Showing posts from July, 2015Show all
Ketawa Si Dubuk

Ketawa si dubuk. Buku terbaru untuk Alia yang sempat aku dan hubby pilih masa shopping raya di Kuching. Dah lama rasanya tak belikan Alia buku. Kebetulan ada promosi. Belilah satu buat Alia. Walaupun Alia belum pandai membaca... Sekurang-kurangnya dengan mem…

BACA SETERUSNYA >>
Lobak Masin Ikan Bilis

Lobak masin ikan bilis. Tetiba teringin nak makan menu dalam pantang. Hehe. Nak buat tersangatlah mudah. Bahan pun sikit. Lobak yang telah dimasinkan... Ikan bilis yang telah dikopek, Halia, bawang putih dan cili dihiris halus. Dah siap pekena pulak dengan ajinom…

BACA SETERUSNYA >>
Perkembangan Nur Ain Haziqah 7 Bulan

Perkembangan Nur Ain Haziqah 7 bulan haruslah dicatat. Actually, hari raya ketiga dah Nur Ain genap 7 bulan. Dek kerana beraya di rumah mertua... Jadinya, takde masa untuk update blog. Lagipun... Nur Ain memanjang tak nak berenggang. So, memang tak bolehlah nak h…

BACA SETERUSNYA >>

Sedekahlah Benda yang elok... Satu peringatan buat diri sendiri jugak sebenarnya. Beberapa hari yang lepas... Adalah hamba Allah ni sedekahkan kuih kek, rendang ayam dan buah pisang pada emak. Balik je dia... Mak pun bukak pemberian dia. Subhanallah... Rendang ya…

BACA SETERUSNYA >>
Duit Raya 2015

Duit raya Alia dan Ain tahun ni... Alhamdulillah rezeki dorang dapat RM340. Dah selamat pun masuk akaun ASB dorang. Tapi kan... Bercakap pasal duit raya. Tetiba aku teringat kejadian hari raya kedua di rumah mertua aku. Ada 6 orang budak ni... Dalam lingkung…

BACA SETERUSNYA >>
Raya Ketiga Punya Cerita

Raya ketiga kembali berkunjung ke rumah sanak-saudara... Seawal jam 9 pagi kami dah bertolak dari rumah... Sebab nak ke rumah saudara belah bapak mertua pulak. Rumah pertama kami pergi di jalan Tabuan... Disebabkan dah call sebelum datang... Jadinya, dorang still…

BACA SETERUSNYA >>
Kerepek Keladi

Kerepek keladi memang sedap. Haritu... Masa raya keenam mak tunang adik di Kampung Bungin bagi keladi Thailand. Jenis buah keladi yang besar... So, apalagi mak terus cadang buat kerepek dan perencahnya seperti biasa mak buat sendiri. 2 biji boleh dapat 4 bal…

BACA SETERUSNYA >>

Raya kedua di rumah mertua. Seperti kelaziman, raya kedua stay kat rumah... Sebab hari raya kedua, ramai saudara nak datang selepas ke kubur. Walaupun stay rumah... Alia dan Ain still dapat duit raya. Haha... Terbalik kan. Sepatutnya tuan rumah yang bagi duit ray…

BACA SETERUSNYA >>
Umai Ikan Mentah

Umai Ikan Mentah... Actually terkenal bagi kaum melanau... Dan my father.... Cheh! Hehe... Sebenarnya orang melanau jugak. That why kemaruk dengan umai. Bukan ikan masin je boleh buat umai. Ikan mentah pun boleh. Selalunya... Paling famous orang buat umai ikan p…

BACA SETERUSNYA >>
Terung Bersambal Mudah Dan Sedap

Terung masak bersambal... Antara menu kesukaan aku. So, apalagi... Bila teringin nak makan... Dah siap masak... Kenalah snap gambar dulu... Buat modal untuk tambah entri resepi di blog. Hehe... Nak buat sambal terung amatlah mudah. Bahan-bahan yang diperlukan…

