Showing posts from November, 2013Show all
First Time Makan Buah Durian

Assalamu'alaikum, hai... Tengah check gallery. Kot-kot ada gambar tak cantik, nak delete kononnya. Terjumpa gambar yang ni... Haritu hubby beli buah durian . Sian tengok Alia. Try la bagi dia makan durian. Ingatkan dia tak suka makan... Sebab hubby k…

BACA SETERUSNYA >>
Menariknya Smart Spoon

Assalamu'alaikum, hai...  After publish entri mengenai petua lama agar minyak tidak mudah terpecik ... Aku online facebook. Tetiba ada followers update status pasal smart spoon... Aku cukup tertarik. Even... Alia dah tak sesuai dah nak guna... Tapi nak jugak…

BACA SETERUSNYA >>
Email Dari HSBC

Assalamu'alaikum, hai... Seawal jam 6:52 pagi email notification berbunyi di handphone aku... Email dari siapakah bentak hatiku. Kerja ke apa ke!... Kalau hubby tak mungkin. Jangan harapla nak email kecuali ada benda penting. Hehe... Rupanya dari HSB…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum, hai... Kalau entri pagi tadi berkisar tentang cara berkongsi line internet ... Cerita kali ni pulak mengenai... Masa aku masak kat dapur tadi time tengah goreng ayam... Tetiba minyak terpecik di lengan aku... Dan tetiba otak boleh pulak fla…

BACA SETERUSNYA >>
Cara Connect Internet Handphone Dengan Laptop

Assalamu’alaikum, hai… Kalau semalam cerita aku berkisar tentang bahaya memanaskan makanan berulang kali ... Kali ni pulak berkaitan dengan wifi handphone android. Dah setahun jadi pengguna Samsung Galaxy Note dan guna bill untuk line internet… Tapi tak per…

BACA SETERUSNYA >>
Risiko Memanaskan Lauk Berulang Kali?

Assalamu'alaikum, hai... Semalam tak update pun blog. Biasalah hujung bulan dapat gaji... Pergi berjoli. Haha... Berjolilah sangat. Dah ada anak takde maknanya nak berjoli. Kang kalau berjoli, anak pulak entah ke mana. Tapi serius... Semalam dapat gaji..…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alakum, hai... Pagi-pagi dah bagun. Layan BBTV... Terus menari. Haha... Tarian kaku dari Alia. Pak yak dia pun kena jugaklah layan dia :) Suka betul Alia tengok BBTV.

BACA SETERUSNYA >>
Blog Dan Kampung

Assalamu'alaikum, hai... Sekarang ni macam malas pulak rasanya nak update blog. Lagipun... Kalau dah kat kampung, walaupun tak sibuk. Mood nak update blog memang ke laut. Kenapa ek? Biasanya kalau dah namanya kat kampung. Idea nak karang cerita pun kuran…

BACA SETERUSNYA >>
Kepercayaan Mengenai Ikan Puyu

Assalamu'alaikum, hai... Di kampung... Mak aku pelihara 8 ekor ikan puyu dalam aquarium... Alia cukup takut untuk mendekatinya. Entah! Tak tahu kenapa. Mak aku pelihara ikan puyu bukan sebab boleh jaga rumah atau apa. Saja nak pelihara. Bila bosan...…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum, hai... Tak terasa dah seminggu berada di kampung. Bila di kampung, kemain lagi Alia. Suka sangat punggah barang. Yelah... Rumah nenek dia seluas padang bola. Apalagi... Peluang dan ruang dia bebas nak kacau barang. Tadi... Sempat jugak ambi…

BACA SETERUSNYA >>
Kerenah Anak Perlukan Kesabaran Yang Tinggi

Assalamu'alaikum, hai... Alia bukan takat suka kacau bapa saudara dia. Malah... Macam-macam ragam ada... Bukan senang bila ada anak kecik. 24 hours kena pantau. Baik buruk bukannya tahu pun nak bezakan. Yang dia tahu... Nak selongkar dan bermain. Ru…

BACA SETERUSNYA >>
Murah Atau Mahal?

