Assalamu'alaikum, hai...
Tanggal 12 Januari 2018, permohonan google Adsense Fiza diluluskan. Tanpa fikirkan keburukan... 14 Februari, Fiza ambik keputusan untuk menukar domain. Hurmmm... Kenapalah sebelum nak apply google Adsense, tak terfikir pun nak tukar domain ye. Bila dah dapat masalah... Barulah nak menyesal. Tapi, begitulah manusia... Menyesal tak kan datang dahulu... Dah berlaku... Baru nak berfikir. Menyesal dahulu pendapatan... Menyesal kemudian, takde gunanya. Nak atau tak, kena jugak cari jalan penyelesaian. Kan?

Google Adsense hilang bila bertukar domain

Kesan buruk bertukar domain
Actually, lepas tukar domain... Google Adsense di blog Fiza automatik disable. Kemudian Pageview blog jugak turut jatuh merudum... Pasal pageview merudum, tak kisahla sangat... Sebab domain yang baru... Dan belum mencecah 3 bulan penggunaan, sedikit slow... Yang tu tak merisaukan pun. Part ads google adsense sedikit rasa terkilan... Tak tahu nak selesaikan macam mana...

Nasib baik ada blogger baik hati yang kongsikan cara bagaimana nak selesaikannya di blog. Kalau tak... Redha jelah. Haha...

Cara mengatasi ads google Adsense hilang
Berdasarkan perkongsian Lynda Che Lah di blognya... Untuk menukarkan akaun Adsense kepada domain atau hosting baru, log in ke akaun Adsense > pilih My Ads > Other Products > Upgrade Now > isikan form dengan alamat url baharu korang. Macam Fiza, Fiza masukkan www.fizacrochet.com dan apply. Lepas apply, kena tunggu at least 3 hari untuk Adsense proses. Kalau dah rezeki, tak kemana jugak. Kan?
Tapi, harini nak masuk hari kelima Fiza upgrade google Adsense Fiza. Hurmmm... Takpelah, Terus setia menunggu. Semoga ada rezeki lagi hendaknya. Aamiin...

Tula... Takde masalah. Cari masalah... Kan dah kena. Apa-apa pun, kalau takde kesilapan berlaku... Kita tak kan tahu. At least... Kita belajar sesuatu daripada kesilapan. Saja... Nak sedapkan hati sendiri... Kan!

So, moral of the story... Jangan buat keputusan melulu tanpa fikirkan kesannya. Baik tukar domain dulu... Before apply google adsense.... Takut nanti, jadi macam Fiza... Bila tukar je domain, iklan adsense tiba-tiba tak muncul-muncul. Ok!

Sekian, entri terkilan Ads hilang tak muncul-muncul 😁😁😁


3 Comments

  1. moga google cepat la approve link baru fiza ni...tahniah fiza sbb dh ada domain sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Noe. Tu la moga2 cepat approve 😊

      Delete
  2. Tahnaih dah tukar domain.. sy pun nak tukar juga.. tp adsense dah lulus huhu.. so x nak tukar dah haha

    ReplyDelete