Showing posts from 2015Show all
Drama Terbaru Sha & Shah

Drama terbaru Sha & Shah akan menggantikan drama tersuka tanpa sengaja yang akan berlabuh malam ni dengan episod yang terakhir. Mean... Next week 4 Januari 2016, dah start dah drama Sha & Shah... Tengok promo di tv... Tu yang tau tu. Hehe... Sumber ga…

BACA SETERUSNYA >>
Best Ke Membeli Belah Secara Online?

Best ke membeli belah secara online? Tetiba soalan tu muncul di mulut jiran kami masa majlis tahlil maulidur rasul haritu... Bila mana kami sedang berbual mengenai jual beli barang melalui facebook. Hurmmm... Amat subjektif untuk diperkatakan dan terpulang kepada…

BACA SETERUSNYA >>
Cekodok Keladi Parut Ikan Bilis

Cekodok keladi parut ikan bilis . Menu minum petang kami sefamili harini. Alhamdulillah... Rezeki keladi pemberian bakal mak mertua adik. Kehabisan idea nak buat apa... Akhirnya terfikir nak parutkan keladi dan jadikan cekodok. Bolehlah Alia dan Ain tumpang sekak…

BACA SETERUSNYA >>
Gout, 8 Makanan Harus Dielakkan

Gout, 8 makanan harus dielakkan . Entri terbaru dari aku untuk semua. Dalam family kami... Salah sorang penghidap gout adalah adik lelaki aku... Sekarang nun jauh di utara bersama isteri tercinta... Bekerja dan menetap di sana. Bila dah tau ada gout... Now, adi…

BACA SETERUSNYA >>
Episod Akhir Akulah Balqis Dan Satay

Episod akhir akulah Balqis dan satay . Entri terbaru dari aku before tahun baru. Siannya... Lansung tak berkesempatan tengok episod akhir akulah Balqis... Semuanya gara-gara satay mentah yang dah siap diperap... Abang sulung bawak dari Sebuyau. Semua request nak …

BACA SETERUSNYA >>
Pucuk 'Kerubuk' Banyakkan Susu?

Pucuk 'kerubuk' banyakkan susu ... Entri terbaru dari aku. Bila menyusukan anak, semestinya sebagai emak, mom, ummi, mama dan sebagainya akan tercari-cari info mengenai cara, makanan, kaedah, tips atau apa sahaja maklumat yang berkaitan untuk banyakkan su…

BACA SETERUSNYA >>
Kenapa Ramai Followers blog hilang Atau Unfollow Serentak Dalam Satu Masa?

Kenapa ramai followers blog hilang atau unfollow serentak dalam satu masa? Hurmmm... Dalam minggu ni ramai jugak blogger yang update pasal masalah followers unfollow terlalu ramai dalam masa yang sama. Perasan jugak sebenarnya... Tapi, ingatkan aku saja yang berm…

BACA SETERUSNYA >>
Salam Maulidur Rasul

Salam maulidur rasul buat semua. Sedikit lewat untuk mengucapkannya. Kebiasaannya... Sambutan maulidur rasul, apa aktiviti yang korang buat? Sumber gambar daripada google image Hurmmm... Kalau di Spaoh, Sarawak... Bila menjelang maulidur rasul... Setiap ma…

BACA SETERUSNYA >>
Teh Tarik Boh 3 In 1 Punya Cerita

Teh tarik boh 3 in 1 punya cerita . Bukan nak promote atau apa. Sekadar ingin berkongsi pandangan setelah sendiri merasa. Beberapa hari lepas... Tetiba anak tekak teringin nak minum teh tarik 3 in 1 jenama boh yang biasa aku beli. Memandangkan hubby ke pekan…

BACA SETERUSNYA >>
Kek Harijadi Nur Ain

Kek harijadi Nur Ain . Saja nak jawab pertanyaan Puan Kutu . Hehe... Masalah line punya hal... Bila dah fade up... Sudahnya gambar kek tak tertayang. Walaupun kecik... Alhamdulillah, Ain teruja nak jamah. Oh! ya... Harga kek tersebut RM15 je pun. Perisa vani…

