Showing posts from June, 2013Show all
Puding Roti Simple Berbentuk Hati

Assalamu'alaikum... Seawal jam 6 masukan pakaian kotor dalam mesin basuh. Sendiri masuk dapur sediakan breakfast. Breakfast pagi tadi simple jer... Nasi goreng sayur campur, nugget, milo panas dan sandwich. Milo dan nasi goreng jer mampu aku makan. Sebab…

BACA SETERUSNYA >>
Shopping Bila ada ANAK

Assalamu'alaikum... Alhamdulillah di atas peluang dan ruang yang ada... Untuk aku terus bercerita dan berkongsi cerita. Tak lama lagi... Bulan ramadhan akan menjelma. So, mesti ramai yang dah buat persiapankan. Aku pun. Disebabkan jauh dari bandar ... Da…

BACA SETERUSNYA >>
Miliki Kids and Cash

Assalamu'alaikum... Alhamdulillah... Sekali lagi aku berpeluang untuk bercerita dan berkongsi cerita di ruang yang aku sendiri cipta. Hehe... Semangat ni dapat rezeki daripada pihak nuffnang.  Kali ni... Cerita aku berkisar lagi tentang anak. Bukan mudah un…

BACA SETERUSNYA >>
Rezeki Dari Pihak Nuffnang

Assalamu'alaikum... Alhamdulillah... Seawal 1 pagi aku berpeluang untuk update blog. Tu pun dek kerana bangun tukar pampers anak dara aku. Biasalah... Bila ada anak. Mana mungkin boleh tidur lena. Betapa besarnya pengorbanan seorang ibu kan. Nak dijadika…

BACA SETERUSNYA >>
Rojak Buah Pedas!

Assalamu'alaikum... Seperti biasa... Dapat gaji. Kami tiga beranak akan keluar bandar. Shopping barang keperluan untuk sebulan. Begitulah lumrah hidup jauh dari bandar. Walaupun jauh... No problemo... Still boleh lagi harungi. Hehe... Sampai bandar. Sep…

BACA SETERUSNYA >>
Episod 19 hingga Episod 25 Teduhan kasih

Assalamu'alaikum... Selepas  episod 18 , aku dah lama tak update. Semuanya dek kerana kekangan masa untuk menyusun kata. Haha... Yolah tu! Seperti biasa... Habis setiap episod pasti ada ulasan dari aku. Alhamdulillah... Akhirnya perkahwinan antara Ehsan…

BACA SETERUSNYA >>
Sweet Corn Kukus Buatan Sendiri

Assalamu'alaikum... Alhamdulillah... Sekali lagi aku berpeluang untuk update cerita di ruang yang aku sendiri cipta. Kisah semalam... Bila keboringan melanda. Tetiba hubby request suruh buat sweet corn untuk minum petang . Alamatnya... Jadilah sweet corn a…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum... Alhamdulillah... Tak lama lagi kita akan menyambut bulan ramadhan yang mulia.  Kalau mengikut kalender, kita akan start berpuasa pada 10 Julai 2013 iaitu hari Rabu.  Tapi seperti biasa tarikh sebenar masih bergantung kepada pengumuman pen…

BACA SETERUSNYA >>
Hello Kitty Versi McDonald's

Assalamu'alaikum... Patung ke-2 selepas si Ted  untuk Alia. Ayah belikan. Tidur siang bertemankan Kitty. Malam pulak... Ted dicari. Hehe...

BACA SETERUSNYA >>
Botol Cantik Buat Nur Qalesya Alia

Assalamu'alaikum... Ambik mu... Botol air kosong pun nak tayang di blog . Lately... Apa saja barang baru Alia ada... Pasti menjadi bahan untuk aku update blog. Just nak catat yang Alia pernah memilikinya suatu ketika . Chewah! Actually... Botol ni mema…

BACA SETERUSNYA >>
Lempeng Pisang Buat Minum Petang

Assalamu'alaikum... Kisah semalam... Minum petang sambil menonton Iman Nabila . Sebab ada pisang masih berbaki. Aku mintak tolong en. Hubby belikan kelapa tua. Konon nak buat lempeng pisang. Syukur... Akhirnya menjadi. Hehe... Sedap jugak minum dengan k…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum... Tak sangka... Tekaan aku semalam betul. Sememangnya Syura juara masterchef selebriti 2 . Time pengumuman siapa juara. Aku pulak yang berdebar. Tapi... Jauh di lubuk hati tetap berkata yang Syura akan menang. Tahniah Syura. Dapat 2 ti…

BACA SETERUSNYA >>
Sementara atau Kekal?

