Showing posts from December, 2014Show all
Nak Jadi Doktor Katanya

Assalamu'alaikum, hai ♥ Lately Alia suka benar main doktor... Terutamanya selepas menemani aku ke klinik semasa bersalin haritu... Tak lekang di mulutnya... Kata " Yaya jadi doktor mak " sambil menggayakan stretoskop kepunyaan adik bongsuku. …

BACA SETERUSNYA >>
Pilihan Dulu Dan Sekarang

Assalamu'alaikum, hai ♥ Menerima orang baru dalam sebuah keluarga pasti membuatkan keterujaan kita terlebih. Semua barang mesti lengkap. Lansung tak nak ada yang tertinggal even dah duatigaempat orang anak. Betul tak? Pampers, lampin, baby wipes... Semu…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum, hai ♥ Alhamdulillah... Semalam dah hari ke-10 aku dalam pantang dan masih lagi  mengikut tarikh untuk tujuan lawatan posnatal. Semalam... Berat Nur Ain naik lagi ... Iaitu 3.1kg. Jaundis dia pun dah turun banyak... Iaitu dari 8.0 turun…

BACA SETERUSNYA >>
Bilakah Tali Pusat Bayi Akan Tertanggal?

Assalamu'alaikum, hai ♥ Alhamdulillah di atas nikmat yang Allah berikan. Pada yang terlibat dengan banjir... Bertabah dan bersabarlah. Setiap yang berlaku, pasti ada hikmahnya dari Allah S W.T. Alhamdulillah... Harini dah masuk hari kelapan , Nur Ain me…

BACA SETERUSNYA >>
Lawatan Posnatal

Assalamu'alaikum, hai ♥ Alhamdulillah... Harini dah masuk hari ke-7 aku dan Nur Ain Haziqah dalam berpantang. Walaupun dalam berpantang... Aku still ulang-alik ke klinik kerajaan, Spaoh untuk checkup posnatal dan check jaundis di Debak. Kali ni aku perg…

BACA SETERUSNYA >>
Hari Ke-4 Berpantang

Assalamu'alaikum, hai ♥ Alhamdulillah... Harini dah masuk hari ke-4 berpantang aku dengan Nur Ain Haziqah . Dari first day lahir until hari keempat. Nur Ain dah pandai buat perangai yer sayang. Siang tidur, malam berjaga . Seperti pengalaman lahirkan Alia dul…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum, hai ♥ Balik dari checkup minggu ke-38 , malam tu aku semalaman sakit perut. Kontraksi hilang dan datang selang setengah jam... Tapi takde sebarang tanda nak bersalin pun. So, aku ignore kan jelah sampaila ke pagi... Tapi, serius... Malam tu…

BACA SETERUSNYA >>
Bila Kepala Bayi Dah Turun!

Assalamu'alaikum, hai ♥ 18 Disember 2014 , sekali lagi aku buat pemeriksaan antenatal untuk minggu yang ke-38 . Alhamdulillah... Kadar gula dalam darah takde masalah. Berat badan turun... 60.1kg. Ikut pengalaman mak... Kalau berat badan dah menurun, bermakna…

BACA SETERUSNYA >>
Genap 2 Tahun 10 Bulan

Assalamu'alaikum, hai ♥ Harini 18 Disember 2014... Umur Alia pun dah menjangkau 2 tahun 10 bulan . Sikit hari nanti... Akan jadi kakak. Insya Allah dengan izin Allah S.W.T. Dalam meniti usia yang lagi tinggal sebulan untuk genap 3 tahun usianya. Banya…

BACA SETERUSNYA >>
Cara Kurangkan Asma Di Kalangan Kanak-Kanak

Assalamu'alaikum, hai ♥ Kalau entri sebelumnya berkisar tentang situasi di hospital ... Cerita kali ni pulak yang aku nak kongsikan pun berkaitan dengan kesihatan. Mungkin... Info yang sikit ini memberi manfaat kepada yang menghadapinya. Mana tahu kan... Lag…

BACA SETERUSNYA >>
Lucu Atau Kesian?

Assalamu'alaikum, hai ♥ Sumber daripada Facebook Actually... Gambar ni aku printscreen dari Facebook. Ada member yang kongsikan. Aku tak tahulah motif dia... Sebagai bahan untuk diketawakan?... Atau mengajak rakan-rakan untuk berfikir sejenak. Ka…

BACA SETERUSNYA >>
Jadi Jurugambar Dia Pulak Dah!

