Showing posts from February, 2018Show all
Islamic Quotes #3 : Disebalik Mengumpat, Apa kita dapat?

Assalamu'alaikum, hai... Kredit : Pinterest Quotes ketiga dari blog Fiza Di sebalik mengumpat, Apa kita dapat? Ancaman bagi mereka yang suka mengumpat, jelas sekali dalam ayat berikut : " Kecelakaanlah bagi setiap pengumpat lagi pencela&qu…

BACA SETERUSNYA >>
5 Cara elak anak ketagihan handphone

Assalamu'alaikum, hai... Sana-sini bercakap pasal gajet kan. Jangankan orang tua... Budak umur 8 bulan pun dah pandai nak tengok kartun guna handphone . Semuanya bermula dari kita sebagai parents dorang. Kita ajar dorang, kita bagi dorang handphone semata-mat…

BACA SETERUSNYA >>
Sorotan Akhir Megadrama Lafazkan Kalimah Cintamu

Assalamu'alaikum, hai... Korang layan tak megadrama lafazkan kalimah cintamu ... Jam 10 malam di Astro Ria? Next week dah episod akhir... Tak sabar nak tunggu kesudahan ceritanya. Berdasarkan BAB 84 dan BAB 85 dalam novel, kalau korang baca... Boleh n…

BACA SETERUSNYA >>
Mudah! Namun jarang untuk diucapkan

Assalamu'alaikum, hai...

BACA SETERUSNYA >>
Tanda-Tanda Awal Kucing Nak Bersalin

Assalamu'alaikum, hai...  Kali ni punya entri, Fiza ingin berkongsi cerita - Jurnal Si Kecik , satu-satunya kucing parsi peliharaan mak hasil pemberian saudara belah atok. Kenapa nama dia kecik?... Tuannya before ni bagitau, si kecik tak reti carik-carikkan m…

BACA SETERUSNYA >>
Ads Google Adsense hilang bila bertukar domain

Assalamu'alaikum, hai... Tanggal 12 Januari 2018 , permohonan google Adsense Fiza diluluskan. Tanpa fikirkan keburukan... 14 Februari, Fiza ambik keputusan untuk menukar domain . Hurmmm... Kenapalah sebelum nak apply google Adsense, tak terfikir pun nak tukar d…

BACA SETERUSNYA >>
Islamic Quotes #2 : Marahmu yang mana?

Assalamu'alaikum, hai... Quote kedua dari blog Fiza, Marahmu yang mana? "Marahnya orang yang mulia terlihat dari sikapnya, Dan marahnya orang yang bodoh terlihat dari ucapan lisannya" -Imam Syafi'i- ********* Kekadang, bila te…

BACA SETERUSNYA >>
PENGANTIN 100 HARI

Assalamu'alaikum, hai... Kredit : www.infotaip.com JUDUL : PENGANTIN SERATUS HARI JUMLAH EPISOD : 13 episod TARIKH TAYANGAN : 2018 SIARAN TV : Slot Samarinda TV3 PENULIS SKRIP : Sharifah Abu Salem PENGARAH : Amor Rizan PENERBIT : Suh…

BACA SETERUSNYA >>
Simpan tali pusat bayi, apakah hukumnya? Adakah perlu ditanam seperti uri

Assalamu'alaikum, hai... Alhamdulillah di atas segala peluang dan ruang yang Allah berikan. Entri Fiza kali ni berkisar tentang isu menyimpan tali pusat . Seperti kita sedia maklum, dalam amalan masyarakat kita... Masih ada yang berangkapan menyimpan tali pusat…

BACA SETERUSNYA >>
Achey menang, Abam tersingkir

Assalamu'alaikum, hai... Achey menang, Abam tersingkir | Hoorey... Achey menang. Seawal jam 7 pagi adik bagitau keputusan separuh akhir bintang bersama bintang 2018 semalam. Fiza tak habis tengok... Sempat tengok sampai Mark Adam dengan Ain Edruce je... Lepa…

