Showing posts from November, 2015Show all
Mimbar Akhir Pencetus Ummah

Mimbar akhir pencetus ummah . Alhamdulillah... Berkesempatan jugak tengok. Selepas tengok drama kau, aku, kita episod 10... Terus marathon tengok mimbar akhir pencetus ummah di astro Oasis... Start 9:30 malam. Hebat-hebat persembahan para peserta pencetus ummah…

BACA SETERUSNYA >>
Minggu Keenam Gegar Vaganza 2015

Minggu Keenam Gegar Vaganza 2015 . Huhu... Betullah jangkaan aku. Nabil dan Jihan kena singkir sebagai pengacara gegar vaganza... Hanyalah gimik ok. Azura dan Salleh Yacoob just nyanyi je lagu yang tersayang. Nabil dan Jihan pulak bawak lagu Horee! Horee!. Kalau …

BACA SETERUSNYA >>
WW | A Atau B, Begitulah Seterusnya...

A atau B, begitulah seterusnya dalam membuat sesuatu pilihan. Hidup di dunia umpama roda. Setiap hari pastinya diuji dengan pelbagai dugaan. Mampukah kita untuk menyelesaikannya dengan kewarasan... Yang kekadang, ada yang beranggapan... Tiada pilihan dalam membua…

BACA SETERUSNYA >>
Cinta Si Wedding Planner! Bila?

Cinta Si Wedding Planner!Bila? ... Drama terbaru yang akan menghiasi slot akasia pada 2016. Tu antara info yang aku baca daripada beberapa buah laman. Adakah Drama Cinta Si Wedding Planner... Pengganti kepada drama Akulah Balqis, 24 episod yang sedang bersiaran s…

BACA SETERUSNYA >>
Episod 6 Tuan Anas Mikael

Episod 6 Tuan Anas Mikael ... Sambungan episod 5 , kisah Cik Ayu Maisarah lulus ujian memandu. Tapi dalam whatApp dia bagitau Tuan Anas Mikael... Dia gagal. Dalam dok gelak dia tipu Tuan Anas Mikael di whatApp, tetiba Cik Su... Ibunya sergah dari belakang menye…

BACA SETERUSNYA >>
Telur Rebus Berkuah

Telur rebus berkuah . Menu simple dan biasa aku buat. Nak buat telur rebus berkuah... Amatlah mudah. Bahan pun sedikit. Just telur, sos cili, bawang besar, halia, kicap, bawang merah, bawang putih dan bawang goreng untuk ditaburkan pada bahagian atas hidangan nan…

BACA SETERUSNYA >>
Episod 5 Tuan Anas Mikael

Episod 5 Tuan Anas Mikael ... Huhu. Asyik sangat tengok Majalah 3 sampai terlupa tengok Tuan Anas Mikael. Nasib baik baru 5 minit bersiaran. Sekali... Tukar channel... Tengok-tengok Ayu dah pandai bawak kereta bila Tuan Anas Mikael ajar... Dengan syarat, Tuan Ana…

BACA SETERUSNYA >>
Akulah Balqis...

Akulah Balqis, drama Akasia terbaru yang akan menggantikan Hello Mr. Perfect di mana akan melabuhkan tirainya dengan episod akhir pada hari selasa, 17 November 2015. Sumber gambar daripada google image Akulah Balqis akan mula disiarkan pada 18 November …

BACA SETERUSNYA >>
Aktiviti Homeschool Alia dan Ain

Aktiviti Homeschool Alia Dan Ain . Tercetus apabila ada masa terluang. Malah... Pada aku ia suatu idea yang bagus untuk elak anak-anak daripada gila gajet. Cerita kali ni still aktiviti menggunting... Cumanya menggunakan teknik yang berlainan... Dan untuk aktivit…

BACA SETERUSNYA >>
Gegar Vaganza 2015 Minggu Kelima

Gegar Vaganza 2015, Minggu kelima ... Huhu... Dasyat sungguh Nassier Wahab nyanyi lagu Dayang Nurfaizah. Macam lagu dia pulak dah. Siti Nordiana pulak... Kalau tak tengok dia nyanyi... Mesti ingat Dato' Siti Nurhaliza yang nyanyi lagu Nirmala. Dah jangka dah …

BACA SETERUSNYA >>
Episod 4 Tuan Anas Mikael

Episod 4 Tuan Anas Mikael . Episod akhir minggu pertama... Bermula dengan situasi Mrs. K iaitu PA Tuan Anas dalam kereta yang curious dengan pertanyaan Ayu Maisarah tentang Tun Akhiruddin di dalam episod 3  sehingga menyebabkan dia terlewat ke pejabat. Sampai d…

