Showing posts from March, 2013Show all
Alia dan Safi Rania Gold!

Assalamu'alaikum... Semalam penat sangat... Lansung tak update blog. Sampai je hotel mandikan Alia. Pastu makan dan sebagainya. Top-top dah tidur. Tak sedar pukul berapa dah jam. Pagi ni seawal jam 6 Alia dah bangun. Bangun-bangun bukan mintak susu. Tapi... …

Read More
Tempat Rehat pertama kami

Assalamu'alaikum... Cuti dah habis. Bermakna bermulalah perjalanan balik ke sekolah.  Bertolak dari rumah agak lewat. Entah! Bateri kereta weak pulak. Tukar bateri kereta, RM145 melayang seawal pagi. Biasalah kan lumrah ada kereta. Sampai di  Taman Sebangkoi…

Read More

Assalamu'alaikum... Walaupun pertama kali bergelar ibu. Belajar daripada pengalaman menjadikan kita lebih dewasa untuk menghadapi hari yang mendatang. Contohnya tentang kehamilan. Kiranya entri kali ni mengimbau kembali saat-saat kehamilanku setahun yang lep…

Read More
Nelydia Senrose lah!

Assalamu'alaikum... Tengok tajuk seperti ada perbezaan pendapat . Itulah berlaku di antara aku dan kakak ipar semasa menonton slot Zehra tv3 terbaru , Sebenarnya saya isteri dia yang ditayangkan setiap jumaat jam 9.00 malam. Sumber gambar adalah darip…

Read More
Gambar anak Irma Hasmie

Assalamu'alaikum... Alhamdulillah... Beberapa bulan yang lepas dunia artis diwarnai dengan berita gembira apabila kisah  Irma Hasmie mengandung  disiarkan di mstar online. Hari ni pulak tanggal 29 Mac 2013... Hari yang ditunggu. Hadir jua. Sana-sini dok…

Read More
Tanda-tanda Lelaki kecewa

Assalamu'alaikum... Alhamdulillah... Setelah sekian lama stop membeli majalah mingguan wanita dan beralih arah kepada majalah Pa&Ma... Semalam teringin pulak nak baca majalah wanita. Apalagi... Request ler dengan hubby yang kebetulannya nak beli news. …

Read More

Assalamu'alaikum... Entri kali ni... Aku nak share tentang eGL. Berdasarkan apa yang aku baca dan tahu... Penggunaan  surat pengesahan diri dan pengakuan pegawai / Guarantee Letter secara online  ini telah dilaksanakan di peringkat permulaan mulai 1 Ogos 2007…

Read More
Terror sudah!

Assalamu'alaikum... Alhamdulillah. Sekarang Alia dah tak merangkak lagi. Sebaliknya semakin ligat berlatih berjalan. Jarang dah jatuh atau terduduk. Nampaknya Alia boleh berjalan pada usia setahun sebulan. Lepas ni... Tak sabar pulak nak tengok dia pandai be…

Read More
Diharam menggunakan Facebook?

Assalamu'alaikum... Apalah nak jadikan... Macam-macam. Bila ada kemudahan , disalahgunakan. Tu lah gelagat manusia sekarang. Advance!!!!. Sumber info adalah daripada Harian Metro 28 Mac 2013

Read More

Assalamu'alaikum... Bila dah ada anak. Macam-macam ilmu dituntut... Walaupun kinek tok (sekarang) dah moden. Petua orang lama pun jangan dilupakan. Contohnya cara ubati selsema bayi . Mujarab tau petua orang lama. Itu pasal selsema. Bercakap pasal petu…

Read More
Biskut Bangkit

Assalamu'alaikum... Entri kali ni... Aku bukan nak bercerita pasal resepi biskut bangkit.  Tapi nak taip sikit pasal Alia as a kenangan di masa hadapan.  Sekarang ni Alia dah makan macam-macam makanan dah. Janji takde alahan.  Apalagi aku... Seronok …