Assalamu'alaikum, hai... Pada korang... 6 biji durian. RM20.00... Murah ke mahal? Walaupun merekah... Tapi isinya tip top... Biasalah... Kalau dah balik kampung. Kebetulan musim buah. Confirm! Tak lepaskan peluang untuk memborong. Petang tadi hubby…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum, hai... Kalau Love you mr. Arrogant dulu... Suka nak hadap tv. Sekarang... Bila turn cerita cinta playboy itu suami aku . Malas dah nak layan. First tengok episod 1 dan episod 2... Boleh lagi layan. Bila dah tengok episod seterusnya. Rasa bo…

BACA SETERUSNYA >>
Berlaku Adil

Assalamu'alaikum, hai... Bila Alia dok sibuk kacau pak yaknya... Aku pulak apalagi... Laju-laju update blog :) Sejak akhir-akhir ni... Aku suka cari koleksi resepi untuk disimpan dan insyaAllah... Andai ada masa. Aku akan cuba buat resepi tersebut.  …

BACA SETERUSNYA >>
Alia Suka Kacau

Assalamu'alaikum, hai... Di kampung... Alia kurang berkepit dengan aku. Dia bebas bergerak . Rumah kat kampung besar dan luas. Apalagi dia... Teramat suka. Lagipun dua orang adik aku suka melayan. Jadinya... Banyak peluang aku untuk berehat. Hehe... …

BACA SETERUSNYA >>
Tonton Malaysia Lawan Qatar Ramai-Ramai

Assalamu'alaikum, hai... 1 family layan bola. Malam ni Malaysia lawan Qatar. Setakat ni separuh masa pertama takde gol lagi . Tapi... Harap-harap Malaysia menang malam ni. Hubby... Tengok bola... Sempat lagi baca majalah infiniti keluaran November . …

BACA SETERUSNYA >>
Menariknya Infiniti Keluaran November 2013

Assalamu'alaikum, hai... Alhamdulillah... Sekarang dah di kampung. Tetiba... Bila Alia tidur. Tak tahu nak buat apa. Terfikir pulak nak share isi kandungan majalah infiniti terbaru keluaran November 2013. Biasalah hubby... Majalah infiniti wajib beli.  …

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum, hai... Jam 8 tadi tengok berita. Tertarik dengan cerita pasal 23 orang budak hilang di Villa Nabila. Tapi... Sorang je sebenarnya. Mula-mula dengar Villa Nabila. Aku terus capai note dan terus google. Oh! Rupanya... Villa Nabilla sebuah…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum, hai... Tak padan penat... Still jugak nak layan AF. Memang dah di jangka Faizul juara AF 2013 pun. Hehe... Tahniah! Buat Faizul. Oh! Ya... Keputusan penuh AF 2013 adalah seperti berikut :- Juara : Faizul Naib Juara : Azhael Ketig…

BACA SETERUSNYA >>
Terbaru Cara Mudah Buat Komik

Assalamu'alaikum, hai... Bila di hotel... Free Wifi laju giler. Apalagi... Gunakanlah peluang sebaik mungkin. Semalam... Keja nak blogwalking sambil layan cerekarama sarah dan hajar . Sekali... Tertidur. Before tu aku sempat download software android... Bits…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum, hai... Tadi tengok promo cerekarama Sarah dan Hajar tv3. Malam ni ditayangkan jam 10 malam. Macam best... Daripada apa yang aku google. Sinopsis cerekarama Sarah dan hajar mengisahkan tentang Hajar terpaksa menjual butik pengantin setelah d…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum, hai... Alhamdulillah... Dah sampai hotel. Esok baru gerak balik kampung. Sedang rehat bertiga... Teringat pulak nak share video budak setahun 8 bulan ni menari masa kemas rumah semalam. So... Abaikan barang berterabur yer. Quarters dah …