BACA SETERUSNYA >>
Hai Lah Menantu

Hai Lah Menantu , tajuk cerekarama malam ni, 14 November 2015 bersiaran di tv3 jam 9 malam... Itu info yang aku tengok kat iklan di tv. Before menonton, seperti biasa... Zaman sekarang, guna phone pun boleh melayari internet. So, kenalah baca dulu sinopsisnya... …

BACA SETERUSNYA >>
Jangan Malas Bergerak Ketika Hamil

Jangan malas bergerak ketika hamil . Satu persoalan atau kenyataan yang sering orang tua-tua bagitau semasa kita mengandung. Bila malas bergerak... Dikhuatiri susah untuk lahirkan anak. Kononnya jalan lambat nak terbuka. Mungkin ada logiknya di situ. Sumber g…

BACA SETERUSNYA >>
Episod 3 Tuan Anas Mikael

Episod 3 Tuan Anas Mikael . Sambungan kisah di Episod 2 . Hehe... Alia dan Ain dah tidur. So, masa untuk aku marathon tengok drama tv. Habis je episod 5 Aku, Kau, Kita... di tv3. Sambung pulak drama Tuan Anas Mikael di Astro Ria. Sambung kisah Afra ke office Tuan…

BACA SETERUSNYA >>
Aktiviti Sebelum Tidur

Aktiviti sebelum tidur Alia dan Ain ... Bawak mainan atas tilam. First time tau... Harini dek kerana hujan belah petang... Sampai pukul 6:30 petang dorang tidur. Jadinya lambatlah dorang nak tidur balik belah malam. Ain around jam 10 malam dah tidur dah. Cum…

BACA SETERUSNYA >>
Setialah Pada Yang Satu

Setialah pada yang satu . Satu ungkapan yang mungkin susah untuk dilakukan pada sesetengah gadis atau lelaki yang mungkin lebih bersikap berhati- hati dalam memilih pasangan. Sudahnya, dalam dok bercinta dengan sorang, tapi dalam masa yang sama pasang lain. Na…

BACA SETERUSNYA >>
Suka Buku Yang Sama

Suka buku yang sama setiap kali ambik buku . Aku perasaan, tiap kali Ain ambik buku... Mesti ambik buku yang sama. Lepas tu bila tengok binatang mesti akan buat bunyi ayam... 'kok... Kok... Kok'. Biasalah dia... Lepas Asar, ada saja yang nak dukung b…

BACA SETERUSNYA >>
Bergedil Ayam

Bergedil ayam , salah satu menu yang aku sediakan untuk dinner semalam... Khas buat Alia dan Ain. Haritu buat bergedil daging... Tengok dorang macam berselera je makan. So, repeat balik buat... Tapi, kali ni punya resepi... bahan asas dia still sama. Cumanya carr…

BACA SETERUSNYA >>
Episod 2 Tuan Anas Mikael

Episod 2 Tuan Anas Mikael . Pergh! episod 1 punya badi... Aku terus melekat layan. Malam Selasa punya episod lagi best. Ibu Tuan Anas datang rumah untuk bagitau Anas yang dia akan ke London. Dalam masa yang sama jugak, Cik Su dan Ayu dah sampai ke rumah Tuan Anas…

BACA SETERUSNYA >>
Bendi Goreng Bertelur

Bendi goreng bertelur . Salah satu menu dinner kami semalam yang sempat aku sediakan. Alhamdulillah... Nak buat bendi goreng bertelur, Insya Allah... Tersangatlah mudah. Bahan yang diperlukan Bendi lebih kurang 15 biji/batang + 4 ulas bawang putih + 3 ul…

BACA SETERUSNYA >>
Rahsia Peria Katak Pada Penyakit Kulit

Rahsia Peria Katak Pada Penyakit Kulit . Satu info yang pernah aku terbaca di Majalah iSIHAT di mana peria atau nama saintifiknya Momordica Charantia merupakan salah satu herba dalam perubatan traditional Cina yang digunakan untuk merawat asma dan masalah haid. S…

BACA SETERUSNYA >>
Episod 1 Tuan Anas Mikael

Episod 1 Tuan Anas Mikael . Seperti telah dirancang... Jam 10 line clear, Alia dan Ain pun dah tidur time tu. So, apalagi... Agenda menonton Tuan Anas Mikael sambil minum milo cicah biskut kering. Fuh! Memang fokus. SINOPSIS EPISOD 1 TUAN ANAS MIKAEL Untuk …

BACA SETERUSNYA >>
Aktiviti Kak Alia Dan Encik Suami

Aktiviti Kak Alia dan Encik Suami ... Bila weekend je, mesti agenda mencuci kereta wajib ada. Kisah hujung minggu lalu. Selesai je tengok Polis Evo ... Alia pun menagih janji dengan ayahnya... Kata nak ajak cuci kereta... Memang pucuk dicita ulam mendatang... Tau…

