21 April 2019

Roti Bakar Marjerin Bergula?

Cara Membuat Roti Bakar Marjerin Bergula

Selalu bila ke kedai, pasti nampak bread yang telah ready dibakar dan di atasnya dicalit marjerin dan gula... Pernah tengok tak? 

Suami kata, bread tu dah nak expired dan tak habis dijual. So, dorang jual balik... Dalam rupa yang berbeza. 😂😂

Weekend kali ni tak tahu nak buat apa... Plus cuaca panas kat luar. Tiba² teringin nak makan roti bakar marjerin bergula.  Teringat bread yang Fiza beli semalam.

Apalagi... Bermulalah projek membakar roti dalam oven.

Roti bakar marjerin bergula

Nak membuatnya sangat senang. Potongkan roti ikut saiz yang kita nak. Disebabkan anak² Fiza suka rendam dalam air. Fiza potong dalam dua bahagian untuk satu bread. Then, sapukan diatasnya dengan marjerin dan bubuhkan gula ikut kesesuaian.

  Baca Juga   : Cekodok 5 Bahan

Untuk yang kami ni, Fiza letak banyak sebab nanti nak rendam dalam air tanpa gula... So, takdelah manis sangat. Yang tu ikut suka sendirilah ye.

Dah siap calit. Boleh bubuh dalam oven. Bakar dengan suhu 190°c, bakar atas bawah selama 20 minit. Ikut kesesuaian oven ye.

Dah siap!

Selamat mencuba!

7 comments:

  1. mengiurkan nampak. nak jugak buat. hehe

    ReplyDelete
  2. Lama dah cheq tak makan roti crispy manis macam ni, kalau dicelup dalam air teh panas ni memang beshhh 🤤👍🏻

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu. Nikmat yang tak dapat nak didustakan. Berkeping-keping boleh habis. 😂😂😂

      Delete
  3. Kalik juak koh nok bread sepaid di olah cdak keda yea hoo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kali juaklah. Rami orang madah kedak ya. 😊

      Delete
  4. Sini baru lepas hujan dan2 rasa lapar, tapi muni dietlah. Tp nmpk ni teringin nak buat, nanti boleh diketengahkan. Cheat sekali sekala takpa kan hahaha

    ReplyDelete

Terima Kasih! Kerana sudi memberi komentar di blog Fiza. Komen yang baik-baik aje. #budibahasabudayakita

fizalinolie@gmail.com