BACA SETERUSNYA >>
Tak Sabar

Assalamu'alaikum, hai... Macam manalah Alia jumpa atuk dan nenek dia. Adakah masih takut atau tak? Selepas update blog pagi tadi seawal jam 1 pagi dengan entri bertajuk playboy itu suami aku episod 2 [ LINK ] . Mata aku tak berapa nak lelap. Jasad je…

BACA SETERUSNYA >>

Dua hari dah berlalu... Episod 2 Playboy itu suami aku tak review lagi. Hehe... Sambungan episod 1 okeh! Dalam dok Fina nak serang Raja Adrian... Tetiba Fina hampir nak terjatuh. Nasib baik Raja Andrian sempat sambut. Saling pandang memandang berlaku di s…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum, hai... Semalam... Tengok tak playboy itu suami aku, episod 1? Not bad'lah ceritanya. Entah... Boleh ke tidak kalahkan hits tontonan love you mr. Arrogant yang dengar khabarnya mencecah 4.6 juta. Episod 1 semalam intro je... Baba…

BACA SETERUSNYA >>
Bagaimana Cara Buat Donat Supaya Lembut?

Assalamu'alaikum, hai... Alhamdulillah... Pagi ni sempat jugak aku buat nasi lemak dan Donat untuk breakfast kami bertiga anak beranak. Hubby siap kata nak bawak bekal lagi ke sekolah. Hehe... Al-maklumla kat sini perkampungan non-muslim. So... Susah sikit…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum, hai... Suka tak?... Kalau ada sedara atau teman kita bermegah-megah... Cakap besar depan kita. Kalau kat Sarawak... Bercakap besar disebut 'lawa'.Sebagai contohla ek! Si Fulan ni kemain lagi... Bangga yang anak dia belajar di overse…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum, hai... Saban hari kita disajikan dengan berita terkini mengenai taufan Haiyan yang membadai negara jiran kita, Vietnam. Bukan saja banyak nyawa yang terkorban . Malah harta benda juga turut musnah dilanda taufan. Sungguh menyayat hati.  …

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum, hai... Malam Jumaat before aku layan movie Agent Vinod . aku ada jugak tengok TGI AF 2013 di Astro Ria. Tengok Hanis Zalikha, Zizan dan tetamu jemputan mereka... Pengarah dan jugak selebriti yang menyertai MasterChef Selebriti Musim ke-2.…

BACA SETERUSNYA >>
Seni Tangan Budak Setahun 8 Bulan

Assalamu'alaikum, hai... Korang buat apa semalam? Mesti ramai yang keluar pergi jalan-jalan cari makan kan... Lain pulak kami tiga beranak. Every weekend... Confirm! Terperuk di rumah. Takde tempat untuk dikunjungi. Namun... Tak kisah pun. Nak buat macam ma…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum, hai... Cinta itu hadir,  Bukan untuk didusta, Hadirnya untuk memberi dan menerima... Hangatnya mendamaikan... Dinginnya melemaskan... Itulah cinta... Apa perasaan... Bila orang yang kita sayang... Membohongi kita?

BACA SETERUSNYA >>
Di Mana Datangnya Nama Taufan Haiyan?

Assalamu'alaikum, hai... Sambil minum Low Acid Coffee ... Bersama pau kukus . Aku dan hubby layan Selamat Pagi Malaysia TV1. Semenjak ada Astro ni... Jarang pulak tengok tv1. Isu mereka bincang... Mengenai taufan Haiyan ... Yang tengah melanda negara…

BACA SETERUSNYA >>
Resepi Karipap Mudah Dan Rangup

Assalamu'alaikum, hai... Rezeki minum petang kami 3 beranak... Lepas lunch aku terus uli doh karipap sekali terus buat. Aku buatkan karipap berinti sardin . Tapi... Ada gak orang panggil karipap inti sardin epok-epok sardin . Dah banyak dah resepi ak…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum, hai... Selamat pagi semua. Hari ni dah Jumaat... Dan seawal pagi aku blogwalking. Singgah di blog tetamu istimewa . Seorang guru... Yang pandai bermadah puitis. Nama pun cikgu kan...  Menurut entri beliau... Next week... Hari Khamis... …