Assalamu'alaikum, hai ♥ " Mak... Ambik gambar mak "... Itulah kata-kata Alia bila tengok aku pegang smartphone. Haha... Siapa ajar kalau tak maknya kan. Dari kecik sampailah umur esok dah nak masuk 2 tahun 10 bulan... Maknya asyik ambik gambar dia …

BACA SETERUSNYA >>
Sebalang Keropok Buat Alia

Assalamu'alaikum, hai ♥ Hubby memang sorang yang ringan tulang. Suka bantu aku buat kerja rumah tanpa disuruh. Namun... Aku tak pernahlah nak ambik kesempatan di atas kebaikan dia. Lagi bila aku pregnant. Dia jaga aku... Seperti ditatang minyak yang penuh. …

BACA SETERUSNYA >>
Adakah Berbeza Pergerakan Bayi Lelaki Dan Perempuan Dalam Kandungan?

Assalamu'alaikum, hai ♥ Haha... Panjang giler tajuk entri aku kali ni yer. Actually... Ni semua dek kerana otak aku yang tertanya-tanya tentang jantina bayi dalam kandungan aku ni ha. Lepas scan haritu di hospital kerajaan aku dan hubby lansung tak nak scan…

BACA SETERUSNYA >>
Bila Dah Kepenatan

Assalamu'alaikum, hai ♥ Kat luar hujan... Memang syokla untuk tidur tengahari. Alia... Kalau dah bangun pagi... Lepas mandi. Jangan harapla nak duduk diam. Ada saja aktiviti yang dia buat. Paling suka dia buat sepahkan barang. Hadoi... Sabar jelah! Kalau ora…

BACA SETERUSNYA >>
Berapa Kerapkah Bayi Baru Lahir Menyusu Dalam Sehari?

Assalamu'alaikum, hai ♥ Hari Isnin menjelma lagi. Harini dah 15 Disember 2014. Tak lama lagi Alia akan dapat adik. Sementara menunggu hari kelahiran orang baru... Seperti biasa... Rutin aku sekarang ni melayan karenah Alia sambil membaca buku hasil tulisan D…

BACA SETERUSNYA >>
Menunggu Hari

Assalamu'alaikum, hai ♥ Actually... Mengikut perkiraan aku dan jugak scanning yang doktor buat. Aku dijangka bersalin around 23 hingga 27 Disember ni. If around tu tak jugak bersalin. 26 Disember sekali lagi aku akan jumpa doktor untuk scan. Then... Mereka …

BACA SETERUSNYA >>
Jangan Main-Main Dengan Stress!

Assala'mualaikum, hai ♥ Just nak berkongsi pendapat... Menurut pakar perubatan... Stress adalah suatu tekanan perasaan yang mana jika tidak dikendalikan dengan betul... Ia membawa padah yang buruk... Di mana seseorang itu akan bertindak agresif atau di luar…

BACA SETERUSNYA >>
Bila Hati Sudah Jatuh Cinta

Assalamu'alaikum, hai ♥ Cinta amat susah untuk ditakrifkan. Ia amat subjektif untuk digambarkan. Namun, apa yang dapat aku katakan cinta adalah satu perasaan yang unik yang Allah S.W.T kurniakan untuk manusia mengasihi antara satu sama lain terutamanya antar…

BACA SETERUSNYA >>
Kenapa Tauge Mendapat Perhatian Umum?

Assalamu'alaikum, hai ♥ Actually, setiap kali check keywords di Nuffnang... Setiap kali tu jugak keywords mengenai tauge menjadi tumpuan. Alhamdulillah... Entri mengenai cara mudah tanam tauge sendiri   mendapat view yang memberansangkan. Mungkin disebabkan …

BACA SETERUSNYA >>
Murah Tapi Bermakna

Assalamu'alaikum, hai ♥ Lately... Disebabkan Alia selalu bertanyakan buku dan pensil, bila turun ke bandar Betong... Hubby akan belikan buku dan sticker buat Alia. Buat masa ni lebih kepada drawing book untuk kartun, bentuk dan abjad. Harga pun murah... …

BACA SETERUSNYA >>
Purse Baru Dari Hubby

Assalamu'alaikum, hai ♥ Empat hari lepas hubby balik umah mak mertua aku di Kuching untuk jenguk dorang. Yelah! Biasanya, kalau aku tak sarat mengandung... Time cuti sekolah, pastinya kami akan ke Kuching... Tapi, tidak untuk kali ni. Namun... Dorang pun fah…

