Showing posts from March, 2018Show all
Makna Can sama dalam Bahasa Sarawak

Assalamu'alaikum,  hai...  Makna Can sama dalam Bahasa Sarawak | Entri kali ni, Fiza nak sembang pendek pasal bahasa. Kalau bukak buku simpulan bahasa kan, kita akan jumpa salah satu simpulan bahasa ' ada can ' di mana ia membawa maksud mempunyai…

BACA SETERUSNYA >>
Snowcap kait bewarna hitam merah

Assalamu'alaikum, hai...  Snowcap kait bewarna hitam merah | Alhamdulillah, semalam start mengait, harini dah pun siap. Topi kait untuk bayi perempuan 0 - 6 Bulan . Disebabkan ada masa terluang, ada dua topi available . Ready stock ye. Siapa nak, bolehla ting…

BACA SETERUSNYA >>
Tonton movie rumah no. 10 di channel citra

Assalamu'alaikum,  hai...  Tonton movie rumah no. 10 di channel citra | Kisah semalam... Mata tak ngantuk lagi, encik suami tengah menaip kerja. Sementara Alia dan Ain dah pun tidur. Biasalah dorang, sebelum pukul 10 dah tidur dah... Jadinya Fiza dan adik pun …

BACA SETERUSNYA >>
Apakah hukum pemakaian  bulu mata palsu

Assalamu'alaikum, hai... Apakah hukum pemakaian bulu mata palsu | Sekadar renungan buat kita bersama. Nak jadi yang terbaik kenalah perbaiki diri ke arah yang lebih baik. Mungkin... Sebelum ni kita terikut-ikut dengan budaya pemakaian bulu mata palsu. Siapa ta…

BACA SETERUSNYA >>
Teman Tapi Mesra,  minggu kedua Bocey & Friends

Assalamu'alaikum,  hai...  Teman Tapi Mesra,  minggu kedua Bocey & Friends | Routine kami anak beranak selepas semua aktiviti dan tuntutan kehidupan selesai dilaksanakan... Kami lebih suka memilih untuk menonton tv bersama. Tapi, takdelah selalu sangat. S…

BACA SETERUSNYA >>
Sinopsis episod 12 tak ada cinta sepertimu

Assalamu'alaikum, hai... Sinopsis episod 12 tak ada cinta sepertimu | Sambung scene Azam dan Athea di kampung. Melangkah je kaki di depan pintu... Athea menangis melihatkan keadaan ayahnya yang sakit . Dah sebulan terlantar kena angin ahmar. Jirannya yang sela…

BACA SETERUSNYA >>
Kisah Datin Rozita Mohammad Ali mendera pembantu rumah

Assalamu'alaikum, hai...  Kisah Datin Rozita Mohammad Ali mendera pembantu rumah | korang mesti tahu kan kisah majikan dera  pembantu rumah ni... Kalau menurut laman Berita Harian online , Datin Rozita didakwa menyebabkan kecederaan parah terhadap Suyanti Sutr…

BACA SETERUSNYA >>
Harga baharu bahan api RON95, RON97 dan Diesel 29 Mac 2018 - 4 April 2018

Assalamu'alaikum, hai... Harga baharu bahan api RON95, RON97 dan Diesel 29 Mac 2018 - 4 April 2018 | Bagi yang memiliki kereta, sudah pastinya harga petrol dan diesel diambilkira. Bila dah tahu harga, sekurang-kurangnya kita boleh bajet berapa wang diperlukan …

BACA SETERUSNYA >>
Aqilah, Floor88

Assalamu'alaikum,  hai...  Aqilah, Floor88 | Berstatus breakout di google trends . Tetiba,  kita yang tak mengikuti sangat dunia nyanyian... Seperti ketinggalan. Haha. Fiza pun try jugakla search lirik lagu Aqilah tu. Dalam hati terdetik, mesti lagunya maca…

BACA SETERUSNYA >>
Bunga kertas kacukan di laman rumah

Assalamu'alaikum,  hai...  Bunga kertas kacukan di laman rumah | terjebak blogwalking di blog Warisan Petani , tengok gambar bunga yang hari-hari dia upload ... Membuatkan Fiza terpanggil nak berkongsi jenis-jenis bunga di laman rumah. Haha... Kan Fiza kata, …

BACA SETERUSNYA >>
Sinopsis episod 11 tak ada cinta sepertimu

Assalamu'alaikum, hai...  Sinopsis episod 11 tak ada cinta sepertimu | Kesian Hasran. Rupanya Athea terima lamaran Azam. Bukan tu je, Azam siap sound Hasran supaya jauhkan diri dari Athea dan anak-anak memandangkan dorang dah nak kawin.  Kebetulan di offi…

BACA SETERUSNYA >>
Tips kembalikan mood berblogging

Assalamu'alaikum, hai... Tips kembalikan mood berblogging | Pada Fiza, lain orang lain caranya. Tapi, Fiza jugak ada cara tersendiri bagaimana nak kembalikan mood nak berblog, bila mood ke laut. Al-maklumlah, ada masa mood nak menulis di blog ada pasang su…

BACA SETERUSNYA >>
Sinopsis episod 10 tak ada cinta sepertimu

Assalamu'alaikum,  hai...  Sinopsis episod 10 tak ada cinta sepertimu | Scene Athea pindah rumah. Hasran mintak kepastian tentang perpindahan dengan Athea . Tetiba Azam datang jugak dalam masa yang sama. Sudahnya...  Athea tak berkesempatan nak  menjawab perta…