BACA SETERUSNYA >>

Hidup ini... Terlalu kompleks untuk dibicarakan Seperti... Kompleksnya cinta... Yang namanya buta. Namun... Andai ada 3K ( kejujuran, keikhlasan dan kesetiaan ) dalam bercinta Nescaya... Ke akhir hayatlah Agungnya cinta!!! Assalamu'alai…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum, hai... Di Facebook aku... Ramai yang update status pasal love you mr. Arrogant. Aku tak minat sangat nak tengok... Tengok pun macam chipsmore... Kejap ada, kejap takde!!! Tak minat sangat heronya... Apa-apa pun... Pada yang minat giler …

BACA SETERUSNYA >>
Apakah Cara Terbaik Untuk Berkomunikasi Dengan Bayi?

Assalamu'alaikum, hai... Selamat kembali bertugas kepada yang bekerja hari ini. Pada yang masih dalam mood cuti... Selamat berlibur ya... Hehe. Ok... Actually aku bukanlah super duper mami yang hebat untuk mengulas mengenai bagaimana cara paling baik unt…

BACA SETERUSNYA >>
Salam Maal Hijrah 1435 Hijrah

Assalamu'alaikum, hai... Sumber gambar adalah dari blog babat87.blogspot.com First thing... Selamat menyambut maal hijrah buat semua rakan blogger dan juga seluruh umat Islam di dunia. Tahun ni tema maal hijrah 2013 adalah "Wasatiyyah tunggak ke…

BACA SETERUSNYA >>
Resepi Popia Bersalut Paling Senang!!!

Assalamu'alaikum, hai... Cerita semalam yang tak sempat aku nak publish. Ceritanya tentang popia. Hubby ha... Request buat kerepek popia. Katanya... Buat makan tengok bola watson piala Malaysia . Biasalah kalau dah tengok bola. Mesti ada kudapan buat teman. …

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum, hai... Tahniah! Buat pasukan Pahang... Berjaya merangkul piala Malaysia Watson 2013 ... Dengan goal 1:0 oleh Matias Conti pada minit 59. Hehe... Berbaloi aku temankan hubby tengok ok! Actually... Hubby tak nak sokong Pahang. Kononnya a…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum, hai... Semalam hubby nak tengok bola di astro arena. Aku pulak nak tengok Akademi Fantasia di astro Ria . Untuk berlaku adil. Tengok AF dulu... Iklan je... Tukar channel... Haha. Sampai begitu sekali nafsu kami berdua nak tengok tv. Alia ju…

BACA SETERUSNYA >>
Berat Anak

Assalamu'alaikum, hai... Lama jugak tak up entri pasal Alia. Last entri pasal dia... Aku tayang gambar Alia tiru gaya ayah dia sembahyang. Bila ada anak kecik. Terpaksalah gilir-gilir sembahyang. Alia... Kalau bagi sejadah. Memang tak kacau pun kita sembahya…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum, hai... Semalam tengok Halaqah TV9 ... Sebab hubby nak tengok. Best jugak isu yang diperkatakan. ... Mengenai manusia zaman sekarang jarang ke masjid... Kenapa boleh jadi macam tu... Itulah yang mereka kupaskan... Masa iklan... Aku tukar…

BACA SETERUSNYA >>
Bisnes Mudah Tanpa Modal Yang Banyak!!!

Assalamu'alaikum, hai... Pada yang perasan aku tak update blog. Mungkin berasa hairan. Atau... Aku yang syok sendiri je kot ingatkan korang perasan aku tak update blog. Hehe... Takpelah!  Actually... Lebih seminggu dah aku start jual kerepek popia crispy…

BACA SETERUSNYA >>