Read More
Bayi lahir dengan berat sebanyak 6.8Kg

Assalamu'alaikum... Tadi aku terbaca satu artikel di borakkosong.com  mengenai lahirnya seorang bayi pada 15 Februari 2013 di Inggeris dengan berat yang mencapai 6.8kg dan ketinggian 65cm.... Yang aku rasa boleh pakai pakaian bayi berusia 6 bulan. Sumb…

Read More
Takut dengan mainan

Assalamu'alaikum... Kali ni... Buat sekian kalinya. Aku ingin abadikan satu lagi kisah tentang anak dara kami. Siapa lagi. Kalau tak pasal Alia. Citer kali ni berkaitan dengan mainan dia. Dalam banyak-banyak mainan yang dia miliki, Alia cukup takut d…

Read More
Seperti cucu dan nenek?

Assalamu'alaikum... Sungguh unik. itulah yang mampu aku katakan pada pasangan ini. Sumber gambar adalah daripada harian metro

Read More
Tip elak ruam lampin

Assalamu'alaikum... Aouchhh! Satu-satunya keadaan aku paling tak suka bila tengok bayi mengalami ruam lampin. Kalau kulit punggung merah, berbintik dan mengelupas. Bayi tak selesa dan kerap menangis apabila terkena air time mandi. Tu tandanya bayi menga…

Read More
Lampin seluar!

Assalamu'alaikum... Hakikatnya... Apabila memiliki anak. Sudah pasti kita ingin sediakan yang terbaik right. Dari segi persekitaran, keperluan mahupun makanan. Contohnya... Dalam memilih pampers terbaik untuk bayi kita. Walaupun sekarang dah wujud CD …

Read More
Minggu pertama kumpulan A

Assalamu'alaikum... Alhamdulillah... Berkesempatan gak aku menonton pertandingan minggu pertama untuk bintang mencari bintang. Sumber gambar adalah daripada tv3.com.my Pada aku malam ni takde yang best sangat pun. Cuma Acey jer yang terserlah. …

Read More
Gelagat bayi dalam kereta

Assalamu'alaikum... Jauh perjalanan, luas pengalaman.  Tapi... Berlainan pulak dengan Alia. Semakin lama dalam kereta, semakin banyak karenahnya. Tapi still under control lagi. Aku bersyukur... Walaupun jauh perjalanan. Dia tak meragam pun. Suka adalah. Ceri…

Read More
Pahitnya buah peria

Assalamu'alaikum... Mood nak update blog ke laut wei... Bila dah sampai kat kampung. Biasalah kan... Musim cuti sekolah . Pasti ramai yang ambik peluang untuk balik kampung. Alhamdulillah... Semalam sampai umah dalam pukul 7.05 petang. Penat sangat... Ra…

Read More
Cuba unlock handphone ayah

Assalamu'alaikum... Semakin hari semakin bertambah skill Alia termasuklah cubaan untuk unlock handphone ayahnya. Now, Alia dah terror dah. Sebab tu kami suami isteri mesti letak handphone di tempat yang tinggi melainkan nak ajar dia mewarna, menyebut d…

Read More
Suri rumah diikat oleh pengganas

Assalamu'alaikum... Berita terkini di Felda Sahabat, Sabah... Sumber info keratan akhbar online Harian metro 23 Mac 2013 Kalau aku...  Mesti takut giler. Pengganas tu...

Read More
Hari ni Earth Hour

Assalamu'alaikum... Aku terlupa tentang Earth Hour sebenarnya. Nasib baik terbaca dari blog  Fiza Rahman , tu yang teringat dan cuba untuk sebarkannya semula sebelum earth hour 2013 menjelang tiba malam nanti. Nak tak nak... Sibuk ke tak sibuk... Cepat ke …

Read More
Alhamdulillah! Sampai jua akhirnya

Assalamu'alaikum... Habis jer waktu kelas  . Kami tiga beranak pun gerak dari rumah. Lebih kurang jam 12:30 tengahari macam tu lah masanya. Nasib baik semalam dah siap packing barang dan kemas rumah. Kalau tak kelam kabut dibuatnya. Tapi tak risau sangat na…