BACA SETERUSNYA >>
Islamic Quotes #1 : Al-Quran kunci KEHIDUPAN

Assalamu'alaikum, hai... Saat dadamu sesak oleh polusi dunia yang begitu pekat Al-Quran laksana oksigen yang jika kau hirup akan selamat Ia memberimu manfaat, menunjukkan solusi yang tepat, meninggikan derajat dan memberikan syafaat. *********…

BACA SETERUSNYA >>
Dapatkan kebenaran, sebelum berjemaah viralkan

Assalamu'alaikum, hai... Dapatkan kebenaran, sebelum berjemaah viralkan | Saban hari kita melihat kuasa viral semakin berleluasa di media sosial. Tak kiralah, apa yang diviralkan itu bermanfaat ataupun tidak. Namun, terus terang Fiza katakan... Sebenarnya, Fiz…

BACA SETERUSNYA >>
Follow dan Unfollow di media sosial, pendapat mengenainya...

Assalamu'alaikum, hai... Follow dan Unfollow di media sosial, pendapat mengenainya | Dunia masa kini, semakin ramai masyarakat yang celik teknologi... Tak kira peringkat umur. Malah, dalam setiap rumah... Hampir 90 peratus memiliki handphone termasuklah di …

BACA SETERUSNYA >>
Tempoh masa untuk menyiapkan tempahan kait

Assalamu'alaikum, hai... Tempoh masa untuk menyiapkan tempahan kait | Sambil menulis blog, Fiza jugak ambik tempahan kait. Jika ada yang berminat, boleh go throught instagram fiza_crochet ya.  Alhamdulillah, setelah setahun berlalu... Tak sangka ianya mend…

BACA SETERUSNYA >>
Betul ke, keterujuan untuk shopping barang anak pertama lain macam?

Assalamu'alaikum, hai...  Betul ke, keterujuan untuk shopping barang anak pertama lain macam? | First baby confirm teruja nak shopping .  Kalau duit kepok-kepok... Apa je yang berkenan di hati, sah-sah terus rembat. Betul tak ibu-ibu sekalian alam.  Lebih…

BACA SETERUSNYA >>
Dunia blog dan pengiklanan

Assalamu'alaikum, hai... Dunia blog dan pengiklanan | Trend masa kini, banyak pengiklanan menggunakan blog sebagai platform untuk mempromosikan produk. Bak kata pepatah... Ibarat irama dan lagu , begitu jugak blog dan iklan. Sangat sinonim...  Kredit : …

BACA SETERUSNYA >>
Cara membuat sitemap paling mudah, tapi menarik

Assalamu'alaikum, hai... Cara membuat sitemap paling mudah, tapi menarik | Kemain tajuk entri, dahla nak benda senang je... Lepas tu, demand nak hasil yang cantik. Itulah lumrah manusia. Seboleh-bolehnya semua kerja nak senang. Walaupun senang, hasilnya mestil…

BACA SETERUSNYA >>
Review Buku Jom Belajar Iqra`

Assalamu'alaikum, hai... Review Buku Jom Belajar Iqra` | Alhamdulillah, sebenarnya dah lama encik suami belikan buku Jom Belajar Iqra`. Tapi lupa nak review dengan detail. Baru-baru ni ada seorang ibu PM Fiza di blog dan intagram bertanyakan mengenai brand b…

BACA SETERUSNYA >>
Bersin, adakah petanda alergi telur dan udang?

Assalamu'alaikum, hai... Bersin, adakah petanda alergi telur dan udang? | Antara Alia dan Ain... Alia sejenis yang sensitif. Dah lama perhatikan dia. Setiap kali makan udang atau telur... Belah pagi selepas mandi waktu subuh, Alia mesti bersin . Tengahari baru…

BACA SETERUSNYA >>
Tips melipat pakaian dengan mudah dan sekaligus menjimatkan masa dan tenaga

Assalamu'alaikum, hai... Tips melipat pakaian dengan mudah dan sekaligus menjimatkan masa dan tenaga | Allahu Akhbar, rutin melipat pakaian... Satu-satunya rutin harian yang rata-ratanya kaum hawa terasa malas nak buat ... Terutamanya bila dah kepenatan. Betul…

BACA SETERUSNYA >>