Assalamu'alaikum... Selamat pagi alam maya... Mood ceria seawal pagi walaupun kat luar mentari dah terasa bahangnya. Namun syukurilah nikmat yang ada. Semoga jerebu yang melanda berakhir secepatnya... Secepat Alia membesar di mata kami ( *** Takde kaitan lan…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum... Haha... Ambik kau tajuk panjang berjela. Lately... Aku rajin pulak layan tv . Gila tengok Teduhan kasih dengan masterchef pulak dah. Semalam tak layan masterchef. Layan bintang mencari bintang . Tak sangka pulak. Kencana Dewi tersingkir…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum... Chewah! Dah sebut pasal raya kau ye... Padahal puasa pun belum . Tadi ha... Tengah whatsapp dengan adik ipar. Cakap pasal raya bagai. Tu yang dok terpikir dapat idea untuk update blog. Raya tahun ni giliran balik rumah mak mertua . Raya…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum... Haha... Ambik kau 3 jam layan bintang mencari bintang semalam. Akhirnya Achey dinobatkan sebagai juara bintang mencari bintang. Dah agak dah. Confirm! Menang punya. 200 ribu tu menang. Berbaloi... Puas hati la tengok persembahan Achey sem…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum... Terbaca satu soalan di FB pasal pertanyaan seorang mum ni pasal apakah makanan yang bagus time loya di awal kehamilan ... Teringat pulak pasal sendiri. Pengalaman akulah ek. Kalau diikutkan loya, pening, muntah dan kekadang takde selera nak…

BACA SETERUSNYA >>
Sabtu Punya Agenda

Assalamu'alaikum... Kalau orang lain mungkin lebih suka pergi jenjalan hujung minggu. Lain pulak kami 3 beranak. Lebih suka duduk rumah. Tambahan... Sekarang musim jerebu . So, lebih baik duduk rumah. Malas nak bawak Alia keluar rumah... Lagi pulak. Hari ni.…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum... Kini negara kita mengalami jerebu. Walaupun indek udara di Sarawak tidak seteruk di Johor atau tempat-tempat lain. Tempias jerebu itu tetap dirasai terutamanya mata. Mudah sangat nak pedih bila berada di luar rumah. Semalam tengok berit…

BACA SETERUSNYA >>
Atasi Pinky Eater

Assalamu'alaikum... Alhamdulillah... Semalam plan nak buat cucur campur. Kenapa cucur campur ... Sebab dalamnya ada campuran jagung, kentang, carrot, bawang merah dan ikan bilis. Sedikit garam diperlukan. Favourate Alia. Hehe... Bagi aku... Ia jugak se…

BACA SETERUSNYA >>
Rantai Dari Mekah Buat Alia

Assalamu'alaikum... Cantik kan... Kawan bagi. Ole-ole time dia buat umrah haritu. Bulan berapa dia bagi. Entah! Dah tak ingat dah. Haritu simpan dalam bekas. Pagi tadi... Time berkemas. Tetiba jatuh. Idea datang untuk update blog. Sebagai ingatan Alia di…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum... Tengahari tadi sempat tengok berita tv3. Terkejut jugak dengar tarikh pembentangan bajet 2014  telah diwar-warkan. Awal sungguh diumumkan bila tarikhnya. Tapi... Kira oklah kan. Nak kena buat reminder ni. Nanti terlupa pulak nak download b…

