Showing posts from February, 2014Show all
Membasahi Anak Tekak!

Assalamu'alaikum, hai... Panas terik semestinya membuatkan kita dahagakan air. Malah... Boleh jugak membuatkan kita berimaginasi... Alangkah sedapnya  bila dapat makan aiskrim. Haha. Pucuk dicita, ulam mendatang... Tetiba adik perempuan bongsukan menawar…

Read More
Karipap Buatan Banduan!

Assalamu'alaikum, hai... Semalam adik perempuan bongsu aku balik dari interview. Adik perempuan aku nombor dua yang kerja di Penjara Kuching kirimkan karipap yang banduan buat. Actually, banduan pun ada diajar kemahiran tau... Bukannya duduk penjara menjalan…

Read More

Assalamu'alaikum, hai... Tengok tak berita tadi. Apakah motif amah tu kelar dua orang anak majikannya ek... Lepas tu bunuh diri. Padahal dah 2 tahun bekerja dengan majikannya. Hurmmm... Sedih dengar cerita gini tau. Asyik-asyik cerita pasal anak dan pembantu r…

Read More
WW : Pantang Tengok Cermin Mata

Assalamu'alaikum, hai...

Read More
Kad ATM BSN Kena Sekat!

Assalamu'alaikum, hai... Semalam hari gaji... Memandangkan adik pergi bank... Aku pun nak jugak ikut... Tapi, Kena tunggu adik balik mengajar baru nak gerak. Aku pergi bank BSN nak settle kad bank aku kena block bulan lepas... Gara-gara lupa nombor pin . Bi…

Read More
Tidur Siang Jam 10 Pagi!

Assalamu'alaikum, hai... Ni kisah semalam... Lepas bagi Alia mandi jam 9. Aku terus bukak tv channel ceria . Bagi peluang Alia tengok tv sementara aku masak kat dapur sebenarnya... Sambil ditemankan atuknya.  Biasa... Mesti riuh di ruang tamu nun kal…

Read More
Jenama Rice Cooker Paling Tahan Kami Miliki

Assalamu'alaikum, hai... Dah lebih 10 tahun , rumah kami di kampung guna rice cooker jenama national . Alhamdulillah... Masih berfungsi dengan baik sehingga saat gambar ini diambil, walaupun keadaannya nampak sudah mulai lusuh dimamah usia. Tapi... Sun…

Read More
Petua Agar Pokok Berbuah

Assalamu'alaikum, hai... Biasanya kalau dah namanya pokok tak berbuah . Mesti jalan mudah kita akan ambik... Tebang je. Buat apa... Tak mendatang hasil pun... Ye tak? Tapi... Sebenarnya ada petua nak bagi pokok yang tak pernah mengeluarkan buah berbu…

Read More
Checkup 2 Tahun

Assalamu'alaikum, hai... Dah 5 hari berlalu... Baru teringat pasal nak update checkup Alia umur 2 tahun   haritu. Tula muka Alia tengah mengantuk tunggu turn masuk. Boringla tu. Di Klinik Spaoh, time aku pregnant dulu... Queue guna sistem nombor. Sekar…

Read More
Alangkah Indahnya Zaman Kanak-Kanak

Assalamu'alaikum, hai... Bila tengok muka Alia comot makan biskut coklat Julie's perisa vanilla . Tetiba otak aku memikirkan sesuatu... Bestnya jadi kanak-kanak. Lansung tak fikir erti susah. Yang dorang fikir cuma makan, main, gelak... Tak puas hati…

Read More

Assalamu'alaikum, hai... Tengok tak drama Menjinak Ombak semalam? . Geram betul aku tengok watak ustaz Fatah tau. Emosi pulak aku dibuatnya... Yelah! Tu namanya... Manusia bertopengkan syaitan ke... Syaitan bertopengkan manusia. Whatever lah... Cuma. Tak mus…

Read More
Cerita Panas Tak Habis Lagi Ke?

