Showing posts from August, 2013Show all

Assalamu'alaikum ♥, Alhamdulillah... Sekali lagi aku berpeluang untuk berkongsi cerita di ruang yang aku sendiri cipta ^_^. Baca tajuk. Macam pelik. Bagaimana handphone pintar boleh latih anak bercakap?. Caranya amat mudah. Kebiasaannya. Bila ada waktu l…

BACA SETERUSNYA >>
Bawak Geng Naik Kereta

Assalamu'alaikum ♥, Semalam punya cerita. Tengah layan slot Azalea Derhaka seorang madu. Menyempat snap gambar Alia dok sibuk bawak kitty, yaya dan si ted naik kereta murah dia tu. Si yaya jatuh dari kereta. "Doh... Doh... Doh". Keluar d…

BACA SETERUSNYA >>
Kenapa Bertukar Syampu?

Assalamu'alaikum ♥, Mesti ada sebab kenapa bertukar syampu kan... Kalau tak tak kan nak tukar. Kali ni nak share masalah Alia. Alhamdulillah. Akhirnya... Dapat jugak atasi masalah Alia yang mengalami kegatalan pada kulit kepala ... Setelah menggunakan b…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum ♥, Alhamdulillah... Di atas peluang dan ruang yang aku ada untuk aku terus berkongsi cerita. Since bergelar ibu. Aku kini lebih banyak mencari info tentang mengandung, anak, mendidik anak dan tak kurang jugak tentang ilmu keibubapaan. Be…

BACA SETERUSNYA >>
Mengajar Anak Mengenali Objek Dengan Seronok

Assalamu'alaikum ♥, Memandangkan aku banyak sangat-sangat masa terluang. Baik buat keja berfaedah. Tu pun... Kalau Alia ada mood. Biasa budak... Mood pasang surut macam air di laut.  Ok! Biasanya untuk mengajar budak usia setahun 6 bulan seperti Alia , u…

BACA SETERUSNYA >>
Cara Senang Cegah Uban

Assalamu'alaikum ♥, Nak cegah uban pun ada caranya . Siapa nak... Nampak tua kan. Macam aku. Tapi. Kalau umur dah kata tua. Nak buat macam mana. Namun... Tak salah kita mencuba. Menurut info yang aku baca dari majalah iSIHAT. Berikut adalah amalan yang d…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum ♥, Terbaca di kosmo.com.my .... KUALA LUMPUR - Penyanyi popular 80-an, Noorshila Amin melecur di muka, lengan dan kaki akibat disambar api daripada tong gas yang bocor ketika memasak di rumah anaknya di Kepong pada Sabtu lalu. Menurut No…

BACA SETERUSNYA >>
BE/CPUV Lagi Dari Nuffnang

Assalamu'alaikum ♥, Alhamdulillah... Kalau last week. Nuffnang bagi CPUV Twisties dan CPUV Mortal Instrument . This week... CPUV Syampu Dove pulak. Mesti ada info terbaru kan dari Dove. Nak tau rajin-rajin ler klik iklan Dove andai ada yang tertengok…

BACA SETERUSNYA >>
Bes Minuman Buah Yang Sedap!

Assalamu'alaikum ♥, Selain Peel Fresh , hubby jugak suka beli Ribena. Tapi perasa blackcurrant dan Epal. Hikhik... Suka buat koleksi bes dalam peti sejuk. Nak minum rembat je yang mana berkenan. Senang... Aku suka buat Ribena plus susu cair Blanded .…

BACA SETERUSNYA >>
Alia Rajin Bukak Buku

Assalamu'alaikum ♥, Walaupun tak reti baca lagi . Alia dah kenal beberapa bentuk, nombor, huruf, buah, bahagian tubuh badan dan beberapa yang lain... If kita tanya. Pasti dia rajin tunjukkan. Mak bangga dengan Alia. Setiap malam before tido. Confirm! Dia …