BACA SETERUSNYA >>
Alia Pun Ikat Rambut

Assalamu'alaikum... Sekarang... Alia dah genap setahun 4 bulan . Rambut pun dah boleh ikat. Rambut Alia tak gunting lagi. Sayang! Kata ayahnya ^_^. Actually, rambut Alia kerinting . Ambik ayah dia kot. Sebab... Ayah dia kata dulu time kat u pernah simpa…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum... Tulah masalahnya... Bila dah start main game. Memang terjebak terus selagi tak mencapai target. Sebab tu... Antara sebab musabab aku tak main game adalah takut untuk ketagih. Haha... Tapi terjerat jugak akhirnya ●_●. Aku terjerat main c…

BACA SETERUSNYA >>
Episod 16 hingga 18 Teduhan Kasih

Assalamu'alaikum... Sambungan episod 15 ... Kali ni 3 episod sekaligus aku share. Part paling best jer. Aku ambik. Haha... Apabila Ehsan melamar Iffa. Iffa tidak terus bersetuju... Sebaliknya mintak diberi masa untuk berfikir. Disinilah... Orang gaji Eh…

BACA SETERUSNYA >>
Pada Zaman Dahulu

Assalamu'alaikum... Haha... Aku bukan nak bercerita pasal zaman dahulu atau nak ulas kartun pada zaman dahulu ciptaan Les' Copaque . Eh! Betul ke ejaan aku. Tak kisah ler... Tapi nak bercerita pasal budak kecik ni haa... Bukan Upin Ipin jer dia laya…

BACA SETERUSNYA >>
Logo Dan Hari

Assalamu'alaikum... Aku adalah pengguna setia google. Rasanya since 2007. Bagi aku... Google bukan jer user friendly. Tapi... Aku suka akan logo google yang sentiasa berubah-ubah mengikut calender event . Satu Reminder buat aku. Contohnya hari ni... Fathe…

BACA SETERUSNYA >>
Masalah Ketika Tidur

Assalamu'alaikum... Alhamdulillah... Bila tengok Alia tidur. Sejuk jer mata memandang. Alia tidur punyalah lena walaupun pampersnya basah. Tapi... Masalahnya, Walaupun tak nangis. Dia pasti tak selesa tidur . Dia akan himpit aku sampailah aku bangun. Bila…

BACA SETERUSNYA >>
Keywords Paling Banyak Dalam Carian

Assalamu'alaikum... Sejak slot akasia teduhan kasih diwar-warkan seterusnya ditayangkan pada 15 Mei 2013... Banyak betul carian di blog aku mengenai kata kunci berikut :- Sinopsis Teduhan Kasih Tonton Teduhan Kasih Promo Teduhan Kasih Part Paling best T…

BACA SETERUSNYA >>
Keropok Lekor Terengganu Memang Sedap

Assalamu'alaikum... Alhamdulillah... Merasa jugak aku keropok lekor Terengganu asli. Bukan keropok lekor je... keropok yang kering pun ada. Kawan bagi... Biasa... Cuti sekolah. Bila balik Semenanjung. Macam-macam pesanan penaja. Haha... Hari tu nak kiri…

BACA SETERUSNYA >>
Budak Bijak

Assalamu'alaikum... Lagi kisah tentang dia... Siapa dia? Siapa lagi. Kalau bukan Alia... Puteri kesayangan kami. Seperti budak-budak lain yang dalam perkembangan fizikal dan mental... Kini... Alia semakin bijak dan mahir menggunakan tangan nya. Tengok …

BACA SETERUSNYA >>
Kelebihan Whatsapp Di Mata Aku

Assalamu'alaikum... Tengok tajuk... Memang ketinggalan. Orang lain dah lama guna whatsapp. Aku baru dua hari lepas try download. Apa kes? Lepas download dan install... Aku try whatsapp adik aku. Huhu... Lagi best kalau nak dibandingkan dengan sms biasa …

BACA SETERUSNYA >>
Kamus Bergambar Menarik Untuk Tahun 1 hingga 3

Assalamu'alaikum... Semalam punya cerita... Dok tengok buku PSS baru sampai. Hubby sedang kemas Pusat Sumber Sekolah. Hehe... Tetiba aku tertarik dengan satu kamus dwibahasa yang aku kira cukup menarik dan padat. Memang sesuai sangat la untuk pelajar ta…

BACA SETERUSNYA >>
Keropok Lekor Paling Sedap

Assalamu'alaikum...

