillah, raya tahun ni... Turn beraya di rumah mertua. Untuk elak kesesakan di Feri Triso, kami bergerak 3hb dan sampai di Kuching sekitar jam 2 petang.

Raya Pertama
Raya pertama selepas solat raya, bermaafan... Kami sekeluarga keluar berziarah di rumah keluarga sanak saudara belah suami. Sebelum keluar rumah, dah siap² bagitau Ain dan Alia tujuan berziarah. Adab² berziarah dan paling penting jangan meminta... Minta #duitraya. That why Fiza tak belikan dorang sling bag... So, takdelah terfikir nak isi sling beg memanjang. Itu cara Fiza. Lain orang lain caranya. No right, No wrong...

Duit raya anak

Namun, dah menjadi trending zaman sekarang... Mana² pergi, anak-anak pasti dapat duit raya. Kan? Alhamdulillah... Rezeki Ain dan Alia... Tahun ni duit raya dorang berjumlah RM260. Dah selamat dah pun masuk akaun ASB dorang pagi semalam. Settle bab #duitraya anak². Jadi... Takde isu nak pakai duit raya anak-anak. Hehe...

Tu kisah raya pertama di rumah mertua.

Raya Kedua
Raya kedua pulak, kami duduk di rumah je... Tunggu sanak saudara datang bertandang. Belah malam, takde tetamu... Apalagi, Fiza dan suami pulun layan drama curi² cinta. Haha... Mana boleh tinggal... Tu la satu²nya drama yang Fiza dan suami layan sepanjang puasa dan raya. Tak dapat live, ada masa kami layan kat youtube.

Takde sangat kisahnya untuk raya yang kedua. Nak snap gambar makanan... Memang tak ler. Malas lah oiii...

Raya Ketiga Dan Keempat
Raya ketiga... Sambung berziarah di rumah sanak saudara. Keluar pun lepas encik suami  selesai solat Jumaat. Disebabkan hujan lebat, kami cuma berkesempatan bertandang di dua buah rumah je. Minta maaflah ye... Tak dapat nak pergi semua rumah... Sebabnya, balik pun dah lepas waktu Asar. Kemudian, Raya keempat pulak dah balik ke kampung my mom...

Awalnya balik?

Mestinya ada yang tanya kan... Sebab sekolah bukak Selasa.

Progress rumah buat sendiri

Tak. Sebenarnya, banyak urusan tak settle lagi. Pasal rumah pun satu hal. Selagi tak siap... Selagi tu tak senang  duduk. Macam² difikirkan... So far, tinggal siling dan tile lantai je lagi. Tapi... Raya punya pasal, tak dan nak order barang.

Nasib baik si pembuat rumah dah lama deal dengan cina tempat kami beli bahan rumah. So far, takde masalah sangat... Next week In Shaa Allah dorang akan sambung balik bekerja.

Raya Kelima
Raya kelima sambung lagi berziarah. Kali ni di rumah bapak saudara di Debak. Satu² adik-beradik yang bapak ada. Panas punya pasal... Kami mampu lepak rumah dia je... Balik pun singgah isi minyak kereta je. Huhu...

Raya Keenam
Raya keenam Isnin dah, anak-anak masih bercuti. So, ambik masa untuk relax kat rumah je. Iron semua baju kerja dan sekolah. Kemas apa yang patut.

Rutin masa sekolah, Ain dan Alia akan tidur jam 9 malam. Fiza dan suami pulak layan megadrama curi-curi cinta. Minggu akhir dah minggu ni. Tak sabar nak tahu kesudahannya. Haritu masa beraya rumah mertua, ada jugak cari novelnya di Summer Mall. Tapi, tak jumpa... Nak ke BDC... Hadoi! Tak larat nak hadap jammed. So, redha jelah tak dapat nak memiliki novelnya.

Harini... Anak² dah start sekolah. Maka bermulalah rutin Fiza sediakan apa yang patut. Alhamdulillah, ya Allah kerana masih memberi Fiza peluang berkhidmat untuk keluarga.

Begitulah sedikit sebanyak kisah raya Fiza untuk tahun ni. Kampung dah start sunyi. So, cerita raya pun sampai day seven je.

Korang pulak bagaimana?

Masih cuti ke?  Atau dah start bekerja?


6 comments:

  1. Pertama kali, selamat hari raya jugak. Raya kali ini memang Naim duduk di kg. Suasana sangat menarik dengan anak-anak saudara yg balik kg. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya Naim. Seronok kan kat kampung... Lagi² bila semua balik kampung. Kadang sembang dari pagi sampai ke malam. 😂😂😂

      Delete
  2. Tak cuti langsung fiza.Tapi Alhamdulillah tak cuti pun dpt beraya kedua2 belah pihak. Kisah iftar pun tak up lagi.. Raya pun belum.cari mood duu. Hehe.

    Selamat Hari Raya Fiza & family

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe Muni, yang penting bila ada peluang... Boleh guna sebaik mungkin pun tetap seronok dapat jumpa family kan.

      Selamat hari raya jugak Muni.

      Delete
  3. Selamat hari raya fiza. Kamek rabu baru masuk office.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya juak. Yah! Musim raya tok kadang² malas nak ooo masok office. 😂😂😂

      Delete

Terima Kasih! Kerana sudi memberi komentar di blog Fiza. Komen yang baik-baik aje. #budibahasabudayakita

fizalinolie@gmail.com