BACA SETERUSNYA >>
Tuaian Pertama Tauge Tanam Sendiri

Assalamu'alaikum ♥, Alhamdulillah... Setelah 2 hari berlalu. Tu lah hasil tauge tanam sendiri untuk tuaian pertama. Ada jugak yang rosak. Maybe... Kerap sangat disiram kot.  First time buat kan. Biasalah... Pasti ada kekurangan.Tapi... Tuaian …

BACA SETERUSNYA >>
Kalaulah Ada Robot Arpo

Assalamu'alaikum ♥, Kisah pagi tadi... Dok temankan Alia nonton kartun robot arpo . Seronok jugak sekali-sekala layan kartun dengan anak. Lagi cerita robot arpo. Sumber gambar adalah daripada whoweird.net Kalau ada robot macam arpo di alam nyata. C…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum ♥, Tak lama lagi AF akan bersiaran di Astro. Tak silap bulan September ni. Hai... Melanda lagilah demam AF. Percaya tak. Before ni... Rumah kitorang takde Astro waima di rumah kami di kampung. Dulu time kami masih belajar. Mak lansung totall…

BACA SETERUSNYA >>
Delio 4 Rasa

Assalamu'alaikum ♥, Sesungguhnya... Suatu ketika dulu. Masa masih bergelar anak gadis. Aku cukup gemar dengan makanan segera. Lagi... Masa kat 'U'. Stok mesti ada buat berjaga. Kononnya study. Tapi... Melantak lebih . Hikhik... Rindunya dengan zaman …

BACA SETERUSNYA >>
Cara Mudah Tanam Tauge Sendiri

Assalamu'alaikum ♥, Actually... Kami 3 beranak penggemar sayur tauge. Lagi-lagi ayahnya. Suka sangat makan sayur tauge. Dulu-dulu masa aku kecik-kecik... Mak tanam sendiri sayur tauge dalam rumah untuk dijual. Satu hari sampai 30 hinggit mak dapat. Nak d…

BACA SETERUSNYA >>
Anak Mabuk Kereta?

Assalamu'alaikum ♥, Kalau Alia... Dalam kereta. Dia buat macam rumah. Dah ler tak nak duduk guna kerusi khas untuk budak . Jenuh nak bawak dia. Lengan... Tok sah citer. Memang lenguh giler. Nak-nak perjalanan jauh dari Spaoh ke Bintulu ambik masa sampai …

BACA SETERUSNYA >>
Main Sorang-Sorang

Assalamu'alaikum ♥, Sian Alia main sorang-sorang. Tapi... Main sorang-sorang pun macam main dengan ramai budak. Habis semua mainan dan bukunya disepahkan. Selagi tak tido. Selagi tu kita tak boleh nak kemaskan. Sabo jelah! Kalau jenis ibu yang pana…

BACA SETERUSNYA >>
Pasport UPSR

Assalamu'alaikum ♥, Selamat pagi semua ^_^. Alhamdulillah... Sekali lagi aku berkesempatan untuk berkongsi cerita di ruang yang aku sendiri cipta. Tak lama lagi musim exam UPSR akan bermula . Mesti adik-adik dah serius study time ni. Mesti dah concentrat…

BACA SETERUSNYA >>
Perkembangan Terkini Bas Jatuh Gaung Di Genting Highlands

Assalamu'alaikum ♥, Salam takziah buat mangsa dan keluarga mangsa bas jatuh gaung di Genting dan berikut adalah petikan berita terkini mengenainya daripada bharian.com.my :- BENTONG: Anggota bomba dan penyelamat mengesahkan 33 orang mati manakala 16 lag…

BACA SETERUSNYA >>
CPUV The Mortal Instrument

Assalamu'alaikum ♥, Beberapa hari ni selalu check akaun Nuffnang . Begitu jugak pagi tadi. Alhamdulillah! Baru dapat BE/CPUV Twisties Traxxobeat ... Dah dapat satu lagi BE/CPUV. Alhamdulillah! Rezeki Alia... Terima kasih Nuffnang ^_^.

