DIA YANG MENULIS

Betul ke, keterujuan untuk shopping barang anak pertama lain macam?

Assalamu'alaikum, hai... 
Betul ke, keterujuan untuk shopping barang anak pertama lain macam? | First baby confirm teruja nak shopping.  Kalau duit kepok-kepok... Apa je yang berkenan di hati, sah-sah terus rembat. Betul tak ibu-ibu sekalian alam. 

Lebih-lebih lagi bila result scanning keluar dan menunjukkan baby yang bakal lahir adalah baby girl. Wowwww... Segala laman online shopping engkau terjah. Betul tak? Al-maklumlah... Macam-macam stail pakaian bayi perempuan ada... Sampaikan rambang mata nak pilih. Siapa tak teruja nak melaram anak dara. Kan? 😂😂😂

Keperluan bayi baru lahir
Kredit Picture : www.babyluna.id

Begitulah apa yang Fiza rasai di saat Alia muncul dalam hidup kami. Bukan anak pertama je yang teruja. Masa mengandungkan Ain pun... Asyik usha laman Shopee je saban hari. Sampaikan suami tegur... Sudah-sudahlah tu... Ekeke... 

Itulah perasaan yang dialami bila pertama kali bergelar ibu. Namun, buat yang masih belum ada rezeki... Abaikan suara-suara sumbang yang mengejek. Bersabarlah, banyakkan berdoa. In Shaa Allah, rezeki pasti ada. Allah tak kan zalim dengan hambaNYA. 

Teringat pulak dengan kawan satu sekolah Fiza dulu... 7 tahun berkahwin... Di duga, hidup berdua tanpa zuriat... Pelbagai usaha dah dorang suami isteri lakukan. Siapa sangka... Dengan ketentuan Allah, now... Dorang dah ada anak dah pun. Sorang lelaki, sorang perempuan. Alhamdulillah...

Kredit Picture : www.tipsanakbayi.com

Berbalik tentang shopping barang baby, orang tua-tua selalu kata... Jangan beli barang bayi dulu, bila kandungan belum mencecah 7 bulan. The reason is... Takut tak menjadi. Allahu Akhbar... Korang percaya tak pantang larang tersebut? 😊

Kalau Fiza, nak percaya pun tidak... Tak nak percaya pun tidak. Tapi, kebiasaannya... Before shopping barang baby. Fiza suka usha dan bandingkan harga dulu... If time tu kandungan still 3 bulan pun... Kalau ada sale sampai 90%... Mahunya tak membeli. Hehe... Kalau ada sale je pun. Membeli sakannya bila kandungan dah mencapai 7 bulan ke atas. Then, Fiza beli pun tak fixed ikut jantina... Biasa beli yang unisex punya. Bila baby dah keluar... Bolehlah shopping lagi. Yelah, kekadang ada orang... Scan, baby girl... Top-top, keluar baby boy. Macam mana? 

Alahai... Lamanya tak shopping barang baby. Ain pun, next year dah start sekolah. Doakan Fiza dan suami ye... Semoga ada rezeki untuk dapat baby lagi. Aamiin.... 

For those yang bakal dapat baby this year... Tahniah! Fiza ucapkan. Pada yang belum ada rezeki... Teruskan usaha, banyakkan berdoa. 

Ok! Thanks ya sudi baca entri Fiza 😊

#moodbalaskomenstatusfbkawanmengandung

Post a Comment

2 Comments

  1. teringat masa pregnant anak first.... pantang keluar...heheee. hati2 shopping. nanti membazir

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Msred, kalau tak hati2 shopping... Boleh membazir jugak dibuatnya. Terima kasih ya sudi singgah blog Fiza 😊

      Delete