Read More
Mangkuk berusia 1000 Tahun

Assalamu'alaikum... Betapa bernilainya mangkuk berusia 1000 tahun apabila dijual dengan harga RM7 juta setelah bidaan dibuat. Fuh! Kaya dibuatnya. Mangkuk kecil China yang diberi nama ' Ding ' merupakan mangkuk yang dibuat ketika pemerintahan dinas…

Read More
Seksi girl makan buah Lai

Assalamu'alaikum... Haha.... Gelak dulu. Alia selalu seksi macam dalam gambar tu. Kat sini cuaca panas sangat kalau hari panas. Ni lah gambar kat rumah kerajaan untuk guru di SK Long gang. Walaupun  jauh dari Bandar Bintulu. Kehidupan di sini pun ok gak. Cuma s…

Read More

Assalamu'alaikum... Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia  (SPM) 2012  akan diumumkan pada hari ni Khamis, 21 Mac 2013. Kemudian... Calon yang menduduki SPM 2012 bolehlah menyemak keputusan mereka di sekolah masing-masing selepas jam 10:00 pagi. Mean, sekar…

Read More
Makanan khas untuk anak kurang berat badan

Assalamu'alaikum... Aku bukanlah doktor untuk memperkatakan makanan yang terbaik untuk anak . Namun, entri kali ini... Aku ingin kongsikan sedikit info hasil daripada pembacaanku. Mungkin ianya memberi sedikit solusi kepada kita yang ada anak kurang berat …

Read More
Menghilangkan bau pada kuali

Assalamu'alaikum... Entri kali ni aku ingin berkongsi tentang petua di dapur iaitu tip bagaimana untuk menghilangkan bau pada kuali setiap kali lepas memasak. Caranya mudah jer... Selamat mencuba. Semoga ia dapat membantu. InsyaAllah!

Read More
Hari Kebahagian sedunia, Ada berita baik buat semua

Assalamu'alaikum... Rupanya hari ni merupakan hari kebahagian sedunia . Aku tahu pun bila baca news ABNS. Menurut artikel tu lagi ada perkhidmatan teksi percuma tau untuk pengguna Lembah Klang . Bukan tu jer. Siap! dapat menikmati coklat cadbury lagi. Syiokk…

Read More
Peringatan buat isteri

Assalamu'alaikum... Sedih gak baca kisah isteri ni... Sumber info adalah daripada harian metro bertarikh 20 Mac 2013 Simbolik cerita :    Sebagai seorang isteri jangan asyik sangat berbual di laman sosial . Banyak keburukannya tau. Tengok jelah apa yang …

Read More
Berjalan seperti robot

Assalamu'alaikum... Entri sebelum ni. Aku pernah bercerita tentang mula-mula Alia melangkahkan kaki. Selangkah demi selangkah ... Dua hari lepas, genaplah usia Alia setahun sebulan . Alhamdulillah! Alia dah reti berjalan walaupun masih seperti robot d…

Read More

Assalamu'alaikum... Wah! Semakin murah rezeki Hanis Zalikha yer. Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia... Tiada siapa yang tahu. Alhamdulillah! Tadi nampak Hanis dalam promo cerekarama untuk 23 Mac 2013 , Aku benci mama . Macam best jer nampak promo dia.…

Read More
Ketinggian ibu penting untuk kehamilan

Assalamu'alaikum... Alhamdulillah! Sekali lagi aku berpeluang untuk sambung cerita aku minggu lepas berkenaan dengan pemeriksaan ibu hamil . Walaupun dah setahun berlalu... Ia tetap segar di ingatanku...  Berbalik kepada cerita aku. Selain daripada…

Read More

Assalamu'alaikum... Kali ni entri aku tentang ulser mulut. Alhamdulillah! Setakat ni aku tak pernah lagi terkena ulser. Bukan nak riak atau nak menunjuk ... Just nak berkongsi di alam maya. Sharing is caring... Right! Aku ada terbaca dalam majalah iSIHAT…