BACA SETERUSNYA >>
Bila Kubis Bunga Berulat

Assalamu'alaikum ♥, Bila kubis bunga berulat. Apa korang buat?. Adakah dumppp.... Campak terus sayur kubis tersebut ke dalam tong sampah sebaik saja melihat ulat? Atau ada petua mudah nak buang ulat kubis bunga. Aku bukanlah hebat sangat pasal buang-buan…

BACA SETERUSNYA >>
BE/CPUV Twisties Traxxobeat

Assalamu'alaikum ♥, Alhamdulillah... Second entry for today. Semalam login akaun Nuffnang . Tengok ada 1 BE, Nuffnang bagi... Yang peliknya bertarikh 30 Julai. Aikk! Kenapa baru muncul? Sedangkan BE Q3 Prepaid Roaming 5 Ogos dah lama muncul. Maybe Nu…

BACA SETERUSNYA >>
Sedap Ke Korek Hidung?

Assalamu'alaikum ♥, Lately... Alia suka korek hidung. Macam orang tua aku tengok. Dah ler tu. Sempat gelak bagai sambil korek hidung. Entah mana dia belajar pun aku tak tau. Haha... Yo... Lah! Mesti belajar dari ayah dan mak kan... Kan. ^_<. Berta…

BACA SETERUSNYA >>
Rempeyek Nampak Simple Tapi Sedap

Assalamu'alaikum ♥, Mengimbau second day raya. Ayah, abang, kakak ipar, bapa saudara dan adik aku pegi ke Kampung Belawai belah Sarikei... Untuk ziarah sepupu sepapat belah ayah. Dapatla tempeyek sedara bagi. Raya ke-4 baru dapat aku merasa. First te…

BACA SETERUSNYA >>
Bila Anak Kena Cucuk

Assalamu'alaikum ♥, Semalam Alia kena cucuk setahun 6 bulan . 1 di lengan... 1 di peha. Nurse dah pesan. If anak demam... Just bagi sirup demam dan pantau suhu... Dan jangan letak apa-apa di bahagian injection ... Kalau lebam. Tuam je dengan ais. Seperti bia…

BACA SETERUSNYA >>
Checkup Setahun 6 Bulan

Assalamu'alaikum ♥, Tangkap gambar dulu... Before pergi klinik. Hikhik... Alhamdulillah... Settle bawak Alia checkup setahun 6 bulan. Berat naik lagi. 9.900kg . Sikit lagiii nak 10kg. Still under normal ^_^. Checkup kali ni... Alia dapat 2 cucuk.…

BACA SETERUSNYA >>
Buta Akibat Letupan Mercun

Assalamu'alaikum ♥, Sumber info adalah daripada utusan.com.my Sian pulak aku baca kisah adik Aleya ni. Tu lah... Dah namanya benda yang meletup walaupun bersaiz kecil. Still mendatangkan bahaya. Sebab tu dalam family kami... Bukan nak kata apa... Mem…

BACA SETERUSNYA >>
Mee Goreng Basah Mudah

Assalamu'alaikum ♥, Dah tengahari... Baru ada masa nak update blog. Cerita pun pasal breakfast pagi tadi. Penat punya pasal... Plus rasa malas yang tak dapat dibendung. Hanya mee goreng basah simple dan milo panas saja mampu aku buat.  Mee goreng ba…

BACA SETERUSNYA >>
Setahun 6 Bulan

Assalamu'alaikum ♥, Saban hari usia semakin meningkat. Budak kecik ni pun... Hari ni genap setahun 6 bulan . Makin cerdik dan Alhamdulillah! Sekarang dalam proses belajar bercakap . Dah reti ucap terima kasih walaupun still di hujung bibir... 'Seh.…

BACA SETERUSNYA >>
Peel Fresh Minuman Wajib Ada

Assalamu'alaikum ♥, Alhamdulillah... Sampai jugak ke sekolah setelah dua hari perjalanan . Sampai Bintulu semalam... Shopping barang dapur sikit untuk two weeks before gaji. Dapat gaji 22hb... Tapi keluar Bintulu 30hb. Penat tak hilang lagi... Alasan hubby …