BACA SETERUSNYA >>

Jodoh Ke Uolls. Tak silap dramanya ditayangkan hari kedua syawal. Tapi tak berkesempatan pun untuk menonton. Alkisahnya... Layan pulak siaran ulangannya semalam. Serius... Boring giler jalan ceritanya. Asyik kuar muka Yuhanis, Tengku Zaril, Indah Halina dan Taj…

BACA SETERUSNYA >>
Belikan Tudung Untuk Alia

Belikan tudung untuk Alia antara agenda kami raya tahun ni. Namun, takdelah sampai memaksa Alia untuk bertudung. Ikut kemahuan dialah kan. Lagipun Alia masih kecik lagi untuk dipaksa. Just... Terfikir untuk biasakan Alia untuk bertudung je sebenarnya. Malam r…

BACA SETERUSNYA >>
CPUV Vaseline Vavavoom Dan Fair & Lovely Raya

Vaseline Vavavoom Dan Fair & Lovely Raya... Cpuv terbaru melekat di blog aku. Bila tengok iklan fair & Lovely... Teringat pulak zaman anak dara dulu. Pernah menjadi pengguna setia fair & Lovely untuk beberapa tahun tau. Tapi... Bila dah kawin. Hormon…

BACA SETERUSNYA >>

Raya Pertama Di rumah mertua. Alhamdulillah... Seawal 1140pagi kami dah sampai di kampung Sindang, Samarahan. Sampai je... Aku terus mandikan Alia dan Ain. Then... Bagi dorang makan. Time kami sampai... Adik ipar perempuan aku tengah mengemas rumah. Apalagi... Al…

BACA SETERUSNYA >>

Persiapan raya seharusnya ada... Begitu jugak dengan persediaan balik raya. Dengar cerita... Minyak kereta akan naik pada first day raya. Betul ke tidak... Wallahu'alam. Tapi... Itu bukan penghalang untuk balik beraya. Sebut pasal persediaan raya... Seperti p…

BACA SETERUSNYA >>
Biskut Tembikai

Resepi biskut tembikai. Bila first time membuat dan menjadi. Apalagi... Resepinya haruslah diletakkan di blog. Andai kata, satu hari nanti nak ulang membuat resepi yang sama. Just search di blog sendiri. Senang cerita. Hehe... Habis buat tart gulung nenas ... Proje…

BACA SETERUSNYA >>
Resepi Tart Gulung Nenas Susu

Resepi tart gulung nenas susu , kudapan seterusnya dari aku. Semalam punya projek... Sudahnya satu hari blog tak ber'update. Hehe. Resepi tart nenas kali ni aku ubah sikit. Gula castor aku tukar dengan susu pekat. Alhamdulillah... Lagi sedap dari yang bia…

BACA SETERUSNYA >>
Resepi Biskut Quaker Oat Susu

Biskut Quaker oat susu , satu lagi projek persiapan raya berjalan lancar selepas projek membuat semperit susu semalam. Bila Alia sampai enamtujuhlapan kali mintak biskut quaker oat susu. Bermakna... Resepinya haruslah dicatat even ada sedikit penderhakaan dalam …

BACA SETERUSNYA >>
Umai Ikan Pirang Masin

Umai ikan pirang masin  memang amat sinonim dengan masyarakat Sarawak... Lebih-lebih lagi bagi kaum Melanau. Ayah aku actually orang Melanau... Tapi, sayang... Aku tak reti bercakap dalam bahasa Melanau. Rugi kan... Part bahasa je. Part makan... Tak payah cakap..…

BACA SETERUSNYA >>
Semperit Susu Sukatan Cawan Yang Sedap

Semperit susu sukatan cawan yang sedap haruslah dikongsi untuk menambah koleksi resepi di sini. Nanti boleh rujuk balik bila nak buat semula ^_<. Alhamdulillah, siap jugak persiapan raya kudapan kedua dengan tema biskut semperit susu yang paling popular se…