Assalamu'alaikum, hai... Sana-sini cerita pasal Erra Fazira dan Engku Emran Sah bercerai, Kenapa Erra Fazira dan Engku Emran Bercerai? Apakah sebab Erra Fazira dan Engku Emran Bercerai?... Kenapa hak penjagaan anak Erra Fazira diberi kepada Engku Emran? ... …

Read More
Osborne Punya Angkara

Assalamu'alaikum, hai... Petang semalam aku mintak tolong adik aku belikan biskut kering munchy's untuk Alia. Sekali... Adik aku kata... Osborne lagi sedap. Gabungan Os dan Abon. Biar betul bentak hatiku. Lawak adik aku ke hapa? Atau saja nak main-maink…

Read More
Orang Iban Memang Baik

Assalamu'alaikum, hai... Actually... Adik ke-5 aku lelaki. Guru tadika di salah sebuah rumah panjang tak jauh dari kampung kami. Dah kawin. Isteri dia orang utara... Orang Perlis.  Kebetulan rumah panjang tempat dia mengajar tu... Ramai yang kenal ne…

Read More
Kenapa Note I GT-N7000 Aku Panas?

Assalamu'alaikum, hai... Sekarang aku perasan note I aku mudah nak panas. Tak tahu kenapa. Jadinya aku try la google. Rata-rata yang ada android kata... Banyak faktor yang menyebabkan handphone boleh jadi panas. Bukan note je... Handphone lain pun sama. …

Read More

Assalamu'alaikum, hai... Biasanya... Kalau ada jualan dari rumah ke rumah tu... Korang layan tak? Bukan apa... Kena hati-hati dengan jurujual sebegini. Mak aku cakap... Dalam bulan ni ada kes kat kampung aku. Suami isteri ni tinggal berdua je di rumah. A…

Read More
Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29?

Assalamu'alaikum, hai... Alhamdulillah... Rezeki Allah nak bagi. Semalam... dapat pulak surat panggilan exam PPTM gred F29 untuk 8 Mac 2014 nanti.  Untuk PPTM ni... Nilah first time aku dapat. Entah! Macam mana bentuk soalan peperiksaan PPTM pun aku…

Read More
Wordless Wednesday | Disebabkan Selalu Hilang...

Assalamu'alaikum, hai... Setiap minggu beli benda yang sama. Pasti menyakitkan hati kan... Haha. Kawan aku post kat facebook. Rasa lucu pun ada. Tapi elok jugak buat macam ni. Cuma... Berkesan ke? Ada tak hadapi masalah anak selalu hilang peralatan m…

Read More

Assalamu'alaikum, hai... Semalam hubby balik ke sekolah semula. Aku dan Alia pulak tinggal kat kampung buat sementara untuk tunggu keputusan temuduga haritu. Sebab penemuduga tu kata... Dalam masa dua minggu, keputusan temuduga boleh diketahui. Kalau dapat.…

Read More
Panasnya!

Assalamu'alaikum, hai... Rumah kampung, bila panas terik. Memang terasa betul bahangnya. Sampaikan Alia tak boleh nak tidur siang. Ke hulu ke hilir usung yaya jelah kejanya.  Kat kampung... Bila dah panas. Lepas asar. Semua akan duduk di luar rumah..…

Read More
Umurnya Dua Tahun Sudah!

Assalamu'alaikum, hai... Alhamdulillah di atas segala nikmat yang Allah telah berikan. Harini... Usia Alia dah genap 2 tahun. Happy birthday sayang . Semoga sentiasa sihat dan membesar sebagai seorang anak yang solehah dunia akhirat. Nilah muka dari …

Read More
Rezeki Bulan Februari

Assalamu'alaikum, hai... Empat hari tak update blog. Terpaksa melupakannya seketika. Hari Khamis... Aku terima pangilan dari Politeknik Metro, Betong untuk menghadiri temuduga pegawai n41. Hari Jumaat, terus kami bertiga bertolak balik sebaik saja sesi perse…

Read More
Sedap Tak Susu Nestle Omega Plus?