BACA SETERUSNYA >>
Beli Kereta Dengan Duit Raya

Assalamu'alaikum ♥, Alhamdulillah... Masih lagi dalam mood raya. Tapi still ada masa untuk berkongsi cerita di ruang yang aku sendiri cipta. Tengok tajuk entri... Kemain. Boleh beli kereta dengan duit raya. Mustahil!... Tapi. Boleh apa. Kalau anak orang tern…

BACA SETERUSNYA >>
'Modes' Lebresse

Assalamu'alaikum ♥, Berfikiran terbuka bila baca entri aku ok ^_^. Actually... Nak share tentang pad libresse. Kalau kat tempat aku panggil 'modes'. Cerita orang pompuan. Allah sayang lebih... Bak kata kak ros upin ipin... So. Tiap-tiap bulan confirm…

BACA SETERUSNYA >>
Episod 1 Cinta Jannah

Assalamu'alaikum ♥, Sumber gambar www.tv3.com.my Download Episod 1 Cinta Jannah Permulaan kisah cinta jannah episod 1 yang menarik bagi aku :). Jannah sungguh baik orangnya. Tapi sayang... Selalu kena dengan kakaknya Balqis. Jannah juga turut ingin …

BACA SETERUSNYA >>
Ronda Kampung Naik Motosikal

Assalamu'alaikum ♥, Lately... Bila balik kampung. Hari-hari hubby bawak Alia pegi ronda kampung naik motosikal honda bapak. Hikhik...  Bila petang je. Mesti Alia tarik tangan hubby sambil sebut ' bah... Bah' mean nak ajak jalan bawah. Dahlah …

BACA SETERUSNYA >>
Main Kereta Control

Assalamu'alaikum ♥, Ni kisah before balik umah mak aku. Raya ke-4. Merajuk punya pasal... Usu bagi Alia chance main kereta control. Bila dapat... Kemain lagi dia main. Pandu kereta tanpa lesen dan etika. Hikhik... Asyik langgar dinding je keja Alia. Tau pul…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum ♥, Entahla... Raya tahun ni. Bagi aku... Orang lain aku tak tau arr... Rancangan tv sangat-sangat membosankan. Lagi-lagi tayangan movie cerita hantu . Aisehhh... Takde cerita lain ke. Ada tu... Filem yang ditayangkan secara berulang kali…

BACA SETERUSNYA >>
Betul Ke Dia Nak Adik?

Assalamu'alaikum ♥, Tengok! Lately... Alia selalu buat perangai macam tu. Dah ramai dah yang tegur... Kata " kalau budak buat macam tu... Tandanya nak adik " . Semalam pun... Tetiba Alia buat macam tu depan mak. Sekali... Mak pun dok kata be…

BACA SETERUSNYA >>
Suka Kacau!

Assalamu'alaikum ♥, Alhamdulillah... Hari ni dah raya ke-6. 2 hari dah balik umah mak aku. Dah sunyi dah kat kampung. Ramai yang dah start keja . Cuma cikgu je belum... Untung kan jadi cikgu ^_^. Sekali lagi... Aku nak jugak share kisah gelagat Alia …

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum ♥, Esok. 13 Ogos.. Demi Dia akan berakhir dan akan digantikan dengan cinta Jannah. Drama bersiri 24 episod yang diarahkan oleh Azmi Hatta ini akan ditayangkan setiap Isnin hingga Khamis, pukul 7 petang. Antara barisan pelakon hebat seperti…

BACA SETERUSNYA >>
Bertengkar Pasal Nak Raya Di Mana

Assalamu'alaikum ♥, Haha... Perkara biasa berlaku bila menjelang raya . Takde tolak ansur... Jadilah perkara seperti artikel berikut :- Sumber daripada berita harian Memanglah... Isteri kena dengar cakap suami. Tapi... Suami kenalah tolak ansur jug…