BACA SETERUSNYA >>
Checkup Setahun

Checkup setahun Nur Ain dijadualkan semalam. Alhamdulillah... Seawal jam 2 petang kami 4 beranak bergerak. Hubby dan Alia semestinya akan menemani aku dan Ain ke klinik. Setakat ni... Hubby tak pernah lagi tak temankan aku. Dia sentiasa ada untuk aku dan anak-ana…

BACA SETERUSNYA >>
Nur Ain Haziqah 12 Bulan

Nur Ain Haziqah 12 bulan ... Entri terkini dari aku. Sekadar catatan untuk kenangan. Alhamdulillah... Kalau tiga hari lepas, umur si kakak genap 3 tahun 10 bulan... sehari lepas tu pulak... Umur si adik Nur Ain genap setahun. Semakin ligat berlatih melangkah…

BACA SETERUSNYA >>
Juara Gegar Vaganza Musim Kedua 2015

Juara gegar vaganza musim kedua 2015 . Hurmmm... Siapalah ek. 2 minggu dah tak mengikuti... Starting mak saudara meninggal 27 November haritu. Now, 'berambeh' di rumah mak mertua... Memang tak boleh tengok. Why? Dorang tak langgan pun astro. Nak layan den…

BACA SETERUSNYA >>
Seminggu Tanpa Cerita

Seminggu tanpa cerita ... Confirm takde yang merindui entri baru dari aku :( Banyak perkara yang berlaku seminggu yang lalu... Starting Jumaat, 27 November 2015... Mak saudara aku meninggal di rumah kami... Allah... Bagaikan tak percaya... Tanpa sakit, Allah le…

BACA SETERUSNYA >>
Mimbar Akhir Pencetus Ummah

Mimbar akhir pencetus ummah . Alhamdulillah... Berkesempatan jugak tengok. Selepas tengok drama kau, aku, kita episod 10... Terus marathon tengok mimbar akhir pencetus ummah di astro Oasis... Start 9:30 malam. Hebat-hebat persembahan para peserta pencetus ummah…

BACA SETERUSNYA >>
Minggu Keenam Gegar Vaganza 2015

Minggu Keenam Gegar Vaganza 2015 . Huhu... Betullah jangkaan aku. Nabil dan Jihan kena singkir sebagai pengacara gegar vaganza... Hanyalah gimik ok. Azura dan Salleh Yacoob just nyanyi je lagu yang tersayang. Nabil dan Jihan pulak bawak lagu Horee! Horee!. Kalau …

BACA SETERUSNYA >>
WW | A Atau B, Begitulah Seterusnya...

A atau B, begitulah seterusnya dalam membuat sesuatu pilihan. Hidup di dunia umpama roda. Setiap hari pastinya diuji dengan pelbagai dugaan. Mampukah kita untuk menyelesaikannya dengan kewarasan... Yang kekadang, ada yang beranggapan... Tiada pilihan dalam membua…

BACA SETERUSNYA >>
Cinta Si Wedding Planner! Bila?

Cinta Si Wedding Planner!Bila? ... Drama terbaru yang akan menghiasi slot akasia pada 2016. Tu antara info yang aku baca daripada beberapa buah laman. Adakah Drama Cinta Si Wedding Planner... Pengganti kepada drama Akulah Balqis, 24 episod yang sedang bersiaran s…

BACA SETERUSNYA >>
Episod 6 Tuan Anas Mikael

Episod 6 Tuan Anas Mikael ... Sambungan episod 5 , kisah Cik Ayu Maisarah lulus ujian memandu. Tapi dalam whatApp dia bagitau Tuan Anas Mikael... Dia gagal. Dalam dok gelak dia tipu Tuan Anas Mikael di whatApp, tetiba Cik Su... Ibunya sergah dari belakang menye…

BACA SETERUSNYA >>
Telur Rebus Berkuah

Telur rebus berkuah . Menu simple dan biasa aku buat. Nak buat telur rebus berkuah... Amatlah mudah. Bahan pun sedikit. Just telur, sos cili, bawang besar, halia, kicap, bawang merah, bawang putih dan bawang goreng untuk ditaburkan pada bahagian atas hidangan nan…