Assalamu'alaikum, hai... Rasanya dah lama tak minum susu . Masa mengandungkan Alia je haritu minum susu Anmum Materna . Masa tu... Kemain rajin minum susu. Tak pernah tinggal setiap hari. Kalau lupa. Confirm! Ada yang ingat... Biasalah hubby... Mana boleh na…

Read More
Bila Rajin Menguasai Diri

Assalamu'alaikum, hai... Ni sambungan kisah semalam... Kalau pagi semalam aku dok sibuk buat kuih apam balik. Petangnya pulak... Tetiba rasa nak buat apam gula hangus untuk minum petang. Sementara hubby ke sekolah dan si Alia lena diulit mimpi. Apalagi.…

Read More
Dia Belajar Dari Kesilapannya

Assalamu'alaikum, hai... Kebiasaannya bila budak sedang membesar. Kekadang secara tidak segaja pasti mengalami kecederaan . Jatuh kerusi la... Malah jatuh lantai dek kerana belajar berjalan pun ada .... Sudahnya. Top-top benjol muncul di kepala.  Bul…

Read More

Assalamu'alaikum, hai... Bila hubby sibuk layan perlawanan bola sepak antara Pahang dan PDRM . Aku mula bosan. Separuh masa pertama yang agak slow... Di mana, PDRM mendahului 1 - 0... Jadinya... Aku layan majalah iSIHAT . Kebiasaan aku before tidur. Baca…

Read More

Assalamu'alaikum, hai... Semalam before tengok drama projek memikat suami. Hubby ajak tengok rancangan majalah 3 di tv3. Review pasal rumah rakit di Rompin, Pahang . Tempat yang sangat sesuai untuk mereka yang kaki pancing. Sungguh kreatif. Terasa terin…

Read More
Apam Balik Versi Sendiri

Assalamu'alaikum, hai... Lepas subuh terus ke dapur. Dek kerana keinginan yang teramat sangat. Aku terus bancuh tepung nak buat apam balik paling mudah aku kira. Resepi mak aku. Cuma aku lupa-lupa ingat bahannya. Tapi yang pasti tak silap punyalah. Haha... …

Read More

Assalamu'alaikum,hai... Dunia semakin maju. Seiring dengan kemajuan... Pendidikan pun semakin canggih. Tengok tak berita semalam di tv3. Menurut berita tv3... Tahun 2025 nanti... Akan wujud buku teks digital untuk para pelajar. Masa tu nanti... Budak da…

Read More

Assalamu'alaikum, hai... First thing first... Tahniah! Buat group Sepahtu kerana telah menjadi juara maharajalawak mega 2013 . Semestinya... Mereka layak untuk dapatkan wang tunai RM500,000 tu dengan kreativiti mereka dalam membuat lawak. Jangan marah... Aku…

Read More
Percubaan Kali Pertama

Assalamu'alaikum, hai... Semalam tetiba teringin nak makan keropok lekor versi Terengganu . Apalagi... Orang tak reti memasak seperti aku, pasti akan mencari resepi paling mudah untuk keropok lekor di internet. Jumpalah satu resepi ni. Tapi... Malangnya, ak…

Read More
Tentang Rambut Wanita Bertudung

Assalamu'alaikum, hai... Rasa lega kerana dapat kembali meneruskan hobi dunia blogging. Alhamdulillah... Kita terus kepada tajuk ek! Actually... Bila bertudung. Perkara utama yang perlu dijaga adalah rambut . Andai diabaikan... Pasti mengundang pelbagai …

Read More
Bersabar Mengajarnya Erti Berdikari

Assalamu'alaikum, hai... Aku percaya... Ibu-ibu di dunia ini, pasti mempunyai pendapat yang sama dengan aku... Mendidik anak bukanlah perkara yang mudah . Right? Ia memerlukan banyak pengorbanan. Namun, tanpa kasih sayang... Didikan juga umpama mencurahkan a…

Read More

Assalamu'alaikum, hai... Alhamdulillah... Bersyukur kepada Allah kerana terus memberi peluang bernafas di bumi Allah.  Semalam... Tengok tak berita pasal budak perempuan 10 tahun... Di rogol di kawasan pembuangan sampah. Ya Allah... Saban hari kita mende…

Read More
Over Limits!

Assalamu'alaikum, hai... Lima hari tak update... Rasa macam dah sebulan. Haha. Entah! ada ke tidak yang rindu kat aku yer . Tapi... Serius! Aku rindu nak bermadah kata di sini... Rindu nak membaca entri kengkawan. Insya Allah... Kejap lagi aku nak marathon u…

Read More