BACA SETERUSNYA >>
Cara Buang Gambar Auto Backup Di Gallery Android

Assalamu'alaikum ♥, Semalam punya cerita... Tetiba cemas tengok gallery di handphone aku penuh dengan gambar auto backup dari blog... Facebook. Pendek kata apa saja gambar pernah aku update di internet confirm auto backup di gallery. Kenapa yer?... Adoi. Me…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum ♥, Sejak beraya... Lansung tak baca news. Tadi sedang dok online. Baca berita di utusan.com.my... Macam-macam cerita ado. Termasuklah pasai BR1M. Suka aku nak petik sedikit keratan akhbarnya di mana... " IPOH 10 Ogos - Kerajaan …

BACA SETERUSNYA >>
Laksa Sarawak Senang Nak Buat

Assalamu'alaikum ♥, Pepagi lagi dah teringin nak makan laksa Sarawak sebenarnya. Tapi... Belah petang baru berkesempatan buat. Almaklumlah... Tetamu ramai yang datang.  Laksa Sarawak koboi je aku buat. Beli perencah segera dari kedai then... Masukk…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum ♥, Alhamdulillah... 2 hari raya. Duit raya Alia pun bertambah. Rezeki tu. Tapi... Aku tak kisah sebenarnya. Orang bagi ke tak. Yang penting nawaitu nak menziarahi sanak saudara. Tu je... Hikhik... Dulu pun... Time aku kecik-kecik mana p…

BACA SETERUSNYA >>
Merajuk Konon!

Assalamu'alaikum ♥, Lagi kisah pasal raya. Tak terasa... Dah raya ke-2. Tengok! Alia pandang je kereta control lalu depan mata. Merajuk konon . Pada mulanya kemain seronok kejar kereta tu... Bila usu (adik bongsu hubby) main. Maybe dia kejar kereta t…

BACA SETERUSNYA >>
Bila Kanak-Kanak Penat!

Assalamu'alaikum ♥, Tengok! Alia tidur bertemankan Yaya. Semalam balik dari berziarah . Lepas mandi, makan... Alia terus tidur. Penat kot. Seharian berjalan. Lepas tu... Sampai pagi tak menyusu. Jam 4 baru terjaga. Menyusu. Alahai... Siannya dia…

BACA SETERUSNYA >>
Photoshoot First Day Raya Alia

Assalamu'alaikum ♥, First day raya semalam aku lupakan kejap pasal blog. Hikhik... Tapi sempat snap gambar Alia . Biasanya... Untuk first day raya umah mak mertua. Pagi lepas solat aidilfitri . Tak pergi mana-mana... Tradisi tunggu 'Pak Udak' dan…

BACA SETERUSNYA >>
Nak Tonton Setia Hujung Nyawa Raya

Assalamu'alaikum ♥, Malam ni boleh layan setia hujung nyawa raya jam 9 di tv3 . Tak sabar nak tengok. Hikhik... Tengok promo setia hujung nyawa raya macam best . Zain siap buat gwiyomi lagi untuk pujuk El Selina. Cute je aku tengok. Daripada sino…

BACA SETERUSNYA >>
WW | Baju Raya Gray Color

Assalamu'alaikum ♥,

BACA SETERUSNYA >>
Sampul Duit Raya Dari AmBank Group

Assalamu'alaikum ♥, Alhamdulillah... Rezeki! Hari tu hubby bayar kereta di AmBank Group . Dapatlah sampul duit raya free 8 pack. Dalam satu pack ada 10 keping. Mean... Raya ni tak payahla beli sampul duit raya banyak sangat. Hikhik... Dasar kedekut sun…

BACA SETERUSNYA >>
Beraya Di Rumah Mak Mertua

Assalamu'alaikum ♥, Semalam adalah hari kepenatan untuk kami 3 beranak. Misi balik bandar Kuching. Beraya di rumah mak mertua di Samarahan. Tahun ni giliran rumah mak mertua. Jam 12:30 tengahari baru gerak dari rumah mak aku di kampung Spaoh, Betong. Na…

BACA SETERUSNYA >>