BACA SETERUSNYA >>
Nur Ain Mampu Berdikari Secara Fizikal

Nur Ain Mampu berdikari secara fizikal Tu antara perkembangan lain Nur Ain yang aku lihat sekarang ni. Bila berdiri di kerusi... Dia dah boleh membongkokkan dirinya untuk duduk mencangkung dan seterusnya menurunkan badannya daripada berdiri tegak. Sesekali... Bi…

BACA SETERUSNYA >>
Gegar Vaganza 2015 Semakin Meletop

Gegar Vaganza 2015 semakin meletop . Semalam tak tengok Anugerah Skrin pun... Tapi layan gegar vaganza 2015, minggu keempat. Sebab aku layan mestilah dek kerana lagu-lagu best yang artis nyanyikan... Haha... Dan siapakah artis terkeluar minggu keempat... Jawapann…

BACA SETERUSNYA >>
Anugerah Skrin (ASK) 2015

Anugerah Skrin (ASK) 2015 akan bersiaran lansung di tv3 malam ni kan. Tinggal beberapa minit je lagi pun. Tapi... Gegar Vaganza 2015 untuk minggu yang keempat pun bersiaran di Astro Ria. Haha... Nak tengok mana satu tu. Kang... Ada pulak yang berebut remote tv. …

BACA SETERUSNYA >>
Ayam Masak Kunyit

Ayam masak kunyit atau lebih dikenali sebagai ayam masak singgang oleh arwah nenek. Tetiba, semalam teringin nak makan ayam masak kunyit. Seawal pagi dah suruh adik ambik serai di tepi rumah... Dan, seawal jam 10 pagi jugak aku dah start masak lauk untuk lunch. A…

BACA SETERUSNYA >>
Best Ke Polis Evo?

Best ke Polis Evo? Tertanya jugak bila ramai yang bercerita mengenainya... Malah filem itu juga dikatakan berjaya mencecah jutaan ringgit. Disebabkan hujan, tak tahu nak buat apa. Apalagi... Seharian duduk depan tv... Filem pertama yang kami tengok... Semestiny…

BACA SETERUSNYA >>
Blackout Dan Drama Sinetron Yasmin

Blackout dan drama Sinetron Yasmin . Actually Sinetron berjudul Yasmin merupakan sinetron yang menggantikan cinta anak cucu adam. Entah... First layan haritu terus melekat. Tapi... Semalam first time ketinggalan ceritanya dek kerana blackout. Ada yang kata... bla…

BACA SETERUSNYA >>
RHB Now Counting Avatar

RHB Now Counting Avatar . Cpuv pertama yang aku dapat untuk bulan November. Alhamdulillah... Terima kasih kepada pihak Nuffnang yer :) Berdasarkan laman web group RHB.. Iklan RHB Now Counting Avatar adalah mengenai contest yang dorang anjurkan bermula pada 7 Septe…

BACA SETERUSNYA >>
Bergedil Daging Mudah Nak Buat

Bergedil daging mudah nak buat antara menu tengahari yang aku siapkan untuk lunch. Merupakan antara menu yang aku sediakan untuk Ain sekarang ni... Alia, mak dan ayahnya pun boleh join makan sekali... Hehe. CARA MEMBUAT RESEPI BERGEDIL DAGING UNTUK BAYI 11 B…

BACA SETERUSNYA >>
Ajar Anak Menggunting Dengan Mudah Dan Santai

Ajar anak menggunting dengan mudah dan santai . Tajuk panjang tak ingat dunia. Haha... Bila usia Alia lagi beberapa bulan melangkah 4 tahun, pelbagai idea aktiviti homeschooling aku kumpulkan untuk dijadikan aktiviti bersama kami pada waktu terluang. Insya Allah.…

BACA SETERUSNYA >>
Drama Terbaru Gantikan Plan Cinta Tak Jadi Di Astro Ria

Drama terbaru gantikan Plan Cinta Tak Jadi di Astro ria, setiap Isnin, 10 malam adalah berjudul Tuan Anas Mikael. Drama Tuan Anas Mikael akan mula ditayangkan pada   9 November 2015. Mean, malam ni merupakan episod akhir drama Plan Cinta Tak Jadi . Tak tengok san…

BACA SETERUSNYA >>
Tak Nak Minum Susu

Tak nak minum susu... Itulah jawapan Alia setiap kali dibagi susu dumex dugro sejak seminggu ni. Dahla... Setiap bulan 4 atau 5 bungkus dumex dugro yang 900gram sebungkus kami buat stok. Sekali... Dia tak nak minum susu dah sekarang ni. Asyik kata nak minum milo…

BACA SETERUSNYA >>