BACA SETERUSNYA >>
Dahfa Seaweed Projek Pertama Persiapan Raya

Dahfa Seaweed projek pertama persiapan raya . Tetiba balik dari kerja dan selepas berbuka dengan nasi kerabu. Adik pompuan aku bersuara ajak shopping bahan untuk membuat kuih raya. Huhu... Adakah adik aku skodeng entri sadis aku pagi tadi DI SINI . Takpe haih…

BACA SETERUSNYA >>
Cara Memberi Makanan Kepada Bayi

Cara memberi makanan kepada bayi , satu lagi entri berkisar tentang penjagaan bayi ingin aku kongsikan sebagai menambah koleksi di sini. Alhamdulillah... Sejak Alia lahir sehinggalah hadirnya Ain. Aku menggunakan kaedah yang sama untuk memperkenalkan makan…

BACA SETERUSNYA >>

Persiapan raya untuk tahun ni... Lansung tak buat lagi. Baju raya pun sepasang sorang. Selebihnya... Pakai je baju-baju raya yang lepas. Entah! Seperti tiada mood untuk beraya. Nak buat biskut raya pun tak start lagi. Padahal... Harini dah 20 ramadhan dah... Keja…

BACA SETERUSNYA >>
Resepi Berbuka Bubur Kapur

Resepi berbuka bubur kapur turun-temurun haruslah ditempek di blog, buat menambah bilangan koleksi resepi. Hehe... Nanti nak buat sendiri... Bolehlah rujuk. Cepat atau lambat... Setiap kali ramadhan tiba. Mak pasti buatkan bubur kapur kegemaran anak-anak. Na…

BACA SETERUSNYA >>
Dah Boleh Diajak Bergurau

Dah boleh diajak bergurau dah... Ain sekarang ni. Bila kita buat bermacam-macam memek muka kat dia... Sesekali berdekah-dekah tergelak tunjuk gusi yang tak bergigi. Haha... Lincah dan lasak jangan dikata... Berguling-guling dah atas lantai... Sudahnya baju habis …

BACA SETERUSNYA >>
Cara Pakai Tudung Satin?

Cara pakai tudung satin Yuhanis seringkali menghiasi keywords nuffnang blog aku hampir setiap minggu. Ingatkan trendingnya tamat bila berlabuhnya tirai episod akhir hati perempuan . Rupanya tidak...  Lagi... Raya pun hampir tiba. Maybe ada yang dah meranc…

BACA SETERUSNYA >>

Setahun tak makan cucur pusuk . Sampai-sampai je semalam dari Terengganu... Adik ketiga aku terus mintak dibuatkan cucur pusuk untuk juadah berbuka harini. Apalagi... Selepas solat Asar, hubby terus ke pasar Spaoh untuk membeli bahan-bahan yang diperlukan unt…

BACA SETERUSNYA >>
Resepi Ikan Jan Masak Masam Manis

Resepi ikan Jan masak masam manis. Menu berbuka semalam yang harus dikongsikan. Dah google ikan jan... Tapi tak jumpa. Maybe di semenanjung nama ikan jan disebut lain. Di Sarawak, ikan jan memang famous... Sebab isinya tak bertulang. Ada yang kata... Nama lain ik…

BACA SETERUSNYA >>
Ajak Jiran Berbuka

Ajak jiran berbuka  itulah aktiviti family aku harini. Alhamdulillah 30 lebih orang jugak yang datang. Juadah pun mak masak sendiri. Antara juadah yang mak masak... Sayur Kacang Kari Ayam Sayur Bumbu Pedas Ikan Masak Masam Manis Agar-agar str…

BACA SETERUSNYA >>
Wall's Magnum Raya [PC]

Wall's Magnum Raya [PC] , cpuv terbaru selepas Cpuv Resort World Sentosa . Dan... Merupakan Buffered Earning pertama untuk bulan Julai. Alhamdulillah... Rezeki Alia dan Ain. Thanks Nuffnang. Tak lupa juga buat mereka yang selalu berkunjung. Ribuan terima kasi…

