Cara Mengatasi Anak Suka Tarik Rambut Orang



Cara mengatasi anak suka tarik rambut orang. Latest entri dari aku. Actually, ini adalah pengalaman yang dilalui sendiri oleh aku. Dulu, Kalau Alia... Dia suka menggigit. Tapi berlainan pulak dengan Ain. Ain pun suka menggigit... Tapi pada awal pertumbuhan gigi je... Iaitu sekitar 8 bulan jugak. Cumanya habit tarik rambut tu semakin hari semakin menjadi. Biasalah... Setiap budak pastinya perkembangan mereka berbeza.


Aku perasan yang Ain suka menarik rambut orang sekeliling terutamanya rambut Alia... Sejak Ain berumur 8 bulan. Apa yang aku cuba lakukan untuk elak Ain daripada menarik rambut orang ialah... First, sebaik je tengok dia tarik rambut orang... Cepat-cepat aku alihkan tangan si Ain. Kekadang... Ada jugak bagi signal tangan no and no pada dia. Alhamdulillah... Now, habit suka tarik rambut orang Ain semakin berkurang... Takdelah macam dulu... Pantang tengok si kakak... Mesti nak tarik rambut je kerja dia.

Pada aku... Setiap perbuatan bayi mesti kita suka tengok kan... Comel je. Tapi, kalau tak dibendung perangai tak elok... Takut jugak kalau-kalau nanti menjadi 'habit'. Sudahnya kita jugak yang kena hadap.

Cara Mengatasi Anak Suka Tarik Rambut Orang Cara Mengatasi Anak Suka Tarik Rambut Orang Reviewed by fiza linolie on 1:47:00 PM Rating: 5

1 comment:

  1. ohh suka tarik rambut orang rupanya ai ni..anak2 sy takdelah pulan perangai pelik2.hehe

    ReplyDelete

Powered by Blogger.