BACA SETERUSNYA >>
Episod 5 Tuan Anas Mikael

Episod 5 Tuan Anas Mikael ... Huhu. Asyik sangat tengok Majalah 3 sampai terlupa tengok Tuan Anas Mikael. Nasib baik baru 5 minit bersiaran. Sekali... Tukar channel... Tengok-tengok Ayu dah pandai bawak kereta bila Tuan Anas Mikael ajar... Dengan syarat, Tuan Ana…

BACA SETERUSNYA >>
Akulah Balqis...

Akulah Balqis, drama Akasia terbaru yang akan menggantikan Hello Mr. Perfect di mana akan melabuhkan tirainya dengan episod akhir pada hari selasa, 17 November 2015. Sumber gambar daripada google image Akulah Balqis akan mula disiarkan pada 18 November …

BACA SETERUSNYA >>
Aktiviti Homeschool Alia dan Ain

Aktiviti Homeschool Alia Dan Ain . Tercetus apabila ada masa terluang. Malah... Pada aku ia suatu idea yang bagus untuk elak anak-anak daripada gila gajet. Cerita kali ni still aktiviti menggunting... Cumanya menggunakan teknik yang berlainan... Dan untuk aktivit…

BACA SETERUSNYA >>
Gegar Vaganza 2015 Minggu Kelima

Gegar Vaganza 2015, Minggu kelima ... Huhu... Dasyat sungguh Nassier Wahab nyanyi lagu Dayang Nurfaizah. Macam lagu dia pulak dah. Siti Nordiana pulak... Kalau tak tengok dia nyanyi... Mesti ingat Dato' Siti Nurhaliza yang nyanyi lagu Nirmala. Dah jangka dah …

BACA SETERUSNYA >>
Episod 4 Tuan Anas Mikael

Episod 4 Tuan Anas Mikael . Episod akhir minggu pertama... Bermula dengan situasi Mrs. K iaitu PA Tuan Anas dalam kereta yang curious dengan pertanyaan Ayu Maisarah tentang Tun Akhiruddin di dalam episod 3  sehingga menyebabkan dia terlewat ke pejabat. Sampai d…

BACA SETERUSNYA >>
Hai Lah Menantu

Hai Lah Menantu , tajuk cerekarama malam ni, 14 November 2015 bersiaran di tv3 jam 9 malam... Itu info yang aku tengok kat iklan di tv. Before menonton, seperti biasa... Zaman sekarang, guna phone pun boleh melayari internet. So, kenalah baca dulu sinopsisnya... …

BACA SETERUSNYA >>
Jangan Malas Bergerak Ketika Hamil

Jangan malas bergerak ketika hamil . Satu persoalan atau kenyataan yang sering orang tua-tua bagitau semasa kita mengandung. Bila malas bergerak... Dikhuatiri susah untuk lahirkan anak. Kononnya jalan lambat nak terbuka. Mungkin ada logiknya di situ. Sumber g…

BACA SETERUSNYA >>
Episod 3 Tuan Anas Mikael

Episod 3 Tuan Anas Mikael . Sambungan kisah di Episod 2 . Hehe... Alia dan Ain dah tidur. So, masa untuk aku marathon tengok drama tv. Habis je episod 5 Aku, Kau, Kita... di tv3. Sambung pulak drama Tuan Anas Mikael di Astro Ria. Sambung kisah Afra ke office Tuan…

BACA SETERUSNYA >>
Aktiviti Sebelum Tidur

Aktiviti sebelum tidur Alia dan Ain ... Bawak mainan atas tilam. First time tau... Harini dek kerana hujan belah petang... Sampai pukul 6:30 petang dorang tidur. Jadinya lambatlah dorang nak tidur balik belah malam. Ain around jam 10 malam dah tidur dah. Cum…