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum... Ambik mu... Tajuk panjang berjela. Hehe... Bukan nak riak atau menunjuk . Namun... Itulah kenyataannya di mana Alia jarang menghadapi masalah batuk. Rasanya sepanjang tempoh umur Alia setahun 3 bulan cuma sekali jer batuk. Tu pun tak lama…

BACA SETERUSNYA >>
Episod 15 Teduhan Kasih

Assalamu'alaikum... Seperti biasa... Selepas menonton, sedikit cerita aku kongsikan. Kali ni sambungan cerita   episod 14 teduhan kasih  di mana Iffa telah keluar dari rumah ibu tirinya... Dan Ehsan sudah setia menunggu untuk menjemput Iffa dan Adam. Se…

BACA SETERUSNYA >>
Doa Itu Penting

Assalamu'alaikum... First words yang keluar dari mulut mak bila dengar adik aku nak hantar sendiri isteri dia balik... Drive sendiri. First time tu bawak kereta ke Kuching. Kami semua tak berapa confident. Yela... First jauh. Second... Tempat nak pergi banda…

BACA SETERUSNYA >>
Episod 14 Teduhan Kasih

Assalamu'alaikum... Ni sambungan cerita aku untuk episod 13 teduhan kasih . Dalam episod 13... Kisahnya berakhir time Ayu terlanggar Ehsan. Masa tu Ehsan nak keluar makan dengan kawan sepejabatnya. Manakala Iffa pulak masih di rumah ibu tirinya. Kehidup…

BACA SETERUSNYA >>
Cuti Dah Habis

Assalamu'alaikum... Semalam setengah hari kami 3 beranak atas jalan. Misi balik ke sekolah atas sebab cuti dah habis... Hehe... Berumah dalam kereta ler jawabnya. 8 jam perjalanan sepatutnya... Tapi telah menjadi 10 jam. Semuanya gara-gara ada excident 2 bua…

BACA SETERUSNYA >>
Alia Dan Neneknya

Assalamu'alaikum... Aku ingatkan Alia takut dengan neneknya. Rupanya tidak. Almaklumlah... Lama dah tak tengok. Ternyata sangkaan ku silap. Syukurlah dia tak takut lagi dah. Hari tu... Masa balik cuti bulan 3. Tengok jer muka nenek dia terus nangis. D…

BACA SETERUSNYA >>
Bersenam Ketika Hamil

Assalamu'alaikum... Bercakap pasal senam. Aku rasa... Akulah manusia paling malas nak bersenam . Walaupun dulu time mengandungkan Alia. Tak pernah pun terfikir pasal nak bersenam. Yang aku fikir... Rasa penat, malas dan nak tidur jer keja. Aku ada terba…

BACA SETERUSNYA >>
Terlampau Dekat Menonton TV

Assalamu'alaikum... Seminggu berada di kampung... Aku macam orang dah ada anak 10 dibuat Alia. Riuh serumah... Galak sungguh Alia bila bertemu sedara sebaya. Tak reti nak duduk. Tidur siang lagilah... Totally kurang ~_*. Dahlah tu... Tengok tv kemain de…

BACA SETERUSNYA >>

Assalamu'alaikum... Hari ni dah masuk 6 Jun 2013. Maka genaplah 3 tahun aku bergelar isteri Encik Hussien Bin Jaya. Lagi 20 hari aku akan sambut ulangtahun kelahiran pulak... Very special month for me. Heee... Alhamdulillah... Tak terasa dah 3 tahun berl…

BACA SETERUSNYA >>
Apa itu Assignjobs.com?