Read More
Popia berinti Sardin

Assalamu'alaikum... Disebabkan mata tak ngantuk dan boring  membuat keronsang . (***lepas dapat hasil 5 keronsang boringlah pulak) pagi tadi. Jam 12 pagi beb. Aku buat popia berinti sardin. Resepi permintaan En. Hussien. Ingat esok nak buat. Alih-alih …

Read More
Eva Puzzle Mats

Assalamu'alaikum... Eva puzzle mats. Satu lagi mainan menguji minda. .. Aku belikan untuk Alia. Murah jer. One set huruf harganya mampu milik. RM4.90. Tapi... Kalau yang besar, harga one set RM28. Aku tak nak beli yang besar bukan apa. Satu, besar sangat…

Read More
:: Keronsang buatan sendiri ::

Assalamu'alaikum... Takde keja buat keja. Mata tak nak tido. Alia dan ayahnya bukan main lagi tido. Tetiba nak  try  buat keronsang sendiri. Konon-konon untuk Alia kancingkan baju kurungnya. Hehe... Lama dah beli bahan dan nak try buat. Baru sekarang ada …

Read More
:: Hobi pelik seorang wanita ::

Assalamu'alaikum... Sekali lagi entri dari aku. Biasalah kan... Pantang ada masa terluang sikit dan ada isu. Memang ke blog lah jawabnya. Bak kata en. Hussien... Gambar biskut kering pun nak letak kat blog. Apa boleh buatkan. Hobi yang kita suka. Bercakap pas…

Read More
Jadi mangsa gigitan

Assalamu'alaikum... Masa untuk aku update blog. Alia tengah khusyuk bermain. Jadi... Curi masa sebelum dia berolah. Ni pun nak update pasal dia ni. Sejak umur setahun dan lagi sehari akan mencecah setahun sebulan ni. Perangai dia macam budak umur 5 tahun. …

Read More

Assalamu'alaikum... Hari cuti nan indah. Bila dah berumah tangga. Sang isteri sudah pasti di bawah kekuasaan suami... Dan kebahagiaan rumah tangga itu juga sudah pasti memerlukan pasangan yang toleransi. Namun, banyak institusi kekeluargaan hancur adalah d…

Read More

Assalamu'alaikum... Entri berkisar agama ingin aku kongsikan. Namun... Entri ini bukanlah berdasarkan pendapat tulus dari diriku. Siapalah aku untuk memperkatakan tentang hukum agama. Sedangkan... Masih banyak yang perlu aku pelajari. Namun... Apa yang…

Read More
Semoga impian mereka dimakbulkan oleh Allah S.W.T

Assalamu'alaikum... Sumber info adalah daripada Harian Metro bertarikh 14 Mac 2013 Nota kaki : Berseri-seri muka Fasha Sandha kan...

Read More
Banyakkah kelebihan pisang kepada bayi?

Assalamu'alaikum... Alia cukup suka makan buah pisang.  Apa yang aku tahu pisang cukup baik untuk kesihatan . Malah, baru-baru ni aku ada terbaca dalam majalah iSIHAT bahawa pisang juga baik untuk perkembangan otak bayi . Kiranya bayi yang dah boleh makan …

Read More

Assalamu'alaikum... Sambungan daripada  episod 16... . kali ni... Ain menyatakan hasrat untuk menjemput Fariz makan malam di rumah bersama dan dia telah menggunakan baby dalam kandungan sebagai alasan. Akhirnya, Firdaus yang dianggap sentiasa menuruti kemahu…

Read More
Softlan Spring Fresh

Assalamu'alaikum... Sekali-sekala review sesuatu yang kita guna apa salahnya kan. Untuk mencuci pakaian... Aku telah memilih pewangi softlan spring fresh  sebagai pilihan utama. Pek economi yang mana hanya perlu tambah 2 liter air . Baunya sungguh lembut …

Read More

Assalamu'alaikum... Flashback again! Setelah setahun berlalu... Kalau entri sebelum ni aku bercerita tentang bagaimana tali pusat Alia tertanggal selepas 5 hari . Entri kali ni pulak aku ingin kongsikan kisah pengalaman pertama aku disahkan mengandung sele…

Read More