BACA SETERUSNYA >>
Resepi Apam Pisang Coklat Rices

Resepi apam pisang coklat rices  haruslah dikongsikan di blog. Nanti, bila nak repeat buat... Bolehlah rujuk.  Dua hari lepas, saudara belah arwah nenek... Pak usu Hj. Tawni sedekahkan pisang embun. Then, Semalam... Aku tengok masih berbaki di ceruk dapur. Ch…

BACA SETERUSNYA >>
Cara Elak Gambar, Video Atau Audio Dari WhatsApp Masuk Ke Folder Galeri Handphone

Cara elak gambar, video atau audio dari WhatsApp masuk ke folder galeri handphone . Walaupun tahu yang gallery android aku penuh dengan imej, audio dan video dari WhatsApp... Aku lansung tak peduli. Now, bila handphone dah slow... Barulah operasi membersih andr…

BACA SETERUSNYA >>
E-Munakahat Dan Jiran Nak Kawin

E-Munakahat dan jiran nak kawin . Pagi tadi punya cerita... Sedang aku dan emak duduk bersembang di dapur. Tetiba jiran sebelah panggil mintak tolong online dan dok sebut pasal email. Tunjuk pulak perkataan e-munakahat yang tertulis pada sekeping kertas... Email …

BACA SETERUSNYA >>
Cara Menyekat 'Invite Game' Di Facebook Dengan mudah

Cara menyekat atau block 'invite game' di FB, entri terbaru dari aku. Kekadang naik rimas jugak tengok banyak sangat notification di handphone... Lebih-lebih lagi notification tentang pelawaan kawan untuk main sesuatu permainan di facebook. Aku tak la…

BACA SETERUSNYA >>
Mak... Boleh Ya Tolong?

Mak... Boleh Ya tolong , itulah ayat yang seringkali keluar dari mulut Alia sebaik saja tengok aku buat sesuatu perkara. Kemain rajin nak menolong. Harap-harap sampai ke tualah berperangai begitu. Amin... Bila part lipat kain. Bila dia dah tanya gitu. Sem…

BACA SETERUSNYA >>
Agar-Agar Nescafe 3 IN 1 Berlapis Susu Cincau

Agar-agar Nescafe 3 In 1 berlapis susu cincau , resepi entah main bantai. Haha... Even main campak. Tapi sedap... Itu encik suami yang kata. Adik pun sama. Malah... Alia asyik mintak. Bermakna sedaplah tu. Tapi serius... Pada aku, lagi sedap daripada agar-agar or…

BACA SETERUSNYA >>
Kebaikan Seleri Kepada Kaum Hawa

Kebaikan seleri kepada wanita , entri mengenai kesihatan ingin aku kongsikan. Info ni pun aku dapat daripada pembacaan. Seperti yang kita tahu... Seleri adalah sejenis sayur berbatang lembut. Berdasarkan info di majalah iSIHAT, Seleri dikatakan mampu melancar…

BACA SETERUSNYA >>
Tetap Balik, Walaupun Minyak Naik

Tetap balik, walaupun harga minyak naik ... Sebab tahun ni punya turn... Beraya di rumah encik suami a.k.a rumah mak mertua. Dah lali dah dengan kenaikan harga minyak. Huhu... Malas dah nak fikir. Sumber harga minyak terbaru 1 Julai 2015 dari google image …

BACA SETERUSNYA >>
Sotong Sos Tiram

Sotong sos tiram , menu kedua untuk berbuka kami semalam... Selepas acar timun bercuka .   Bulan puasa kami memang jarang membeli di bazar. Lebih suka masak sendiri. Semuanya dek kerana dah beberapa kali terkena apabila membeli. Asyik jumpa lauk... Tak sampai…

BACA SETERUSNYA >>