Assalamu'alaikum... sana-sini dok heboh bercakap pasal assignjobs.com.  Apalagi... Dengan sifat minah kepo nak tahu segala info terbaru... Terjahler jugak laman  www.assignjobs.com .  Pada aku... Menurut kefahaman aku. Ia adalah platform buat kerja y…

BACA SETERUSNYA >>
Episod 13 Teduhan Kasih

Assalamu'alaikum... Sambungan kisah episod 12 ... Akhirnya Iffa kembali ke rumah ibu tirinya. Seperti biasa... Iffa disambut dengan makian Ibu dan kakak tirinya sebelum dibenarkan masuk ke dalam rumah. Di rumah ibu tirinya... Iffa takde peluang untuk re…

BACA SETERUSNYA >>
Rangup Dan Sedap

Assalamu'alaikum...

BACA SETERUSNYA >>
Terbaru Cicak Berekor Tiga

Assalamu'alaikum... Sumber info adalah daripada sinar harian Pada aku... Tiada yang pelik pun. Cuma kita jarang melihat. Semuanya atas kuasa Allah. Manusia tak mampu untuk memikirkannya. Betapa berkuasanya Allah S.W.T kan...

BACA SETERUSNYA >>
Gaya Tidur Musim Panas

Assalamu'alaikum... Alhamdulillah... Alia dah fleksibel sekarang. Mana-mana boleh jer tidur. Tak berbuai pun boleh. Tak kisah pun ^_^. Sekarang still di kampung... Dengan cuaca yang panas. Tengah hari mesti Alia tidur tak berbaju . Seksi betul kata nek…

BACA SETERUSNYA >>
Alia Dan Si Ted

Assalamu'alaikum... Dalam entri sebelum ni aku pernah cerita pasal hubby belikan Alia Teddy bear time kami shopping. Sekarang teddy bear tu dah ada nama. Si Ted... Alia begitu sukakan si Ted. Before tidur Alia mesti cium dan bermain dengan si Ted. Tengok j…

BACA SETERUSNYA >>
Episod 11 dan Episod 12 Teduhan Kasih

Assalamu'alaikum... Alhamdulillah... Dapat jugak aku tonton episod 11 dan episod 12 teduhan kasih. Kisahnya still berkaitan dengan Iffa dalam pantang. Masih lagi duduk di rumah Ehsan bertemankan orang gajinya. Ayu dan kak long tiri Iffa masih tak puas h…

BACA SETERUSNYA >>
S. Shamsudin Meninggal Dunia?

Assalamu'alaikum... Terkejut jugak baca berita tentang kematian Allahyarham pelawak vateran S. Shamsudin pagi tadi yang dipaparkan dalam online news tau. Lama dah tak ikuti perkembangan artis ni. Sumber info adalah daripada mstar.com.my Tak sangka bel…

BACA SETERUSNYA >>
Gawai Dan Shopping

Assalamu'alaikum... Baru-baru ni... Kami 3 beranak pi Kuching. Biasa... Ziarah famili mertua sambil shopping. Ada sale... Gawai kan. Nak dijadikan cerita... Pergilah shopping di Wisma Seberkas. Ingat nak shopping baju sendiri. Sekali... Banyak baju Alia ya…

BACA SETERUSNYA >>
Apa Yang Menariknya Pa&Ma Keluaran Jun 2013

Assalamu'alaikum... Seperti biasa... Kalau keluar bandar Bintulu atau time cuti. Majalah Pa&Ma duluan aku beli untuk dibaca saat waktu senggang. Semenjak ada Alia ler... Aku rajin beli. Kalau tak sebelum ni. Jangan harap ler aku nak beli. Bukan rajin san…

BACA SETERUSNYA >>
3 Episod Ketinggalan

Assalamu'alaikum... Sepertimana pernah aku cerita dalam entri before ni... This week aku memang busy sikit dengan majlis kenduri kesyukuran di atas perkahwinan adik aku. That why aku tak updated pun sambungan episod 7 Teduhan kasih  . Dah 3 episod dah aku ke…

BACA SETERUSNYA >>
Pelamin Paling Simple

Assalamu'alaikum... Beberapa hari ni... Aku jarang updated. Semuanya kerana busy nak sambut adik ipar baru. Orang jauh. Perlis. Busy ler sangat. Busy ke hulu ke hilir kejar Alia adalah. Kalau entri sebelumnya aku ada capture pelamin kami buat... Pelamin si…

BACA SETERUSNYA >>