BACA SETERUSNYA >>
Setialah Pada Yang Satu

Setialah pada yang satu . Satu ungkapan yang mungkin susah untuk dilakukan pada sesetengah gadis atau lelaki yang mungkin lebih bersikap berhati- hati dalam memilih pasangan. Sudahnya, dalam dok bercinta dengan sorang, tapi dalam masa yang sama pasang lain. Na…

BACA SETERUSNYA >>
Suka Buku Yang Sama

Suka buku yang sama setiap kali ambik buku . Aku perasaan, tiap kali Ain ambik buku... Mesti ambik buku yang sama. Lepas tu bila tengok binatang mesti akan buat bunyi ayam... 'kok... Kok... Kok'. Biasalah dia... Lepas Asar, ada saja yang nak dukung b…

BACA SETERUSNYA >>
Bergedil Ayam

Bergedil ayam , salah satu menu yang aku sediakan untuk dinner semalam... Khas buat Alia dan Ain. Haritu buat bergedil daging... Tengok dorang macam berselera je makan. So, repeat balik buat... Tapi, kali ni punya resepi... bahan asas dia still sama. Cumanya carr…

BACA SETERUSNYA >>
Episod 2 Tuan Anas Mikael

Episod 2 Tuan Anas Mikael . Pergh! episod 1 punya badi... Aku terus melekat layan. Malam Selasa punya episod lagi best. Ibu Tuan Anas datang rumah untuk bagitau Anas yang dia akan ke London. Dalam masa yang sama jugak, Cik Su dan Ayu dah sampai ke rumah Tuan Anas…

BACA SETERUSNYA >>
Bendi Goreng Bertelur

Bendi goreng bertelur . Salah satu menu dinner kami semalam yang sempat aku sediakan. Alhamdulillah... Nak buat bendi goreng bertelur, Insya Allah... Tersangatlah mudah. Bahan yang diperlukan Bendi lebih kurang 15 biji/batang + 4 ulas bawang putih + 3 ul…

BACA SETERUSNYA >>
Rahsia Peria Katak Pada Penyakit Kulit

Rahsia Peria Katak Pada Penyakit Kulit . Satu info yang pernah aku terbaca di Majalah iSIHAT di mana peria atau nama saintifiknya Momordica Charantia merupakan salah satu herba dalam perubatan traditional Cina yang digunakan untuk merawat asma dan masalah haid. S…

BACA SETERUSNYA >>
Episod 1 Tuan Anas Mikael

Episod 1 Tuan Anas Mikael . Seperti telah dirancang... Jam 10 line clear, Alia dan Ain pun dah tidur time tu. So, apalagi... Agenda menonton Tuan Anas Mikael sambil minum milo cicah biskut kering. Fuh! Memang fokus. SINOPSIS EPISOD 1 TUAN ANAS MIKAEL Untuk …

BACA SETERUSNYA >>
Aktiviti Kak Alia Dan Encik Suami

Aktiviti Kak Alia dan Encik Suami ... Bila weekend je, mesti agenda mencuci kereta wajib ada. Kisah hujung minggu lalu. Selesai je tengok Polis Evo ... Alia pun menagih janji dengan ayahnya... Kata nak ajak cuci kereta... Memang pucuk dicita ulam mendatang... Tau…

BACA SETERUSNYA >>
Nur Ain Mampu Berdikari Secara Fizikal

Nur Ain Mampu berdikari secara fizikal Tu antara perkembangan lain Nur Ain yang aku lihat sekarang ni. Bila berdiri di kerusi... Dia dah boleh membongkokkan dirinya untuk duduk mencangkung dan seterusnya menurunkan badannya daripada berdiri tegak. Sesekali... Bi…

BACA SETERUSNYA >>
Gegar Vaganza 2015 Semakin Meletop

Gegar Vaganza 2015 semakin meletop . Semalam tak tengok Anugerah Skrin pun... Tapi layan gegar vaganza 2015, minggu keempat. Sebab aku layan mestilah dek kerana lagu-lagu best yang artis nyanyikan... Haha... Dan siapakah artis terkeluar minggu keempat... Jawapann…

BACA SETERUSNYA >>