BACA SETERUSNYA >>
Ais kepal milo

Assalamu'alaikum,  hai...  Ais kepal milo |  Nak pergi Kuala Kangsar semata-mata nak merasa ais kepal milo tok abah . Jauh bebeno. Haha... Apalagi, seawal jam 7 pagi sementara Ain masih tidur... Fiza mencari resepi ais kepal milo tok abah . Tak jumpa resepi ori…

BACA SETERUSNYA >>
Selagi ajal tak menjemput, Itulah realiti kehidupan

Assalamu'alaikum,  hai...  Kredit gambar : bloglawakcomedy.blogspot.my/2013/09/kartun-pengajaran.html?m=1

BACA SETERUSNYA >>
Sinopsis episod 9 tak ada cinta sepertimu

Assalamu'alaikum, hai...  Sinopsis episod 9 tak ada cinta sepertimu | Hasran singgah jenguk Athea di hospital.  Siap bgitau yang dia dah bersedia nak bersaing dengan Azam untuk merebut hati Athea . Balik kerja dia singgah jenguk Athea... Tetiba terdengar berbu…

BACA SETERUSNYA >>
Cara hilangkan bau hanyir pada ikan dengan berkesan

Assalamu'alaikum, hai... Cara hilangkan bau hanyir pada ikan dengan berkesan | Hurmmm... Lamanya Fiza tak updated entri berkaitan petua memasak. Seperti yang kita sedia maklum, ikan adalah sejenis makanan yang berbau hanyir. Seandainya bau hanyir tidak dibuan…

BACA SETERUSNYA >>
Peralihan Monsun bermula hari ini

Assalamu'alaikum,  hai...  Peralihan Monsun bermula hari ini | Alhamdulillah, pagi ni Fiza masakkan bihun goreng buat encik suami dan anak-anak. Sambil masak, sambil dengar radio . Baru syokkk. Haha...  Kredit Gambar : https://www.ismaweb.net/2017/12/11/…

BACA SETERUSNYA >>
Sinopsis episod 8 tak ada cinta sepertimu

Assalamu`alaikum, hai... Sinopsis episod 8 tak ada cinta sepertimu | Episod di mana Hasran cuba untuk merebut kembali hati Athea . Namun, kehadiran Azam membuatkan keadaan sedikit tegang. Pelbagai permasalahan timbul... Semuanya bermula dengan episod kereta Athea …

BACA SETERUSNYA >>
11 tahun menunggu

11 tahun menunggu | satu jangka masa yang sangat panjang. Fiza pun turut terharu melihat video majlis Aqiqah Siti Aafiyah Binti Khalid , puteri sulung Dato' Siti yang lahir 7 hari yang lepas. Akhirnya, Dato' Sri Siti Nurhaliza Binti Tarudin memiliki zuriat …

BACA SETERUSNYA >>
Islamic Quotes #8 : Tips memilih bakal suami

Assalamu'alaikum,  hai...  Quotes ke-8 dari blog Fiza Tips memilih bakal suami "Pilihlah lelaki yang baik agamanya, jika marah tidak menghina, bila cinta akan memuliakan" dari Imam Hasan Al-Basri . Apa yang Fiza tahu... Sebelum kita ber…

BACA SETERUSNYA >>
Zahir tak terucap, Menggantikan tiada arah jodoh kita

Assalamu'alaikum,  hai...  Zahir tak terucap | Akasia terbaru, bakal menggantikan tiada arah jodoh kita yang bakal melabuhkan tirainya pada 26 Mac 2018. Akan mula disiarkan pada 27 Mac 2018 semestinya di tv3, Isnin hingga Jumaat, jam 7 malam.  Antara barisan p…

BACA SETERUSNYA >>
Taugeh tumis 5 minit

Assalamu'alaikum, hai... Taugeh tumis 5 minit | Haha... Tajuk resepi yang sangat mudah. Dah lama tau tak makan taugeh. Semuanya gara-gara bila encik suami disahkan gout ... Dan salah satu makanan yang perlu dielakkan adalah taugeh. Allah... Betapa sedapnya tau…

BACA SETERUSNYA >>
Situasi bila berbaris

Assalamu'alaikum,  hai...  Situasi bila berbaris | Setelah seminggu bercuti di rumah mertua. Harini kami balik kampung... Isnin, suami dah start mengajar... Alia pulak masuk sekolah balik.  So ,  seawal subuh Fiza dah bangun untuk packing barang dan masak…

BACA SETERUSNYA >>
Google Adsense approved selepas sebulan tukar domain

Assalamu'alaikum, hai...  Google Adsense approved selepas sebulan tukar domain | Alhamdulillah, akhirnya approved . Selepas tukar domain haritu, Fiza tukar template dan dalam masa yang same re-submit balik google adsense before ni... Rasanya one week after re…

BACA SETERUSNYA >>
Sinopsis episod 7 tak ada cinta sepertimu

Assalamu'alaikum, hai...  Sinopsis episod 7 tak ada cinta sepertimu | Sambungan bermula bila Hasran dan Athea terserempak di kedai... Just say hai,  Athea terus beredar. Nampak sungguh dia masih marahkan Hasran.  Di posisi lain,  Kamarul dan Bella semakin…

BACA SETERUSNYA >>
Sinopsis episod 6 tak ada cinta sepertimu

Assalamu'alaikum, hai...  Sinopsis episod 6 tak ada cinta sepertimu | Bila orang dah memberi amaran... Automatik kita akan cuba menjauhkan diri. Kita pun ada harga diri. Disebabkan Hasran dah tak nak ada hubungan dengan Athea. Akhirnya, semua urusan ubahsuai d…

BACA SETERUSNYA >>