Assalamualaikum, hai... 
Cara Mengasah Pisau Sehingga Tajam, Walaupun Di Rumah Tiada Batu Pengasah Atau Alat Pengasah | Alhamdulillah, sempat jugak petang ni nak update blog nampak gayanya. Kali ni entri Fiza berkisar tentang alternatif untuk mengasah pisau tanpa batu atau alat pengasah. 

Di rumah korang mesti ada pinggan seramik kan. Tahukah korang... Pinggan pun boleh tau digunakan untuk mengasah pisau... Yang penting teknik mengasah pisau kenalah betul. Fiza suka follow ig 5 minute craft. Banyak kreativiti kerja² rumah diketengahkan... Kekadang, apa yang dorang share... Lansung Fiza tak pernah nak terfikir. Pendek kata... Dorang mengajar kita untuk survive dan kreatif dalam hidup.

Cara mengasah pisau menggunakan pinggan seramik

Berbalik kepada cara mengasah pisau yang Fiza maksudkan. Berikut adalah tekniknya. 
  1. Guna pinggan seramik di bahagian bawah. 
  2. Merengkan pisau lebih kurang dalam 17 ke 20° untuk dapatkan ketajaman pisau yang maksimum. 
So far, kaedahnya memang menjadi dan memuaskan. Kekadang ada masa... Kita perlu berfikir di luar kotak... Lebih-lebih lagi bila berlaku kesulitan... Tak tau letak batu pengasah kat mana ke... Boleh try cara tersebut. Kan? 

Semoga bermanfaat buat kita bersama. 

7 Comments

  1. Wahhh...Boleh try nih....Kena carik pinggan seramik dulu...Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Haha... Tapi boleh jadi panduan bila kalut di dapur.

      Delete
  2. Good info sis, baru tau boleh keda tok ngasah pisok

    ReplyDelete
  3. Kalau dulu2 biasanya guna bontot lesung batu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan pakcik.. Kalau mak fiza memang lesung batu la tempat dia mengasah pisau. ..

      Delete