BACA SETERUSNYA >>
Tablet Buat Alia

Assalamu'alaikum, hai ♥ Pada yang pergi kerja pagi ni... Selamat bertugas aku ucapkan. Semoga perjalanan kehidupan hari ini lebih baik daripada hari semalam. Alhamdulillah... Di atas peluang dan ruang yang Allah berikan untuk aku terus bercerita dan berkongs…

BACA SETERUSNYA >>
Pemeriksaan Antenatal Untuk Minggu Yang Ke-37

Assalamu'alaikum, hai ♥ Selamat pagi semua... Sambil menonton slot akasia Bila Hati Berbicara semalam, sambil tu jugak aku draf entri. Hehe... Sementara idea di kepala masih segarlah kan. Nanti, kalau dah takde idea... Satu entri pun tak terhasil. Sumbe…

BACA SETERUSNYA >>
Link Video Gadis Mabuk Setelah Pesta Adalah Virus!

Assalamu'alaikum, hai ♥ Duatigaempat hari yang lepas, ada jugak aku tengok kawan share link video 'Gadis mabuk setelah pesta' di facebook. Tapi seperti biasa... Aku memang tak klik...  Nak dijadikan cerita... Tengah baca online news, aku buka…

BACA SETERUSNYA >>
Ubat Pilihan Untuk Berpantang

Assalamu'alaikum, hai ♥ Harini 11 Disember, before buat checkup antenatal seminggu sekali yang ke-3 aku nak share'lah jugak pasal ubat pilihan untuk aku berpantang nanti. Alhamdulillah, setakat ni aku masih memilih set berpantang sendayu tinggi s…

BACA SETERUSNYA >>
Berapa Kali Caj Handphone Dalam Sehari?

Assalamu'alaikum, hai ♥ Sejak masuk trimester ketiga ni... Aku jadi malas nak update blog guna laptop. Aku lebih banyak update blog guna handphone . Yelah... Kalau guna laptop, kena duduk di kerusi... Lagipun, bukan kejap. Nak blogwalking lah... Nak cari ide…

BACA SETERUSNYA >>
Berapa Lama Bayi Patut Tidur Pada Waktu Siang?

Assalamu'alaikum, hai ♥ Sekarang ni aku dah mula bercuti, so banyak masa yang terluang sementara menunggu masa untuk bersalin. Alhamdulillah... Bolehla baca buku hasil tulisan doktor Carol Cooper... Yang berjudul soal jawab bayi dan kanak-kanak . Haha... Dah…

BACA SETERUSNYA >>
Tertanya-Tanya Akan Khasiatnya!

Assalamu'alaikum, hai ♥ Korang suka tak dengan ulam-ulaman? Bagi family aku terutamanya mak... Ulam-ulaman wajib ada tiap kali makan tengahari. So, seawal pagi bapak akan ke pasar untuk mencari lauk-pauk apa yang patut. kebiasaannya, antara ulaman yang…

BACA SETERUSNYA >>
Tabiat Suka Ambil Brochure Dan Juga Flyers!

Assalamu'alaikum, hai ♥ Seperti biasa di penghujung trimester ketiga, di saat menunggu hari kelahiran bayi... Para ibu akan membuat checkup antenatal seminggu sekali untuk mengetahui perkembangan bayi dalam kandungan. Last week... 4 Disember merupakan se…

BACA SETERUSNYA >>
Tak Layan Pun Lagi Maharaja Lawak Mega 2014!

Assalamu'alaikum, hai ♥ Semalam, seawal jam 4 pagi aku dah bangun. Biasalah di penghujung trimester ketiga kehamilan, pastinya kekerapan membuang air kecil itu berganda. Disebabkan mata merajuk tak nak tidur dah. Akhirnya, aku mengambil keputusan untuk on lapt…

BACA SETERUSNYA >>
Cara Yang Betul Untuk Membedung Bayi

Assalamu'alaikum, hai ♥ Lupa-lupa ingat membuatkan aku tiba-tiba mencari info mengenai teknik membedung bayi. Jangan gelak ok! Even dah ada anak sorang tak semestinya kita expert. Haha... So, nak dijadikan cerita... Sebagai pemudah cara. Search engine google…

BACA SETERUSNYA >>
Suka Tak Kartun Hagemaru?

Assalamu'alaikum, hai ♥ Dah menjadi lumrah kehidupan zaman sekarang, kartun dan kanak-kanak ibarat lagu dan irama ... memang tak dapat nak dipisahkan. Namun, pengisian sesuatu cerita itu juga harus kita ambik kira sebelum membenarkan anak-anak untuk menonton…

BACA SETERUSNYA >>